ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Παράταση στο “θρίλερ” – Για Μάρτιο μετατέθηκε η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου στο ΣτΕ

Όπως γράψαμε εχθές, για τον Μάρτιο μετατέθηκε η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μάλιστα η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια, μετά από αίτημα της ίδιας της ΕΤΑΔ, με το γεγονός να δέχεται ερμηνείες (πιο αναλυτικά Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση Σκαραμαγκά! – Ο Δαβίδ δείχνει τα δόντια του…).

Για το ίδιο θέμα αποκαλυπτικό είναι το σημεριθνό άρθρο του Μηνά Τσαμόπουλου για το newmoney.gr

Αν η ΕΤΑΔ δεν κερδίσει την υπόθεση στο ΣτΕ, είναι πολύ πιθανόν ο Γιώργος Προκοπίου να εγκαταλείψει όποια σχέδια επένδυσης έχει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού η δεύτερη αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου για τον διαγωνισμό του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων μετατέθηκε από σήμερα -18 Ιανουαρίου- που είχε οριστεί η συζήτηση, στις 18 Μαρτίου, μετά από αίτημα της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι «η πώληση της Προβλήτας IV του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν».

Επίσης ο Δήμος Χαϊδαρίου θέτει και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς όπως αναφέρεται στην προσφυγή, «παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για χρονικό διάστημα έως και 49 χρόνια και δη με δυνατότητα παράτασης, θεσπίζοντας ο νομοθέτης στην ουσία δικαίωμα χρήσης για τον αιγιαλό και την παραλία αντίστοιχο µε το εμπράγματο δικαίωμα επιφανείας των άρθρων 18 επ. του Νόµου 3986/2011».Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με τον Δήμο Χαϊδαρίου, «δεν μπορούν να συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών επί αιγιαλού και παραλίας και επομένως η νομοθετική ρύθμιση συνιστά άμεση κρατική ενίσχυση προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία ενίσχυση συνδέεται και συναρτάται με τον παρόντα διαγωνισμό, καθώς η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, την οποία θα απολαύει ο πλειοδότης»

Η έκδοση τελικής απόφασης αναμένεται μέσα στο 2022, οπότε όλα έχουν «παγώσει».

Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης και εναντίον του Ειδικού Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό περιλήφθηκαν τμήματα ακινήτων –που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου- ανήκουν στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣτΕ έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Δήμου να ανασταλεί η εκτέλεση του διαγωνισμού πώλησης του εμπορικού τμήματος τον οποίο «έτρεξε» η ΕΤΑΔ.

Αν δεν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό δεν πρόκειται να γίνει η μεταβίβαση στον Γιώργο Προκοπίου ούτε να βγουν οι άδειες.

«Πρώτα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι εκτάσεις και μετά ξεκινάει η διαδικασία αδειοδότησης, περιβαλλοντικών μελετών, ασφάλειας κλπ και ακολούθως εκδίδεται η άδεια λειτουργίας» τονίζουν στο Newmoney στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν από μέσα το θέμα. Όπως λένε «η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει από δύο χρόνια έως το…άπειρο…»

Ο Γιώργος Προκοπίου ήθελε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2021 και τώρα αλλάζει σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις του δικαστικού αγώνα. Αν η ΕΤΑΔ δεν κερδίσει την υπόθεση στο ΣτΕ είναι πολύ πιθανόν ο Γιώργος Προκοπίου να εγκαταλείψει όποια σχέδια επένδυσης έχει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο Γιώργος Προκοπίου τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει: «Αυτή η κυβέρνηση κρατά τις υποσχέσεις της και τα χρονοδιαγράμματά της, είμαι εντυπωσιασμένος που είναι στην ώρα της και μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Είναι μια στρατηγική επένδυση την οποία όλοι πρέπει να την δούμε με αυτό το μάτι. Ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι και να μη μας αρχίσουνε φρένο-γκάζι συνέχεια».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button