ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση Σκαραμαγκά! – Ο Δαβίδ δείχνει τα δόντια του…

Για τις 11 Μαρτίου μετατέθηκε η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και μάλιστα θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια. 

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση  της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου επρόκειτο να γίνει στις 18 Ιανουαρίου, με τον Δήμο μας να υποστηρίζει ότι η πώληση της Προβλήτας 4 του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι την παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ ζήτησε η πλευρά της ΕΤΑΔ, λίγες μόνον ημέρες πριν την εκδίκαση στο αρμόδιο επταμελές Δ΄Τμήμα του ΣτΕ! Μήπως το γεγονός αυτό δείχνει ότι αντιλαμβάνεται η ΕΤΑΔ τη δυσκολία της υπόθεσης, που για κάποιους ήταν “τελειωμένη”; Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει επιπλέον και το πρόκριμα της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών, η οποία φανερώνει ότι η αίτηση ακύρωσης του Δήμου ειναι προδήλως βάσιμη, έχει στέρεα νομικά ερείσματα και σοβαρές πιθανότητες να γίνει τελικά αποδεκτή (σε μεγαλο βαθμό οι αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών προδικάζουν την απόφαση). Ενδεχομένως, λοιπόν, η ΕΤΑΔ ελπίζει ότι στην Ολομέλεια θα έχει καλύτερη τύχη.

Είναι μία πολυσήμαντη εξέλιξη που επιτρέπει κάποιες σκέψεις:

– Το ότι το ΣτΕ δέχτηκε το αίτημα της ΕΤΑΔ για παραπομπή στον Ολομέλεια, δείχνει ότι θεωρεί το ζήτημα ως μείζονος σπουδαιότητας. Να που ο Δαβίδ, δηλαδή ο Δήμος μας, καταφέρνει να φέρει το θέμα στις διαστάσεις που του αρμόζουν, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα της πόλης και της Δυτικής Αθήνας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του Ναυπηγείου.

– Στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Αναστολών η ΕΤΑΔ ζητούσε να μην γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην πώληση του Ναυπηγείου. Με το τωρινό της αίτημα όμως προκαλεί η ίδια μεγαλύτερη καθυστέρηση. Η οποία μάλιστα θα οδηγήσει, όπως αναμένεται, σε ακόμη μακρύτερη αναμονή της απόφασης, καθώς η Ολομέλεια είναι πολύ ευρύτερο όργανο με δυσκίνητη σύνθεση. Ο εισηγητής πάντως θα προέρχεται από το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ που θα συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας.

– Η καθυστέρηση που υπάρχει σημαίνει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για όλες τις πλευρές (Δήμος, κράτος, αγοραστής) ώστε να έρθουν -ει δυνατόν- σε συζητήσεις και εξωδικαστική επίλυση του προβλήματος.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button