ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Να βγουν από τα συρτάρια οι “ορφανές” μελέτες για τη Δυτική Αθήνα και τη Λ. Αθηνών

Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες για τη Δυτική Αθήνα ζητάει ο Δημήτρης Βίτσας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματά της, αφού -πέρα από τη βουλευτική του ιδιότητα- έχει πολύχρονη αυτοδιοικητική δράση στο Χαϊδάρι. Ο λόγος του λοιπόν σε ένα πρόγραμμα υπερπήδησης της υποβάθμισης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Δείτε τις απόψεις του για τη Δυτική Αθήνα στο βίντεο που ακολουθεί. Μας μιλάει ακόμη για το ζήτημα των αμυντικών προμηθειών, που θεωρούνται από κάποιους “αδύνατο σημείο” του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τα ζητήματα της ασφάλειας και της νεολαίας. Επισκέφθηκε το γραφείο μας για μια γόνιμη συζήτηση.

Συνέντευξη στον Μάριο Μπούλη

  • Η στάση των νέων ψηφοφόρων είναι ο “αστάθμητος παράγοντας” των εκλογών… Πιστεύετε ότι ενδιαφέραται η νεολαία για τις εκλογές;

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται. Αυτό είναι ψέμα! Οι νέοι πρέπει για τους δικούς τους καθαρά λόγους να πάνε στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν. Είναι μία πραγματική αναγκαιότητα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όχι αποχή, πάμε στην κάλπη, επηρεάζουμε το αποτέλεσμα για το ζήτημα της παιδείας, για το εργασιακό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, οι δυνατότητες να ενταχθεί κάποιος νέος και ιδιαίτερα νέοι επιστήμονες στον οικονομικό κύκλο, είναι λίγες και πολλά νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ανοίγουν δουλειές καλοπληρωμένες, να δημιουργούνται οικογένειες».

  • Έχετε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει πολιτικά στους εξοπλισμούς. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ποιες αλλαγές θα φέρει στα ζητήματα των προμηθειών αμυντικών συστημάτων;;

«Αυτή τη στιγμή είμαι και μέλος της Επιτροπής Άμυνας στη Βουλή και σας λέω ότι έχουν εγκριθεί αμυντικά προγράμματα ύψους 15 δισ. ευρώ. Και ο προγραμματισμός είναι για άλλα 17,5 δισ.. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, που μας ανεβάζει στην πρώτη θέση στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ποσοστιαία ακόμα και τις ΗΠΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν το σύνολο αυτών που έχουν παραγγελθεί είναι αγορές από το εξωτερικό στις οποίες δεν συμμετέχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ενώ είναι ευκαιρία ώστε να αναβαθμιστεί η αμυντική βιομηχανία, να δουλέψουν επιστήμονες, δυστυχώς τα πάντα γίνονται στο εξωτερικό. Το μόνο πράγμα που συζητιέται για να γίνει στην Ελλάδα, είναι -αν παραγγελθούν νέες κορβέτες- δύο από αυτές να γίνουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Δεν λέω ότι πρέπει να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, διότι πρέπει να καλύψουμε το χρόνο που χάθηκε λόγω μνημονίων. Το γεγονός ότι έχουμε 90 μεγάλα νησιά και εκατοντάδες μικρότερα, μας δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος.

Να βγουν από τα συρτάρια οι "ορφανές" μελέτες για τη Δυτική Αθήνα και τη Λ. Αθηνών 3
Ο Δημήτρης Βίτσας, ως υπουργός, στο κόκπιτ ενός F16 στην ΕΑΒ, το 2017.

Τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί ως τώρα, με εξαίρεση τα Rafale, είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένα από αυτά είχαν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις, όπως είναι για παράδειγμα η καίριας σημασίας αναβάθμιση 83 F-16 σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Αυτά είναι ο κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας. Και προσέξτε: Είναι ένα έργο που εκτελείται εξολοκλήρου στην Ελλάδα, από την ΕΑΒ! Πρέπει ο σχεδιασμός των προμηθειών να γίνει με προσοχή και κυρίως να εξασφαλίσουμε την εντιμότητα των διαδικασιών. Το λέω αυτό γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, την ίδια ώρα που υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε κοινωνικά πεδία όπως η υγεία και η παιδεία».

