ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μπαξεβάνης – Δημητριάδης: Μελόπιτα, κρέμα αμυγδάλου με άσπρη σοκολάτα


Συνταγή Δημήτρης Δημητριάδης & Γιάννης Μπαξεβάνης. Δείτε τη συνταγή στο: https://www.instagram.com/tv/CI_s-WPlLU9/ 

Μελόπιτα 

Βάση τάρτας

225γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75γρ ελαιόλαδο
50γρ ηλιέλαιο
60γρ γάλα

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στρώνουμε το ζυμάρι και το πατάμε με τα δάκτυλα να απλωθεί πάνω στην τάρτα καλά. Έπειτα το βάζουμε να παγώσει καλά. 

Γέμιση τάρτας 

100 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη
15 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.τ.γ αλάτι
1 τεμ βανίλια φρέσκια
275 γρ μέλι
3 αυγά
150 γρ κρέμα γάλακτος 

Ζεσταίνουμε σ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λειώσει, προσθέτουμε την ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μέλι, το αλάτι,την βανίλια και την κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μια μπασίνα σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε μέσα στα αυγά, σιγά σιγά το μείγμα.
Βάζουμε την κρέμα στην κρύα τάρτα κ ψήνουμε στους 180 για 30 35λεπτά… 

Προαιρετικά ενδιάμεσα γέμιση κίτρινης κολοκύθας

Τρίβουμε μισό κιλό κολοκύθα κίτρινη.
Ανακατεύουμε με 200 γραμμάρια ζάχαρη, 200 γραμμάρια μέλι, 2 κουταλιές σούπας κανέλα, μία κουταλιά γλυκού γαρύφαλλο, τρίβουμε 150 γραμ. καρύδια, 150 γραμ. σταφίδες και 1 φλιτζανάκι κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του σε ένα τρυπητό αρκετή ώρα.
Στραγγίζουμε σφίγγοντας καλά με τα χέρια να φύγει όλο το ζουμί.
Κρατάμε το ζουμί να το κάνουμε σάλτσα βράζοντάς το μέχρι να δέσει και να πάρει την υφή της σάλτσας. Την ψίχα της κολοκύθας την σοτάρουμε με  200 γραμμάρια βούτυρο να ψηθεί.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την χρησιμοποιούμε προαιρετικά ενδιάμεσα στην βάση της τάρτας και στη γέμιση.

Συνοδευτική κρέμα σουμάδα με άσπρη σοκολάτα

Σουμάδα

500 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. πικραμύγδαλα
2 lt νερό
250 γρ. ζάχαρη

Κρέμα άσπρη σοκολάτα με σουμάδα (namelaka)

400 γρ σουμάδα

300 γρ. σοκολάτα λευκή 

10  γρ. ζελατίνη

400γρ. κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση σουμάδας

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα για 3-5 λεπτά. Βεβαιώνουμε πως η φλούδα βγαίνει εύκολα και σουρώνουμε καλά, και ξεφλουδίζουμε. Έπειτα χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα – πικραμύγδαλα με τα 1,5 λίτρα νερό (βάζουμε τα αμύγδαλα – πικραμύγδαλα και νερό τόσο μέχρι να τα σκεπάσει και χτυπάμε). Στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό σε ροή μέχρι να το πάρει όλο και το αμύγδαλο να αλεστεί καλά. Σουρώνουμε σε ένα τουλπάνι. Έπειτα κάνουμε ένα σιρόπι με τα 500γρ. νερό και τα 250γρ. ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει προσθέτουμε το «γάλα» από τα αμύγδαλα – πικραμύγδαλα.

Εκτέλεση για namelaka σουμάδα

Λιώνουμε την σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και παράλληλα μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
Ζεσταίνουμε το σιρόπι σουμάδας και λιώνουμε σε αυτό την ζελατίνη.
Έπειτα κάνουμε γαλακτωματοποίηση με την σοκολάτα ρίχνοντας το σε 3 δόσεις.
Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και περνάμε με Μπίμπερ.
Παγώνουμε καλά.
Βγάζοντας από το ψυγείο αφρατεύουμε με το σύρμα και σερβίρουμε την τάρτα συνοδεία της κρέμας και της σάλτσας

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button