ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μπορεί να έχει έρθει λύκος στο Ποικίλο Όρος;

Του Τάσου Λύτρα / Αιγάλεως – Ποικίλο. Εξερευνώντας την φύση και την ιστορία

Επειδή το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και σοβαρότητα, ας μην το προσπεράσουμε χωρίς λεπτομερή εξέταση. Γνωρίζουμε, από πληροφορίες του Φορέα Διαχείρισης, ότι στην Πάρνηθα ζουν τρεις αγέλες λύκων. Μία στο δυτικό τμήμα, μία στο κεντρικό (κοντά στα καταφύγια) και άλλη ζούσε στο ανατολικό τμήμα που κάηκε.

Προσωπικά έχω δει κόπρανα λύκου στην περιοχή Βιλιάνι, φαγωμένα ελάφια βόρεια του βουνού Φυλής και πέρυσι με τον Γιώργο Βηλαρά εντοπίσαμε ίχνη λύκου στο βουνό της Χασιάς, νότια του χωριού, δηλαδή πολύ κοντά στο Ποικίλο όρος.

Ο οικολογικός διάδρομος από τον οποίο πέρασαν τα αγριογούρουνα από την Πάρνηθα στο Ποικίλο δεν είναι άλλος από αυτόν του τείχους του Δέματος. Από τον ίδιο διάδρομο θα περάσει και οποιοδήποτε άλλο μεγάλο θηλαστικό.

Μετά την περυσινή πυρκαγιά στην ανατολική Πάρνηθα ο εκεί πληθυσμός των λύκων, προφανώς υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει. Αλλά προς τα πού; Δεν γνωρίζουμε.

Στο Ποικίλο όρος από θηρεύσιμα είδη για τον λύκο υπάρχει μόνο το αγριογούρουνο και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί τέτοιο φαγωμένο. Όμως ο λύκος είναι και πτωματοφάγος. Η άλλη πιθανότητα για εύρεση της τροφής του είναι τα νεκροταφεία σκύλων που έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετα κυρίως στις περιοχές του λατομείου Γρηγορίου Πετρούπολης και στο δασάκι επάνω από την Κηπούπολη με τάσεις επέκτασης έως το τέρμα της οδού Σουλίου. Μεμονωμένες θέσεις ταφής υπάρχουν και άλλες στο βουνό.

Επειδή και άλλοι φίλοι διατύπωσαν σκέψεις για την πιθανότητα ύπαρξης λύκου στο Ποικίλο όρος, όσοι ανεβαίνουν στο βουνό, καλό είναι να παρατηρούν: 1) Αν υπάρχουν σκαψίματα για ανάσυρση πτωμάτων στα νεκροταφεία των σκύλων, 2) Αν εντοπισθούν κόπρανα ζώου με τρίχες, 3) Αν εντοπισθούν ίχνη (δύσκολο αυτή την εποχή) μεγάλα με διακριτά τα αποτυπώματα των νυχιών, έχοντας υπόψη ότι στα μπροστινά πόδια, το κενό ανάμεσα στα νύχια/δάχτυλα και το πέλμα, σχηματίζει το γράμμα H, ενώ στα πίσω πόδια, σχηματίζει το γράμμα Χ.

Η ενημέρωση της ομάδας καλό είναι να γίνεται και με φωτογραφικό υλικό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button