ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

N. Παναγιωτόπουλος: Ο Δήμος Χαϊδαρίου καταπάτησε έκτασή μας στο Στρατόπεδο

Για καταπάτηση τμήματος του Στρατοπέδου εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου μίλησε, χωρίς περιστροφές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ο Δήμος Χαϊδαρίου, από την πλευρά του, θεωρεί το συγκεκριμένο κομμάτι ιδιοκτησία του και το όλο θέμα προκαλεί εμπλοκή στη διαδικασία παραχώρησης και άλλων εκτάσεων.

Η συζήτηση (ολόκληρη στο βίντεο πιο κάτω) έγινε στις 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο ερώτησης του βουλευτή δυτικής Αθήνας Κρίτωνα Αρσένη (ΜέΡΑ 25), με θέμα την παραχώρηση του Μπλοκ 15 και 66 στρεμμάτων του Στρατοπέδου στον Δήμο Χαϊδαρίου. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δευτερολογία του ο υπουργός επικαλέστηκε εμπλοκή στις συνομιλίες με του ΥΕΘΑ με τον Δήμο, η οποία οφείλεται σε αυθαίρετες ενέργειες, όπως τις περιέγραψε, του Δήμου μας, αναφέροντας ρητά τις λέξεις “καταπάτηση” και “υπέρβαση” των εκτάσεων που του παραχωρήθηκαν στο παρελθόν από το Στρατόπεδο. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να γίνει διόρθωση εσφαλμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο, τεμαχίων που, “ενώ αποτελούν περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), δηλώθηκαν από τον Δήμο Χαϊδαρίου ως δική του ιδιοκτησία”.

Ο υπουργός κατέληξε ότι αναμένεται η σχετική απάντηση του Δήμου Χαϊδαρίου και οι ενέργειες για τη διευθέτηση των προαναφερθεισών εκκρεμοτήτων, ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την παραχώρηση των νέων εκτάσεων.

Είναι τα “μπλε γήπεδα” τένις

Κατά τη συζήτηση δεν επισημάνθηκε συγκεκριμένα για πιο κομμάτι πρόκειται. Όμως το έχει αναφέρει ήδη ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στο Δημοτικό Συμβούλιο: Είναι ο χώρος όπου κατασκευάστηκαν τα μπλε γήπεδα τένις από τον ΑΟΑ Χαϊδαρίου (προφανώς και το ακριβώς από πάνω οικόπεδο όπου υπάρχει συνεργείο – αποθήκη του Δήμου).

Η αναφορά αυτή του δημάρχου συνοδεύτηκε από καταγγελία κατά της προέδρου του ΑΟΑΧ και πρώην αντιδημάρχου, Δήμητρας Χαντζή, ότι έστειλε επιστολή στο ΤΕΘΑ με την οποία αμφισβητεί την ιδιοκτησία του Δήμου στα 3 «μπλε» γήπεδα τένις. “Η πράξη αυτή, ξεκάθαρα εχθρική προς τον Δήμο και την πόλη, είναι ακόμη περισσότερο απαράδεκτη επειδή το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει διατελέσει και Αντιδήμαρχος στο Χαϊδάρι. Είχε δηλαδή δεσμευτεί να προασπίζει τα συμφέροντα των κατοίκων, τα οποία σήμερα επιβουλεύεται. Ζητώντας μάλιστα από το ΤΕΘΑ να του νοικιάσει τα «μπλε» γήπεδα και με αυτό τον τρόπο να τα υφαρπάξει από τον Δήμο!”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δημάρχου (3 Μαρτίου).

Όμως, όπως ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ο Βαγγέλης Ντηνιακός στο Δημοτικό Συμβούλιο, κανένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να τεθεί. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου χώρου στο Κτηματολόγιο και κάθε αμφισβήτηση έχει οριστικά απορριφθεί.