Δείτε την απάντηση του Δημήτρη Βίτσα, αναφορικά με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και τις υπάρχουσες μελέτες για τη Δυτική Αθήνα:

  • Έχετε αναφερθεί στον τομέα της Ασφάλειας στη Δυτική Αθήνα και την έλλειψη σοβαρής αστυνόμευσης. Ποιο είναι το πλάνο σας για την επόμενη μέρα σε αυτό τον τομέα, εφόσον αναλάβετε την κυβέρνηση;

«Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τα Αστυνομικά Τμήματα σε Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα και Αιγάλεω. Την ίδια διαπίστωση έχω και στα τρία: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Τόσο του αστυνομικού προσωπικού, όσο και των πολιτικών υπαλλήλων. Επιβάλλεται να λυθεί το θέμα της στελέχωσης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Τμήμα Ασφαλείας με 5 όλους κι όλους ανθρώπους! Γι’ αυτό υπάρχει σοβαρή δυσκολία να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα.

Κάθε Τμήμα να έχει τις οργανικές θέσεις που περιγράφονται στο οργανόγραμμά του. Τέλος η υπερβάλλουσα αστυνομική δύναμη σε προβεβλημένα πρόσωπα, ξεκινώντας από τους βουλευτές και τους επιχειρηματίες. Χρειάζεται προσωπικό για την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Νέα παιδιά, μορφωμένα και με συνεχή επιμόρφωση στα Αστυνομικά Τμήματα».

  • Είστε ένας άνθρωπος που έχετε δουλέψει πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα πριν την πολιτική σας διαδρομή στα βουλευτικά έδρανα. Μια και έχετε ζήσει και τους δύο ρόλους, θα θέλαμε να μας πείτε πόσο εύκολο είναι να αντιληφθεί η πολιτική τάξη τα προβλήματα του εργαζόμενου και της λαϊκής οικογένειας.

«Όπως και να το κάνεις, η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να έχουν συνεχή και σαφή επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας και να μην ιδρυματοποιούνται. Τι εννοώ; Μπαίνουν στη Βουλή και όλη τους η ζωή είναι εκεί. Δεν πάει έτσι.

  • Η κόρη σας Άλκηστη είναι δημοτική σύμβουλος στο Χαϊδάρι. Την προτρέπετε να «πέσει πιο βαθιά» στην πολιτική;

«Η κόρη μου είναι ένας άνθρωπος που αποφασίζει μόνη της τι θα κάνει. Για μένα είναι ευχάριστο που ασχολείται με τα κοινά και με ένα τρόπο που δεν είναι αμιγώς πολιτικός/κομματικός, αλλά αυτοδιοικητικός. Έχει ένα ευρύτατο κύκλο γνωριμιών με αλληλεπίδραση και με αυτό τον τρόπο επιτελεί τα καθήκοντά της ως πολίτης».

  • Η Αριστερά είναι ένας χώρος ρήξεων, διαζυγίων και συγκρούσεων. Πώς τα αντιμετωπίζετε προσωπικά αυτά όταν έρχεστε σε επαφή με πρώην συντρόφους σας; Αισθανθήκατε ποτέ την ανάγκη να υψώσετε τον τόνο της φωνής;   

«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ τους βλέπουμε σαν ενεργούς πολίτες. Σαν αντιπάλους ναι, αλλά όχι σαν εχθρούς. Αυτό ισχύει για τον καθένα που ασχολείται με την πολιτική και ιδιαίτερα τους προοδευτικούς. Δεν έχω νιώσει ότι μου έχει συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο κάποιος από τους συντρόφους που ήμασταν μαζί στο παρελθόν».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button