ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νόμιμη πια η επαιτεία – Αμηχανία στην Αστυνομία για την αλλαγή του νόμου

Το Χαϊδάρι έχει μερικά “καλά πόστα” για επαιτεία, κυρίως στις διασταυρώσεις της Λ. Αθηνών. Επίσης σημεία – φιλέτα για όσους επιδίδονται στο “άπλωμα του χεριού” είναι οι είσοδοι των τριών νοσοκομείων της πόλης. Το φρέσκο νέο είναι ότι στο εξής η κατ’ επάγγελμα επαιτεία δεν θεωρείται πια ποινικό αδίκημα και η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει σε σχετικά περιστατικά στον δημόσιο χώρο.

Α.Τ Χαϊδαρίου: «Δεν μπορούμε πλέον ούτε να τους διώξουμε»

Πράγματι, μετά από τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, καταργήθηκε το άρθρο 407 του ποινικού κώδικα «περί επαιτείας». Το συγκεκριμένο προέβλεπε, σε όποιον επαιτούσε από φυγοπονία, φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια, ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ. Επίσης στους παραβάτες αυτού του αδικήματος, το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει ταυτόχρονα ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο.

Την ανησυχία του για εξάπλωση αυτού του φαινόμενου στην πόλη μας στο επόμενο διάστημα εξέφρασε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» αξιωματικός του Α.Τ Χαϊδαρίου. Το σκεπτικό του είναι ότι μετά την αποποινικοποίηση της επαιτείας, όλο και περισσότεροι «επαγγελματίες» θα απλώνουν το χέρι τους, παριστάνοντας, για παράδειγμα, τους τροφίμους των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων της πόλης.

Από την άλλη, το Α.Τ. Χαϊδαρίου δεν έχει πλέον το δικαίωμα ούτε καν να ζητήσει την απομάκρυνσή τους. Μόνο στην περίπτωση που επαίτης χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού μας, έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε έγκληση στην Αστυνομία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαμε συλλέξει πριν ένα χρόνο, περίπου το 80% των επαιτών που κατά καιρούς εμφανίζονται στο Χαϊδάρι είναι αλλοδαποί. Οι υπόλοιποι είναι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους χρήστες ναρκωτικών. Επίσης, καθώς κάποιοι από αυτούς κυκλοφορούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα στα φανάρια, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button