Να όμως που ένας από τους πιο σοβαρούς υπουργούς της κυβέρνησης επανέρχεται και αμφισβητεί ευθέως την ιδιοκτησία του Δήμου και ζητάει “επανόρθωση” της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να προσχωρήσουν οι επαφές για τις επιπλέον παραχωρήσεις που έχει θέσει εδώ και χρόνια ο Δήμος μας.

Με ποιο τρόπο έγινε η παραχώρηση;

Όταν είχε ξεσπάσει η σύγκρουση για τα “μπλε γήπεδα”, μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ΑΟΑΧ, το “Χαϊδάρι Σήμερα” σε άρθρο του με τίτλο Σε ποιον ανήκουν τα “μπλε γήπεδα” τένις;, σημείωνε: “Θυμόμαστε ότι, όταν κατασκευάστηκαν τα συγκεκριμένα γήπεδα στον χώρο πίσω από το Αθλητικό Κέντρο του Δάσους, αυτός ανήκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (δηλαδή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Με ποιο τρόπο ξεπεράστηκε το ιδιοκτησιακό για να κατασκευάσει εκεί ο ΑΟΑΧ τις εγκαταστάσεις του τένις, δεν έγινε γνωστό ποτέ”. Στο ερώτημά μας απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Βασίλης Καρατζαφέρης, δηλώνοντας ότι τα γήπεδα ανήκουν σήμερα στον Δήμο. Πράγματι η έκταση έχει δηλωθεί από τον Δήμο Χαϊδαρίου κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Ωστόσο, η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις του Δήμου Χαϊδαρίου με το ΤΕΘΑ, τη στιγμή μάλιστα που ζητάμε νέες παραχωρήσεις. Θα δυσκολευόταν να πιστέψει κανείς ότι το Υπουργείο “σύρεται” από την κ. Χαντζή. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή έχει δηλώσει την ίδια έκταση στο Κτηματολόγιο και το ΤΕΘΑ ή όχι. Αυτό είναι ένα κριτήριο για να μπορούμε να πούμε αν έχουμε μια όψιμη διεκδίκηση εκ μέρους του Υπ. Εθνικής Άμυνας. Αν την έχει δηλώσει και επιμείνει, η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια. Επίσης, ο Δήμος πρέπει λογικά να έχει να παρουσιάσει κάποιον νόμιμο τίτλο κτήσης, δηλαδή ένα παραχωρητήριο, καθώς χρησικτησία σε δημόσια έκταση δεν επιτρέπεται. Ή μήπως έγινε “διά λόγου” η παραχώρηση; Διόλου θεμιτό βέβαια, όταν μιλάμε για δημόσιες εκτάσεις, αλλά… όλα να τα περιμένει κανείς από την ελληνική διοίκηση. Εδώ θα μπορούσε να δώσει τα φώτα του ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, ο οποίος ασκούσε την τοπική εξουσία, όταν φτιάχτηκαν τα “μπλε γήπεδα” τένις.

Όμως αυτά όλα είναι τυπικά. Η ουσία είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν χρειάζεται στο Στρατόπεδο, ενώ αξιοποιείται εδώ και χρόνια από την κοινωνία τού Χαϊδαρίου. Πρέπει ο Δήμος και το ΥΕΘΑ να βρουν λύσεις που θα προάγουν το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό προάγεται με την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού των “μπλε γηπέδων”, αλλά και την αποδέσμευση του Μπλοκ 15 και των 66 στρεμμάτων, θέμα που εκκρεμεί από το 2007, όταν ειχε υποσχεθεί την πλαραχώρησή τους ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Και κάτι ακόμη: Πιστεύουμε ότι αξίζει να δει το ΥΕΘΑ με θετικό μάτι την εκτεταμένη αναδάσωση του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο βόρειο τμήμα του, έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα.

Εδώ ολόκληρη η συζήτηση για την παραχώρηση των 66 στρεμμάτων και του Μπλοκ 15:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button