ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μια χιλιόχρονη βυζαντινή εκκλησία στο Χαϊδάρι

Υπάρχει ένα εκκλησάκι που στέκει στην θέση του σχεδόν μια χιλιετία, αλλά δεν έχει κερδίσει την αναγνώριση και τη φροντίδα που του αξίζει από τους σύγχρονους Έλληνες. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο της Μονής Δαφνίου. ‎

Ο κ. Τασσος Λύτρας‎, που εξερευνά τη φύση και την ιστορία των βουνών μας, φωτογράφισε τον ερειπωμένο ναό. Μας πληροφορεί ότι είναι σύγχρονος της Μονής Δαφνίου (11ος αιώνας μ.χ) και αποτέλεσε τον κοιμητηριακό ναό της Μονής. Είναι μια μικρή θολωτή βασιλική χτισμένη κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοδομίας. Κάτω από τον ναΐσκο υπήρχε υπόγεια κρύπτη. Εκεί, είχαν κατασκευαστεί γύρω από κεντρικό διάδρομο τρία τετράγωνα οστεοφυλάκια επιστεφόμενα με καμάρες (αρκοσόλια) και σκεπασμένα με λίθινες πλάκες.

Σημειώνει ότι προφανώς άξιζε μια καλύτερη τύχη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Μαζί με τη Μονή Δαφνίου, το ποταμάκι δίπλα, το πηγάδι και την πυκνή βλάστηση, αλλά και τις ερειπωμένες (επίσης) εγκαταστάσεις των εκεί κατασκηνώσεων, θα μπορούσε να συνθέτει μία άλλη εικόνα οικοτουριστικού προορισμού.

Μια χιλιόχρονη βυζαντινή εκκλησία στο Χαϊδάρι 3
Μια χιλιόχρονη βυζαντινή εκκλησία στο Χαϊδάρι 5

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button