Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό. Όπως εκτίμησε, χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο, άρα μέτρα θα υπάρχουν μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι.

“Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι”, ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής σε καραντίνα ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως “Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ καλό καιρό, που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown”

Σχετικός κίνδυνος από τον τουρισμό

Ως προς τον τουρισμό, εκτίμησε πως θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που είναι φορείς του κορονοϊού, παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τα νέα φίλτρα εξαερισμού στα αεροσκάφη, τον διαφορετικό τρόπο προσέλευσης των τουριστών στο αεροδρόμιο και τα λοιπά μέτρα.

Για τις παραλίες, στις οποίες ισχύουν έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι “όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό”.