ΘΕΜΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Μουσείο της Πόλης του Χαϊδαρίου”: Ώριμη ανάγκη ενός Δήμου που μιλάει με την ιστορία! – Video

Με την ευκαιρία μιας έκθεσης φωτογραφίας σε ιδιωτικό χώρο της πόλης μας, έρχεται στο προσκήνιο η ίδρυση του Μουσείου της Πόλης του Χαϊδαρίου, του οποίου η ιστορία απλώνεται αδιάλειπτα στον χρόνο, από την προϊστορική εποχή (Σπήλαιο Σχιστού), μέχρι τους νεότερους χρόνους (μαρτυρικό Μπλοκ 15).

Το αρχείο της Συλλογής Ιγγλέση περιέχει πολύτιμο πλούτο, που περιμένει έναν χώρο να εκτεθεί. Επίσης υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Το υλικό αυτό από μόνο του θα μπορούσε να στηρίξει ένα αξιόλογο Μουσείο, το οποίο θα αποκτούσε ακόμη πιο βαθύ ιστορικό χαρακτήρα αν εμπλουτιζόταν από αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας, τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες αρχαιολογικών μουσείων.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο, όπως φαίνεται, ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου Χαϊδαρίου. Στο παρελθόν εξαγγέλθηκαν σχετικές προσπάθειες, αλλά μέχρι στιγμής όλα έχουν μείνει σε επίπεδο προθέσεων. Από το κράτος, πάλι, ως πότε μπορούμε να περιμένουμε; Εδώ λοιπόν θα μπορούσε να έχει ρόλο η ανάπτυξη ενός “κινήματος πόλης”, στο πλευρό του Δήμου, για την υπηρέτηση ενός κορυφαίου πολιτιστικού στόχου, όπως το “Μουσείο Πόλης”. Πρόσφατη κινητοποίηση με κοινωνικό περιεχόμενο έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Μ.Χ.

………………………………………………………………..

Μπορείτε πιο κάτω να παρακολουθήσετε δύο κατατοπιστικά βίντεο για τη μεγάλη Συλλογή του Γιάννη Ιγγλέση, συλλέκτη και ερευνητή ιστορικών ντοκουμέντων του Χαϊδαρίου. Θα μπορούσε να είναι η αφετηρία για την οραματική προσπάθεια ίδρυσης του “Μουσείου της Πόλης του Χαϊδαρίου”.

  1. Στο πατάρι του «Γραμματόσημο CAFE» στο Δάσος Χαϊδαρίου, φιλοξενήθηκε μέρος της «Συλλογής Ιγγλέση» με φωτογραφίες της πόλης του Χαϊδαρίου από παλαιότερες εποχές (και πριν τον πόλεμο), οργανωμένες σε θεματικές ενότητες. Το «Χαϊδάρι Σήμερα TV» επισκέφθηκε το «Γραμματόσημο Καφέ» και συνομίλησε με τον ίδιο τον συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση ο οποίος περιγράφει το πώς ξεκίνησε να συλλέγει ό,τι έχει σχέση με το Χαϊδάρι, το περιεχόμενό της Συλλογής του και την προοπτική αξιοποίησής της στην πόλη που, παρόλη την πλούσια ιστορία της, «δεν διαθέτει το δικό της μουσείο». Στο τέλος, ο συλλέκτης μάς ξεναγεί στα εκθέματα περιγράφοντας τις θεματικές φωτογραφία τη φωτογραφία. Ο Γιάννης Ιγγλέσης συνομιλεί με τον Μενέλαο Χρόνη εκ μέρους του «Χαϊδάρι Σήμερα TV».

2. Με την ευκαιρία της έκθεσης, δύο παλαιοί Χαϊδαριώτες, ο ίδιος ο συλλέκτης Γιάννης Ιγγλέσης και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Δαρλάσης, συζητούν και θυμούνται τη ζωή στο «παλιό Χαϊδάρι».

Η οργάνωση και εκτέλεσης της παραγωγής των βίντεο έγινε από τη Streamia, η οποία οποία παρέχει υπηρεσίες #LiveStreaming και βιντεοσκόπησης για κάθε περίσταση.
☎ 6951-654425 📧 [email protected] 🔗 www.streamia.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button