Με μόλις διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων εμφανίζεται η αχανής χώρα της Ασίας να περνάει τη δεύτερη φάση της πανδημίας που σαρώνει σαν λαίλαπα τον υπόλοιπο πλανήτη. Στην ηπειρωτική Κίνα, επιβεβαιώθηκαν 28 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη, έναντι 17 την προηγουμένη, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Οι οκτώ περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και οι υπόλοιπες 20 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.about:blank

Εντοπίστηκαν εξάλλου 24 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 128 την προηγουμένη.

825 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων βρίσκονται ακόμη υπό ιατρική παρακολούθηση -οι 485 εισαγόμενες.

Ακόμη 20 ασθενείς, έναντι 16 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν και πήραν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 400, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα έχει «παγώσει» στους 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.115 κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι για μήνες οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει θύματα από Covid-19.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, Global Times, στην επαρχία Κάσι της Ξινγιάνγκ ξεκίνησε τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος μαζικών τεστ με νουκλεϊνικό οξύ «για τον εντοπισμό μολύνσεων στην κοινότητα», αφού το περασμένο Σάββατο η περιφέρεια ανέφερε 61 ασυμπτωματικούς φορείς μέσα σε μία μέρα.

Ο νέος γύρος διαγνωστικών ελέγχων περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα τεστ και έρχεται μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου σε κομβικής σημασίας χωριά. Το Σάββατο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής επιτροπής υγείας στην Ξινγιάνγκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι 15 άτομα από την αυτόνομη επαρχία Κιζιλσού της Κιργιζίας διαγνώστηκαν αρνητικοί στα πρώτα τεστ, αλλά θετικοί στα δεύτερα.

Η νέα άνοδος των μολύνσεων προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες σχετικά με το εάν η αρχική επιδημία (που συνδέεται με τοπικό εργοστάσιο ενδυμάτων) είχε εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, στην επαρχία Κάσι πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ και στα 4,7 εκατομμύρια κατοίκους, μέσα σε τέσσερις ημέρες. «Η διαγνωστική καμπάνια δεν εντόπισε άλλες μολύνσεις πέρα ​​από την αρχική επιδημία που σχετίζεται με το εργοστάσιο στην κομητεία Σούφου. Η αλληλούχιση των ιογενών γονιδίων απέκλεισε επίσης την πιθανή σχέση μεταξύ της επιδημίας στην επαρχία Κάσι και μιας προηγούμενης στην επαρχία Ουρούμκι, τον περασμένο Ιούλιο», πρόσθεσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Οι τοπικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας τονίζουν τώρα την ανάγκη επιδημιολογικών ερευνών, πέρα ​​από τα διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτιση.

Πηγή: efsyn.gr