ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ντίνα Σέργη: Η αρχιτέκτων μηχανικός στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης – Ένα πρωτοποριακό έργο στην Αγία Βαρβάρα

Η κ. Ντίνα Σέργη, αρχιτέκτων μηχανικός και διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ώρα Χαϊδάρι – Άρης Πανόπουλος”. Από τη θέση της στον γειτονικό Δήμο έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά έργων που τον έκαναν leader στις πολιτικές τοπικής ανάπτυξης και παράδειγμα προς μίμηση, με την ηγεσία του δημάρχου Λάμπρου Μίχου.

Ένα τέτοιο έργο είναι η “Πράσινη αστική πιλοτική γειτονιά” του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, που αποτελεί μια καινοτόμα, πρωτοποριακή δράση και οδηγό για ανάλογες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση ενός συγκροτήματος 4 εργατικών πολυκατοικιών της περιόδου 1965-1975. Με άλλα λόγια, πώς μπορεί ένα παλιό κτίριο να μη χρειάζεται καθόλου φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για τη θέρμανση ή την ψύξη του, με την συνδυαστική αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και τα φωτοβολταϊκά, με διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και φυτεύσεις!

Ντίνα Σέργη: Η αρχιτέκτων μηχανικός στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης - Ένα πρωτοποριακό έργο στην Αγία Βαρβάρα 3

Συνέπραξαν σε αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας διά της Τεχνικής Υπηρεσίας του. Το έργο δίνει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις για το πώς ακόμα και το παλιό, εντελώς αθωράκιστο κτιριακό απόθεμα της χώρας μπορεί να γίνει ενεργειακά αποδοτικό και να μη χρειάζεται καθόλου φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για τη θέρμανση ή την ψύξη του!

Διάβασε και αυτό: Ντίνα Σέργη: Τεχνοκρατική εμπειρία στον συνδυασμό του Άρη Πανόπουλου

Ντίνα Σέργη: Η αρχιτέκτων μηχανικός στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης - Ένα πρωτοποριακό έργο στην Αγία Βαρβάρα 5

Εξωτερική όψη: Το πριν την μοναδική στα ελληνικά δεδομένα παρέμβαση (πάνω) και το μετά (κάτω), σε μια από τις εργατικές πολυκατοικίες του τετραγώνου.

Ντίνα Σέργη: Η αρχιτέκτων μηχανικός στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης - Ένα πρωτοποριακό έργο στην Αγία Βαρβάρα 7

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο ξεχωριστό είναι η συνολική του προσέγγιση. Πρώτον, αντιμετωπίζει όλο το τετράγωνο, και τις τέσσερις πολυκατοικίες, ενιαία και όχι κάθε διαμέρισμα χωριστά. Δεύτερον, χρησιμοποιεί και συνδυάζει σχεδόν το σύνολο των τεχνικών μεθόδων που είναι διαθέσιμες σε αστικό περιβάλλον, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την παραγωγή με ανανεώσιμο τρόπο. Τρίτον, δεν στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έστω κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά φιλοδοξεί να μετατρέψει τις τέσσερις παλιές, αθωράκιστες πολυκατοικίες σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEBs). Τέταρτον, αντιμετωπίζει το κοινωνικό πρόβλημα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, δηλαδή το γεγονός πως εκείνοι που μένουν σε ακατάλληλα σπίτια και έχουν ανάγκη τις παρεμβάσεις δεν έχουν τα χρήματα γι’ αυτό, ούτε καν ως μέρος προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ».

Σε αφιέρωμα της “Καθημερινής” στο καινοτόμο έργο, η κ. Σέργη δήλωσε:

«Εχουμε δώσει μεγάλη μάχη για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, που στα χαρτιά εμφανίστηκε πριν από δέκα χρόνια. Εργαστήκαμε πολύ, συζητήσαμε πόρτα πόρτα αλλά και με συνελεύσεις για να καταλάβουν οι κάτοικοι τη σημασία του και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αναποδιές. Ταυτόχρονα έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και τις αλλαγές πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια. Πολλές φορές νιώθαμε πως έπρεπε να εξηγούμε το έργο στο υπουργείο από την αρχή».

Αυτή την περίοδο στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας “τρέχουν” τα παρακάτω έργα (περίπου 30 εκατ. ευρώ) με την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας (υπάρχουν και άλλα ύψους 25 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης):

 1. Βιοκλιματική αστική ανάπλαση οδού Π.Π. Γερμανού και λοιπών (Περιφέρεια Αττικής, 5.000.000 €)
 2. Κατασκευή νέων πεζοδρόμων και συντήρηση υπαρχόντων (Περιφέρεια Αττικής, 581.000 €)
 3. Πράσινες διαδρομές για την βιώσιμη αστική κινητικότητα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Αντώνης Τρίτσης, 3.006.000 €)
 4. Βελτίωση οδικής ασφάλειας (Ταμείο Ανάκαμψης, 2.000.000 €)
 5. Παρέμβαση αναβάθμισης δημόσιου χώρου – Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Ελ. Βενιζέλου (ΕΠΑΝΕΚ, 1.130.000 €)
 6. Ολοκληρωμένη αστική αναζωογόνηση με έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα (Ταμείο Ανάκαμψης, 4.000.000 €)
 7. Αναβάθμιση παιδικών χαρών (Πράσινο Ταμείο, 203.000 €)
 8. Συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων (Αντώνης Τρίτσης, 2.900.000 €)
 9. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης τεσσάρων εκπαιδευτικών κτηρίων (ΚΤΥΠ 2.600.000 €)
 10. Διαμόρφωση προπονητικού χώρου γηπέδου Ριμινίτκα (Αντώνης Τρίτσης 62.000 €).
 11. Αναβλαθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων (Περιφέρεια Αττικής 3.700.000 €)
 12. Επανάχρηση και αποκατάσταση βιομηχανικού κτηρίου Κ3 του συγκροτήματος παλαιού εργοστασίου “Βιοχρώμ” σε θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων και γραφείων δημοτικών επιχειρήσεων (Αντώνης Τρίτσης 3.000.000 €)
 13. Αποκατάσταση, ανάδειξη, και ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου κτηρίου “Βιοχρώμ” για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας εφαρμοσμένων τεχνών (1.384.000 €)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button