ΕΠΙΣΤΗΜΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιώργος Παπαχαρίσης: Νέο βιβλίο “Φάρμακο και Διατροφή”

Ο συμπολίτης φαρμακοποιός Γιώργος Παπαχαρίσης δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ πεδίο κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην πόλη μας, ωστόσο ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, που υπηρετεί την φαρμακολογία. Μόλις κυκλοφόρησε, λοιπόν, το νέο βιβλίο του, με τίτλο “Φάρμακο και τη διατροφή”, το οποίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό της σχετικής βιβλιογραφίας. Η ανάλυση γίνεται ανά ιχνοστοιχείο, μέταλλο, βότανο, σε ποιες τροφές αυτά περιέχονται και το πόσο ωφελούν ή βλάπτουν.

Πρώτος ο Ιπποκράτης με τη φράση «η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου», μίλησε για την πρόληψη βάση της διατροφής και τις συνήθειες που αποκτά κάθε άνθρωπος στη ζωή του, αλλά και την επίδραση της τροφής στη χορήγηση της φαρμακευτικής θεραπείας.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα επίδρασης της τροφής σε μια φαρμακοθεραπεία, που πολλές φορές είναι καταστροφικά για την εξέλιξη μιας νόσου ή τη θεραπεία της. Καθημερινά τα ιατρεία και τα φαρμακεία γίνονται μάρτυρες της συνηθισμένης ερώτησης του ασθενούς που του προτείνεται μια αγωγή, αν το φάρμακο που θα λάβει πρέπει να το πάρει πριν το φαγητό ή μετά, και το τι θα ωφελούσε και τι θα έβλαπτε σε ότι αφορά την τροφή.

Το βιβλίο “Φάρμακο και τη διατροφή” έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στη βιβλιογραφία. Θα προσφέρει μια μεγαλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκου – τροφής ή τουλάχιστον θα συντηρήσει το ενδιαφέρον περισσότερων μελετών σχετικά με τη συνέργειά τους.

Παρέχει στον Επιστήμονα Υγείας, Ιατρό, Φαρμακοποιό, Διαιτολόγο, Νοσηλευτή-τρια αλλά και στο κοινό, την απαραίτητη προσέγγιση για αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις επιστημονικές μελέτες που παρουσιάζονται.

Το βιβλίο αποτελείται από 892 σελίδες χωρισμένο σε 3 μέρη και συνολικά 120 κεφάλαια.

Το Α μέρος περιέχει γενικά στοιχεία Φαρμακολογίας καθώς και στοιχεία για την πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση της τροφής.

Το Β μέρος ασχολείται με ενότητες όπως οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες, οι καρκινοπαθείς, τα εμβόλια, τα συμπληρώματα, η παχυσαρκία και επιδράσεις της τροφής σε σχέση με το φάρμακο. Αναπτύσσεται μια νέα προσέγγιση στη διαιτητική, η Διατροφογενετική και η Διατροφογενωμική. Εξετάζεται η σχέση διατροφής και covid.

Το Γ μέρος αποτελεί ουσιαστικό έργο, καθώς εξετάζεται λεπτομερώς κάθε δραστική ανά σύστημα του οργανικού μας συστήματος, σύμφωνα με το ATC code.

Η ανάλυση γίνεται ανά ιχνοστοιχείο, μέταλλο, βότανο, σε ποιες τροφές αυτά περιέχονται και το πόσο ωφελούν ή βλάπτουν. Δίνουν τη δυνατότητα στον Επιστήμονα Υγείας, αλλά και στον καθένα, να προσωποποιεί τη δίαιτά του σύμφωνα με την πάθηση και τη φαρμακευτική αγωγή.

Η επιτυχία του βιβλίου θα είναι να συμβάλλει όχι στη σκέψη της ολότητας της συμπληρωματικής θεραπείας, αλλά στην εστίαση στην τροφή, στα βότανα και στα συστατικά τους και του ελέγχου του μεταβολισμού αυτών, στο σχεδιασμό μιας θεραπείας για καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, ο Γιώργος Παπαχαρίσης είναι γνωστός για το κοινωνικό του έργο, που προσφέρει αδιαλείπτως εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας, μέσω των αθλητικών σωματίων της Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου αλλά και του Α.Ο Χαϊδαρίου παλαιότερα.

Είναι πάντα κοντά στις πολιτικές εξελίξεις παρεμβαίνοντας και σαν πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου και με την έκδοση τοπικής εφημερίδας αλλά και με σειρά προτάσεων, που άλλες υλοποιήθηκαν και άλλες όχι.

Ο Γ. Παπαχαρίσης διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει συγγράψει και τίτλους βιβλίων μεταξύ των οποίων και ένα για την πόλη μας και την ομάδα του Α.Ο Χαϊδαρίου. Έχει συγγράψει 5 Φαρμακολογίες, το «Ανεπιθύμητες Ενέργειες Φαρμάκων», «Συνδυαστικές  Πωλήσεις στο Φαρμακείο», «Φαρμακευτικαί Συνταγαί και εν τω Άγιω Όρει Ευρισκόμεναι», ένα βιβλίο για το χωριό του «Φιλύρα Τρικάλων – Στη σκιά του Κόζιακα».

Εδώ μία από τις πρόσφατες κοινωνικές δράσεις όπου πρωταγωνίστησε ο Γιώργος Παπαχαρίσης: Πλησιάζει η ώρα να περπατήσει ελεύθερη η Σοφία.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button