ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Άδωνις, οι γειτονιές πολυτελείας της Βοστόνης και… το Χαϊδάρι

Πόσο απέχει η Δυτική Αθήνα από τη Βοστόνη, και μάλιστα τις πιο ακριβές περιοχές της; Καθόλου, αν πιστέψουμε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Τα ίδια πράγματα… Διαχείριση απορριμμάτων εδώ, διαχείριση απορριμμάτων κι εκεί. Εργοστάσια ενέργειας εδώ, εργοστάσια ενέργειας κι εκεί.

Πώς κατέληξε όμως ο υπουργός σε αυτή την κάπως “ακροβατική” απόφανση; Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, επιστρέφουμε στη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με θέμα “Ταμείο Ανάκαμψης και Έργα για τη Δυτική Αθήνα”.

Εκεί, ανάμεσα σε καρδούλες, φιλάκια και συγχαρητήρια που μοίραζαν ο ένας στον άλλο οι ομιλητές (Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Πατούλης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και δήμαρχοι της περιοχής μας) ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός μίλησε διαφορετικά. Έθεσε το πρόβλημα της συνολικής υστέρησης της Δυτικής Αθήνας έναντι των άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου και μάλιστα επισήμανε ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης ότι, εάν ο στόχος μας είναι η ισότιμη ανάπτυξη των δυτικών περιοχών και η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αυτό θα επιτευχθεί μόνον με συγκριτικά μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ψαλίδα της διαφοράς θα ανοίξει ακόμη περισσότερο. Στηλίτευσε το γεγονός ότι συνεχίζονται πρακτικές του παρελθόντος, όπως η συνεχής επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας με οχλούσες δραστηριότητες υπερτοπικού χαρακτήρα και ανέφερε το παράδειγμα της διατήρησης του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Οι αναφορές σε επενδύσεις και οχλούσες χρήσεις “ερέθισαν” τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεν αφήνει τις προκλήσεις “να πέσουν κάτω”. Πράγματι, απάντησε προσωπικά στον Βαγγέλη Ντηνιακό:

“Άκουσα προηγουμένως τον δήμαρχο από το Χαϊδάρι, με τον οποίο είχαμε και μία διαφωνία για Σκαραμαγκά -πήγαμε στον Συμβούλιο Επικρατείας όπου τελικά πέρασε η δική μας άποψη (σσ το ΣτΕ επικαλέστηκε αναρμοδιότητα, δεν δικαίωσε καμία άποψη)- ο οποίος είπε ότι δεν είναι ανάπτυξη αυτό. Το σέβομαι. Θα πω όμως τι μου έκανε μεγάλη εντύπωση φέτος το καλοκαίρι, που έτυχε να πάω στη Βοστόνη για σπουδές του γιου μου. Περπατώντας στην πιο καλή περιοχή της Βοστόνης, στο Κέμπριτζ όπου είναι τα μεγάλα Πανεπιστήμια (ΜΙΤ και Χάρβαρντ), βλέπω ένα πάρα πολύ μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα στο κέντρο της Βοστόνης. Πολύ περίεργο για μας… μέσα στον αστικό ιστό, σε καλή γειτονιά, δίπλα στα καλύτερα πανεπιστήμια να έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Λες, βρε παιδάκι μου κάτι διαφορετικό κάνουν εδώ στη Βοστόνη. Στα επόμενα δύο χιλιόμετρα είχε εργοστάσιο απορριμμάτων. Μέσα στο Βοστόνη! Στα 4 χιλιόμετρα από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ! Πώς τα κάνανε εκεί; Με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν μυρίζανε, δεν κάνανε θόρυβο, με νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά ναι, αλλά μέσα! Για πήγαινε να το κάνεις σε μια πόλη ελληνική αυτό, να δεις τι έχει να γίνει… Γιατί; Γιατί έχουμε παρασυρθεί και δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον. Μια μεγάλη επένδυση που ξεκινάει σε ένα Δήμο, πρώτα απ’ όλους ωφελεί τους δημότες. και τους γύρω κατοίκους. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όταν με το καλό θα ξεκινήσουνε, θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνουνε για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Αυτού του τύπου οι επενδύσεις θα φέρουνε δουλειές, εισοδήματα. Έτσι δουλεύει ο κόσμος. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να ξεκολλήσουμε από νοοτροπίες του παρελθόντος” .

Στη Βοστόνη λοιπόν, έτσι λειτουργούν τα πράγματα κατά τον κ. υπουργό -και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Βέβαια, λίγο πιο πριν, κατά τη δική του τοποθέτηση ο Βαγγέλης Ντηνιακός, λες και ήξερε τι θα πει ο κ. Γεωργιάδης, είχε προλάβει να πει για τις οχλούσες χρήσεις: “Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα βλέπαμε να διεκδικούν και αυτές τις δραστηριότητες τα προνομιούχα βόρεια και νότια προάστια”.

Μήπως, λοιπόν, κύριε υπουργέ, δεν φταίνε μόνο οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας που δεν εννοούν να καταλάβουν το συμφέρον τους, αλλά και οι Δήμοι των βορείων και νοτίων προαστίων, που με “νοοτροπίες παρελθόντος” δεν διεκδικούν το δικό τους συμφέρον; Εδώ είναι η δικαίωση του δικού σας ρόλου: Μοιράστε σωστά και δίκαια τις επενδύσεις που λέγονται διαχείριση απορριμμάτων, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος κτλ., ώστε να μην ωφελούνται μόνο οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας. Χωροθετήστε ένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην εκλογική σας περιφέρεια, πχ στην Κηφισιά, αντί για το Σχιστό. Επίσης, ο κ. Προκοπίου ας φτιάξει μια εγκατάσταση LNG απέναντι από τα γραφεία του, στη Γλυφάδα, μια και δεν είναι επικίνδυνη και έχει μόνο χρήμα. Γιατί να τρέχει στον Σκαραμαγκά και να έχει και τους εδώ ανεγκέφαλους να αντιμετωπίσει;

Δεν λαϊκίζουμε, όπως ισχυριζόσασταν παλιότερα κάθε φορά που λέγαμε να μοιραστούν τα βάρη σε όλο το Λεκανοπέδιο. Τώρα που μας ανοίξατε τα μάτια με το παράδειγμα της Βοστόνης κανένας δεν μπορεί να κοροϊδεύει πλέον… τους Κηφισιώτες ή τους Γλυφαδιώτες. Είναι παρασυρμένοι άνθρωποι, που λέτε κι εσείς, και δεν έχουνε καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον.

Σημείωση: Όσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Δήμος Χαϊδαρίου και όλες οι δημοτικές παρατάξεις είναι διαχρονικά σύμφωνοι με τη λειτουργία τους.

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button