LIFESTYLEΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Μοντέρνες θεραπείες των οστεοπορικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης

Μοντέρνες θεραπείες των οστεοπορικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης 3

 

 

Dr Δημογέροντας Γεώργιος, MD, MSc, PhD
Διευθυντής Νευροχειρουργός
Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Υπεύθυνος Νευροχειρουργικής Κλινικής, Θεραπευτηρίου Metropolitan

Ο Dr Γεώργιος Δημογέροντας μάς αναλύει το πρόβλημα των καταγμάτων εξαιτίας της οστεοπόρωσης

Γιατρέ, σε ποια ηλικία εμφανίζεται συχνότερα η οστεοπόρωση;
Στην Ελλάδα έχει βρεθεί ότι σε άτομα άνω των 60 χρόνων το 19% των γυναικών και το 11% των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση.

Πόσο συχνά είναι τα οστεοπορωτικά κατάγματα στο γενικό πληθυσμό;
Το 25% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων. Με την πάροδο της ηλικίας, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει και φτάνει στο 40% σε γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.

Χρειάζεται μεγάλη βία για να συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα;
Δυστυχώς τα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερη βία, ακόμα και αυτομάτως πολλές φορές , δηλαδή χωρίς ο ασθενής να υποστεί οποιονδήποτε τραυματισμό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ευθρυπτότητας των σπονδυλικών σωμάτων τα οποία παρουσιάζουν την υφή μιας φρυγανιάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής;
Ο οξύς πόνος στη ράχη ή στη μέση, που δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα, στα αρχικά στάδια της νόσου. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση του κορμού (κύφωση ή σκολίωση) και νευρολογική συμπτωματολογία, όπως αδυναμία βάδισης, μουδιάσματα στα πόδια και ακράτεια ή επίσχεση ούρων και κοπράνων.

Τι είναι η σπονδυλοπλαστική και τι η κυφοπλαστική;
Είναι δύο παρόμοιες διαδερμικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS), που εφαρμόζονται στη θεραπεία των οστεοπορωτικών καταγμάτων. Και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιείται ένας λεπτός σωλήνας, ο οποίος τοποθετείται μέσα στο σώμα του σπασμένου σπονδύλου, με τη βοήθεια φορητού ακτινολογικού μηχανήματος (C-arm) ή διεγχειρητικού αξονικού τομογράφου (O-arm), μέσα από τον οποίο γίνεται έγχυση ακρυλικού τσιμέντου με σκοπό την ενδυνάμωση του αφαλατωμένου σπονδυλικού σώματος (εικόνα 1). Με την τεχνική της κυφοπλαστικής, πριν την έγχυση του τσιμέντου, γίνεται προσπάθεια ανάταξης του σπασμένου σπονδύλου με τη βοήθεια μπαλονιού το οποίο φουσκώνεται με υγρό εντός του σπονδυλικού σώματος (εικόνα 2).

Υπάρχουν εξελίξεις στην τεχνική της κυφοπλαστικής; Πού πλεονεκτούν οι νέες τεχνικές;
Μια από τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις είναι η χρήση του O-arm (διεγχειρητικός αξονικός τομογράφος) σε συνδυασμό με το Neuronavigation (ιατρικό GPS). Η χρήση της τεχνολογίας αυτής, η οποία είναι δυστυχώς ακόμα περιορισμένη σε μερικά μόνο κέντρα της Ελλάδας, μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε τις επεμβάσεις αυτές με πολύ μεγάλη ακρίβεια, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών.

Συνοψίζοντας ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μικρής παρεμβατικότητας τεχνικών, της σπονδυλοπλαστικής και της κυφοπλαστικής;
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των τεχνικών αυτών είναι οι πολύ μικρές τομές,
η αναίμακτη τεχνική, ο μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη νοσηλεία
και φυσικά η ταχεία αποκατάσταση με αποφυγή του κλινοστατισμού και των επιπλοκών που τον συνοδεύουν (πνευμονία, έλκη κατακλίσεως, θρόμβωση φλεβών κάτω άκρων, πνευμονική εμβολή κτλ).

INFO:
Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ.Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο
Ιατρείο: Ν. Καζαντζάκη 10, Χαιδάρι,
Τ: 210 9637386, 6977679521
Γραμ: 210 4809965
e-mail: [email protected]
www.neuroxeirourgos.gr

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x