ΔΗΜΟΤΙΚΑ

“Να ονομασθεί ο δρόμος του Προφήτη Ηλία σε οδό Μίκη Θεοδωράκη”

Τρίτη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετονομασία δρόμου του Προφήτη Ηλία σε “Μίκη Θεοδωράκη”. Αφορμή είναι η ονοματοδοσία από τον Δήμο Αθηναίων του Πάρκου επί της Ιεράς Οδού και Πειραιώς σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη», την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, 21 Ιουνίου 2023. Θυμίζουμε ότι η οικογένεια Τσούρμα “φιλοξένησε” τον Μίκη Θεοδωράκη, για μια περίοδο, μέχρι τη μέρα της  σύλληψής του στον Προφήτη Ηλία, 21 Αυγούστου 1967.

Η επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου (με την παράκληση να κοινοποιηθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους)

ΘΕΜΑ: Να ονομαστεί ο δρόμος της οικίας της οικογένειας Τσούρμα που “φιλοξενούσε” το μεγάλο συνθέτη στον Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι σε οδό “Μίκη Θεοδωράκη | 3η Επιστολή

Κύριε πρόεδρε,

Με αφορμή την ονοματοδοσία από το Δήμο Αθηναίων του Πάρκου επί της Ιεράς Οδού και Πειραιώς σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη», την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, 21 Ιουνίου 2023, επανέρχομαι για Τρίτη φορά προς το σώμα με την πρόταση «Να ονομασθεί ο δρόμος της οικίας της οικογένειας Τσούρμα που “φιλοξενούσε” το μεγάλο συνθέτη στον Προφήτη Ηλία στο Χαϊδάρι σε οδό Μίκη Θεοδωράκη».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων  Κ. Μπακογιάννης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς ενώνει, μάς σφυρηλατεί – Τον τιμούμε γιατί του χρωστάμε» https://tinyurl.com/44ue23f6

Και εμείς, ως κάτοικοι αλλά κυρίως ως Δήμος Χαϊδαρίου, του χρωστάμε πολλά, περισσότερα απ’  ότι άλλοι Δήμοι, μιας και ο μεγάλος συνθέτης έχει συνδεθεί με την πόλη μας.

Επαναφέρω για τρίτη φορά, την αρχική πρόταση που κατατέθηκε με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2021, μέρα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη:

«Με αφορμή το θάνατο του μεγάλου συνθέτη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη προτείνω να μετονομαστεί ο δρόμος που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσούρμα σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Η οικογένεια Τσούρμα “φιλοξένησε” το Μίκη Θεοδωράκη, για μια περίοδο, μέχρι τη μέρα της  σύλληψής του στον Προφήτη Ηλία, 21 Αυγούστου 1967.

Εκτός από τη “φιλοξενία” του Μίκη Θεοδωράκη από την οικογένεια Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία, ο μεγάλος συνθέτης γιόρτασε την ημέρα των γενεθλίων του, 28 Ιουλίου, στο Χαϊδάρι, με συναυλία που διοργανώθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου για να τιμήσει το συνθέτη (28 Ιουλίου 2008) –  Δήμαρχος: Δημήτρης Μαραβέλιας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν παρών στα εγκαίνια της  Πλατείας Λαού (Δημήτρη Σκαμπά) – επί δημαρχίας Δημήτρη Σκαμπά, 8 Αυγούστου 1980.

Επίσης ο μεγάλος συνθέτης ήταν παρών σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο ΑΝΟΙΞΗ (δεν θυμάμαι την ημερομηνία).

Περισσότερες πληροφορίες:

Η οικογένεια Τσούρμα και η σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι στις 21 Αυγούστου 1967 https://tinyurl.com/2s37b46m

Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία στο Χαϊδάρι | 28 Ιουλίου 2008 στην Πλατεία Δημαρχείου https://tinyurl.com/yvfxcwj2

Κώστας Φωτεινάκης: Τιμητική Πρόσκληση στο Μίκη Θεοδωράκη (Μάιος 2007) | Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι 28 Ιουλίου 2008 https://tinyurl.com/mpwdhmp9

Κώστας Φωτεινάκης: Ιστορικό Λεύκωμα “ΧΑΪΔΑΡΙ – ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ”, 2007 [ΕΔΩ – σελίδες 21, 109, 120, 198, 199] https://joom.ag/mYQC

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω την ονομασία του δρόμου της οικίας της οικογένειας Τσούρμα στον Προφήτη Ηλία σε οδό ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.»

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Μίκης Θεοδωράκης συχνά αναφέρει σε συνεντεύξεις, βιβλία, συναυλίες τη φιλοξενία από την οικογένεια Τσούρμα και τη σύλληψή του στο Χαϊδάρι. Περιγράφει στο έργο του ΤΟ ΧΡΕΟΣ α’ τόμος: «Όταν οι στρατιώτες ήρθαν να με συλλάβουν κοιμόμουνα. Μ’ έγδυσαν και με διέταξαν να γονατίσω. Ύστερα μ’  έδεσαν πιστάγκωνα, όπως κάνουν οι Αμερικανοί στους Βιετκόγκ. Όταν η Μαρία (εννοεί την Μαρία Τσούρμα) μπήκε, ντράπηκα και τους ζήτησα να μου βάλουν το σώβρακο….» https://tinyurl.com/5n8ysttj

Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος στη χώρα μας που δεν έχει τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη μετά τον θάνατό του, αν και έχει την βαθιά υποχρέωση, μεγάλο ΧΡΕΟΣ προς το συνθέτη, στην τοπική ιστορία καθώς και στις μελλοντικές γενιές.

Πριν τη λήξη της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνω στο σώμα την ονοματοδοσία της  οδού που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Τσούρμα σε οδό Μίκη Θεοδωράκη. (αν υπάρχει άλλη πρόταση για την τοποθεσία να τη συζητήσουμε όπως είχε δεσμευτεί  η Δημοτική Αρχή στο Δ.Σ. πριν από ένα χρόνο).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

1η Πρόταση προς το Δ.Σ: 2 Σεπτεμβρίου 2021 https://tinyurl.com/3673c2zu
2η Πρόταση προς το Δ.Σ.: 2 Σεπτεμβρίου 2022 https://tinyurl.com/24yw9ct3

Κώστας Φωτεινάκης
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος
Ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button