ΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Μπλοκ 15: Ένα πελώριο ΟΧΙ στο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”

OXI στην “Τρισδιάστατη ιστορική οπτικοποίηση” του Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που χρηματοδοτεί το “Ελληνο-γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”

Κώστας Ασπρογέρακας, Δημοτικός Σύμβουλος, Δημοτική Αγωνιστή Κίνηση

————————–

“Η καταφυγή σε ορισμένες αξίες στις ώρες των κρίσεων αποκτά μεγάλη σημασία. Ακριβώς τις ώρες αυτές κρίνεται η συνέπεια των πράξεων στις άνετες διακηρύξεις άλλων εποχών. Αλλά η εύκολη ένταξη στο εκτρεφόμενο απ΄ το ίδρυμα Φόρντ κοπάδι, η απεγνωσμένη αναζήτηση μαικήνων, δείχνουν ότι «εμωράνθη το άλας της γης». Ότι η κιβωτός των δημιουργημένων με βάσανα και αίμα αξιών της Εθνικής και Λαϊκής μας ζωής, προσβλήθηκε από τα τρωκτικά, τους ταγούς της πνευματικής ζωής. Η μετατροπή του διανοούμενου σε ικέτη και όχι η αξιοπρεπής άρνηση της «προστασίας», ιδού οι τρόποι των καιρών μας…”.

Τούτο το απόσπασμα, έρχεται από πολύ μακριά, απ΄ το Νοέμβρη του ΄72, δηλαδή πριν από 49 χρόνια, από τετρασέλιδη επιστολή προς το περιοδικό «ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» του Δ.Φ. Ελευθερίου, με τίτλο: «Το σκοινί της διανόησης και η θηλιά της Φόρντ». Αφορά τις χρηματικές χορηγίες του Αμερικάνικου «Ιδρύματος Φόρντ» το διάστημα 1968-72 (μεσούσης της χουντικής δικτατορία), τις οποίες δέχτηκαν και έλαβαν μεταξύ των άλλων, για το «έργο» τους δυστυχώς και οι κορυφαίοι μας: Κ. Ταχτσής, Δημ. Μαρωνίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Φοίβος Ανωγιαννάκης, Δημ. Κεχαϊδης, Θ. Αγγελόπουλος, Χρ. Γιανναράς, Οδ. Ελύτης κλπ.

Σήμερα, και ύστερα από 10 χρόνια σφαγιαστικών μνημονίων, που γονάτισαν και συνεχίζουν να γονατίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, και το χρέος να έχει φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος, ξεφύτρωσαν, μια σειρά «ευαγή ιδρύματα», όπως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (DGY), το «Ίδρυμα Konrad Adenauer”, το ίδρυμα Friedrich-Nakarann για την Ελευθερία» κλπ. και τελευταία το «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας» και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον».

Το τελευταίο επιχορηγείται απ΄ το Γερμανικό ΥΠΕΞ, και υπεύθυνοι του προγράμματος για το Μπλοκ 15, είναι οι:

α) Άννα – Μαρία Δρουμπούκη (Ερευνητικός εταίρος ιδρύματος Γκέρντα Χένκελ – υπεύθυνη ιστορικής / αρχειακής τεκμηρίωσης του έργου Μπλοκ 15).

β) Αγιάτη Μπενάρδου (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος πληροφορικής του Οικ. Παν/μίου Αθηνών, συντονίστρια του έργου Μπλοκ 15)

γ) Πάνος Κωνσταντόπουλος (καθηγητής του τμήματος πληροφορικής, διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών κλπ. και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Μπλοκ 15)

δ) Γ. Παπαϊωάννου (τεχνικός υπεύθυνος του Μπλοκ 15),

όπως και άλλοι ακόμη εικονογράφοι – σεναριογράφοι – αρχαιολόγος – πληροφορικής Senior Developer.

"Μπλοκ 15: Ένα πελώριο ΟΧΙ στο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" 2

Όπως σημειώνει η κ. Μπενάρδου: “στις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις διάφορες φάσεις του έργου, τους έχει βοηθήσει απλόχερα ο Δήμος Χαϊδαρίου, Δήμαρχος Κ. Βαγγέλης Ντηνιακός και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Κ. Μάνος Πετούσης (οι οποίοι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τις οποίες έχουν, με την σύμπραξή τους στο ανοσιούργημα που βρίσκεται σε εξέλιξη), στους οποίους είναι ευγνώμονες». Για να σημειώσει στο τέλος ότι «η Γερμανική πρεσβεία τους στηρίζει οικονομικά, ελπίζοντας και σε μελλοντικούς χρηματοδότες που θα τους στηρίξουν περαιτέρω».

Είναι φανερό, και θα πρέπει να το γνωρίζει η πιο πάνω κυρία, ότι Δήμος είναι ο Λαός που τον συναπαρτίζει και τον συγκροτεί, και εκπρόσωπός του είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνον ο Δήμαρχος και ένας αντιδήμαρχός του. Ο Λαός, λοιπόν, και οι εκπρόσωποι του δεν γνωρίζουν τίποτε απ΄ όσα εδώ ανάφερα και κατά συνέπεια δεν είναι γνωστή η θέση του (θετική ή αρνητική) για το «τεκταινόμενο έργο».

Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω είναι ότι τα βάσανα, οι πίκρες, οι εκτελέσεις το αίμα των βασανισμένων και εκτελεσμένων που μαρτύρησαν στο κολαστήριο του Μπλοκ 15 είναι ζωντανά, σε όσους θέλουν ακόμη να έχουν μνήμη, και δεν έχουν ανάγκη καμιά «ιστορική οπτικοποίηση» και μάλιστα «τρισδιάστατη».

Το παραπάνω «έργο» ένα και μόνο πράγμα εξυπηρετεί την άμβλυνση και ει δυνατόν την εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης, ώστε ν΄ «αγαπηθούμε» στο άμεσο μέλλον, και να ξεχάσουμε εγκλήματα και αποζημιώσεις όποιες και όσες κι αν είναι αυτές.

Τότε όμως η ΙΣΤΟΡΙΑ θα κάνει, όπως πάντα το ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ, και θα «ταράζει τον νοικοκυρεμένο ύπνο μας». Η επιλογή μας είναι μία και μόνο μία: ένα πελώριο ΟΧΙ.

Σχετικά κείμενα: 1) «Μπλόκο 15 – τρισδιάστατη ιστορική οπτικοποίηση – χρηματοδοτεί το Έλληνο-γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» (Χαϊδάρι σήμερα 12/4/21) 2) «Μπίζνες με γερμανικά παραμάγαζα για δήμους και περιφέρειες της χώρας» (Σπ. Τζόκα Παν/κού – πρώην αντιπεριφερειάρχη Αττικής – Χαϊδάρι Σήμερα 7/11/18) 3) 902GR «Να σταματήσει η παρέμβαση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» στο Μπλοκ 15 4) ΠΕΑΕΑ – Δ.Σ.Ε. – Ανακοίνωση 8/4/21 5) «ΑΚ Δίστομο: «Δούρειος Ίππος» το «Ελληνογερμανικό ταμείο για το Μέλλον» «όποιος συνεργάζεται με την Γερμανική Κυβέρνηση δεν μπορεί συγχρόνως και ν΄ αγωνίζεται εναντίον της» 6) «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον» (Αυγή 28/4/21) 7) Ο.Λ.ΜΕ – 12/4/21 – Ανακοίνωση: «Η Γερμανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για να αναθεωρήσει την ιστορία»

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button