Μια μεγάλη κοινωνική δομή γεννήθηκε στο Χαϊδάρι, με εντυπωσιακή γκάμα δραστηριοτήτων
Η πόλη απέκτησε μια νέα κοινωνική δομή που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (και όχι μόνο), συμπληρώνοντας και διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Πρόκειται για το Haidari social hub (Hhub). Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής στο Χαϊδάρι, λειτουργώντας αυτόνομα μεν, αλλά σε απόλυτη συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου.
Εγκαίνια – παρουσίαση
Την Παρασκευή 3/6 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Στέγης Πολιτισμού η Ημερίδα για την παρουσίαση της νέας κοινωνικής Δομής. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Ζεβόλης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Φώτης Θεοδωρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αργυρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αλεξάκης και Αγγελική Γκανά Ρηγάκη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Αντώνης Κουτάντος, ο διευθυντής της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Κοκάρας. Την παρουσίαση έκανε το στέλεχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, κ. Κατερίνα Βελέντζα.
“Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας στο Χαϊδάρι, ώστε να φτάσει και να καλύψει με επάρκεια κάθε συμπολίτη μας που βρίσκεται σε μια στιγμή ανάγκης, σε μια περίοδο αντικειμενικά δύσκολη για όλους και ακόμη περισσότερο για τους κοινωνικά αδύναμους. Προσκαλώ όποιον και όποια ανήκει στους δυνητικά οφελούμενους να επικοινωνήσει άμεσα με τη νέα Δομή”, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός.
Εκ μέρους της PCM ΕΠΕ, που είναι ανάδοχος του έργου, μίλησε ο γενικός διευθυντής, κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος παρουσίασε του αντικείμενο του προγράμματος. Τόνισε και ο ίδιος τη διάθεση για στενή συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων ομάδων, την κοινωνική ένταξη – συνοχή, αλλά και την βούληση για μεταφορά τεχνογνωσίας, ιδίως στην εξατομικευμένη προσέγγιση των αναγκών των οφελούμενων.
Το Haidari social hub πηγάζει από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Δυτικής Αθήνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Στη Στέγη Πολιτισμού, οδός Κολοκοτρώνη
Φρεσκοφτιαγμένες εγκαταστάσεις της Δομής.
Οι περισσότερες από τις δράσεις και τις υπηρεσίες του Hhub, που στελεχώνεται από 20 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες μέσα στο κτήριο της Στέγης Πολιτισμού. Οι σχετικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί με αξιοσημείωτη ποιότητα, που αντανακλά τις φιλοδοξίες της Δομής για ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Εκτός από τις υπηρεσίες στη Στέγη Πολιτισμού, το Hhub δραστηριοποιείται με μια φυσικοθεραπεύτρια στο φυσικοθεραπευτήριο του Δήμου στο Α’ ΚΑΠΗ, ενώ ήδη έχει αναπτύξει συνεργασία με το “Έρεισμα”, αλλά και σχολικές μονάδες.
Στην είσοδο της Στέγης Πολιτισμού έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος υποδοχής για το Hhub. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 9996339 (υπεύθυνες κ. Μαθιουδάκη Κατερίνα και Μπάρκα Θεοδώρα). Επίσης στη Διεύθυνση Κοινωνικής Συνοχής του Δήμου (2132047249) και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χαϊδαρίου (2132047337).
Ωφελούμενοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δημότες Χαϊδαρίου με προτεραιότητα σε αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες:
– άτομα και οι οικογένειές τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,
– δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ΚΕΑ που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία,
– νεαρά ζευγάρια ή/και μητέρες ή/και νέες και δυνάμει μητέρες και οι σύζυγοι/σύντροφοί τους
– εκπαιδευτικοί και μαθητές,
– νέοι που βρίσκονται εκτός κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης,
– άτομα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους,
– εμποδιζόμενα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας,
– χρονίως πάσχοντες ανεξαρτήτως ηλικίας,
– ηλικιωμένοι,
– άτομα και οικογένειες που συζούν ή φροντίζουν ηλικιωμένους.
Στην πράξη όμως, όπως είπαν στελέχη του Hhub, κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στις υπηρεσίες συμβουλευτικής της Δομής.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες
Το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πραγματικά εντυπωσιακό και θα χρειαστεί να επανέλθουμε για πιο αναλυτική παρουσίαση. Συνοπτικά, είναι οι εξής:
- Διάγνωση Αναγκών σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο
- Ατομική Συμβουλευτική
- Ομαδική Συμβουλευτική
- Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη και Καθοδήγηση των οικογενειών σε ειδικές καταστάσεις, περίοδοι ανάρρωσης (μετα-νοσοκομειακή προσαρμογή και φροντίδα), διαχείριση πένθους, λοχεία κτλ.
- Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών, ευαισθητοποίηση και απόκτηση δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία, αυτογνωσία, τη διαχείριση συναισθημάτων και αποδοχή της διαφορετικότητας
- Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη μαθητών
- Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για ενήλικες και παιδιά
- Βιωματικά Εργαστήρια για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και την κοινωνική ενδυνάμωση των νέων
- Βιωματική Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) με την αξιοποίηση των εκφραστικών-εικαστικών μέσων με στόχο την κοινωνική μάθηση και ψυχική ανθεκτικότητα
- Δραστηριότητες άθλησης και πολιτισμού
- Προώθηση της ενεργού γήρανσης, προκλήσεις που συνδέονται με τη γήρανση μετατρέπονται σε ευκαιρίες μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών
- Υπηρεσίες ανίχνευσης, έγκαιρης διάγνωσης και υποστήριξης ηλικιωμένων και ατόμων με διαταραχές μνήμης
- Υπηρεσίες Κινησιοθεραπείας για ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις και άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ)
- Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης για ενήλικες και ηλικιωμένους
- Υπηρεσία Προσωποποιημένων «ραντεβού» για την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και χρονίως πασχόντων
- Υπηρεσίες εξυπηρέτησης και στήριξης κατ’ οίκον των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) με κινητικά ή άλλα προβλήματα προσαρμοστικότητας, καθώς και αντίστοιχη στήριξη των εμποδιζόμενων ατόμων
- Υπηρεσίες Λογοθεραπείας για ενήλικες και άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ)