ΑΠΟΨΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Μια ευχή θα κάνω… να αποκτήσει το Χαϊδάρι το δικό του Μουσείο, όπου θα αναδειχθεί η πλούσια ιστορία του!”

Giannis Igglesis

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η 18η Μαΐου σήμερα! Μια ευχή θα κάνω… να αποκτήσει και η πόλη μας το ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ στον οποίο θα αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της διαχρονικά! Και πάντα ελπίζω… τα λόγια των αρμοδίων να γίνουν πράξη!

Φίλες και φίλοι και μέλη της ομάδας, «ΧΑΪΔΑΡΙ – Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ», που διαχειρίζομαι αποκλειστικά, σας αναφέρω περιληπτικά τα στοιχεία των θεμάτων που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ένα ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Ξεκινάμε:

1. Με τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης, την γνωστή σε όλους ΙΕΡΑ ΟΔΟ, το δρόμο που ξεκινούσε από το Δίπυλο στον Κεραμικό και έφθανε στην ιερή πόλη της Ελευσίνας. Όπως είναι φυσικά κατανοητό ο πολυσύχναστος αυτός δρόμος έχει τόσο «βαριά» ιστορία και ενδιαφέρον συλλεκτικό, ώστε πραγματικά είναι δύσκολο κανείς να επιλέξει από την πληθώρα των ντοκουμέντων (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες, κείμενα περιηγητών, βιβλία, άρθρα, ντοκουμέντα) και να τα προβάλει μέσα στον ελάχιστο χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας, ώστε να αναδειχθεί διαχρονικά η σπουδαιότητα αυτού του μοναδικού δρόμου για την Ελλάδα. Τα θέματα της συλλογής μου, αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα του αρχείου μου και αφορούν κυρίως τo τμήμα της ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ από τον Κηφισό μέχρι τα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου στην λίμνη Κουμουνδούρου, τους αρχαίους Ρειτούς. Για τα υπόλοιπα τμήματα αυτής της οδού, όπως για παράδειγμα το κομμάτι από τους Ρειτούς ως την Ελευσίνα υπάρχουν οι συλλογές άλλων καλών φίλων και συνάδελφων. Το τμήμα αυτό έχει την τύχη να περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και ίχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως…

2. το ΔΑΦΝΙ με την ομώνυμη ΜΟΝΗ του 11ου αιώνα, ξακουστή σ΄ όλο τον κόσμο για τα ψηφιδωτά της, την ιστορία της και τον ρόλο που έπαιξε σε κάθε ιστορική περίοδο της χώρας μας και η οποία είναι χτισμένη κατά την γνωστή συνήθεια των χρόνων εκείνων και της επιβολής του χριστιανισμού, πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα.

3. Τον ΝΑΟ της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ στην ΑΦΑΙΑ, όπου οι συμμετέχοντες στην πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων σταματούσαν για να δεηθούν, να προσφέρουν θυσίες και να αναπαυθούν.

4. Τους αρχαίους ΡΕΙΤΟΥΣ, σήμερα λίμνη Κουμουνδούρου, που πέραν της ιστορικότητάς της, αποτελεί ένα φυσικό υδροβιότοπο.

5. Τον Λόφο του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ με το εκκλησάκι (παλαιό μοναστήρι που ανήκε στην ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ) και την εκπληκτική θέα της πόλης της Αθήνας και του Ελαιώνα… πόσοι άραγε περιηγητές σκαρφάλωσαν σ΄ αυτό τον λόφο για να πρωτοδούν την Ακρόπολη ερχόμενοι από την Ελευσίνα προς την Αθήνα…

6. Τους ορεινούς όγκους του ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣκαι του όρους ΑΙΓΑΛΕΩ ή ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, που ανάμεσά τους στον μοναδικού φυσικού κάλλους δίαυλο διέρχεται ο ιερός δρόμος.

7. Τον ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ με την μοναδική κάποτε παραλία του και τα ταβερνάκια του, σήμερα με ναυπηγεία, οχλούσες χρήσεις, και πρόσφατα παρ΄ ολίγον λιμάνι…

8. Τον Ιστορικό πύργο ΠΑΛΑΤΑΚΙ, έργο του πασίγνωστου Αρχιτέκτονα ΕΡΝΕΣΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ, στο πάλαι ποτέ κτήμα “ΧΑΪΔΑΡΙ”, με τις μοναδικές τοιχογραφίες τόσο του Εθνικού μας ζωγράφου Ν. ΓΥΖΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν όσο και του Ν. ΛΥΤΡΑ στο μικρό ξωκλήσι του Αη Γιώργη. Ακόμη έργα σπουδαίων ζωγράφων (Κ. ΠΑΡΘΕΝΗΣ), γλυπτών μαρμάρινων σιντριβανιών (ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ), συγγραφέων, ποιητών κλπ., που αφορούν ή αναφέρονται στην περιοχή.

9. Τον Ιστορικό τόπο του περιβάλλοντα χώρου, στον οποίο έλαβε χώρα η γνωστή “ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ στις 6 & 8 Αυγούστου 1826”, στην οποία πολέμησαν ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΑΒΒΙΕΡΟΣ, εναντίον των πολυπληθών τούρκων του ΚΙΟΥΤΑΧΗ, όταν εκστράτευσαν για την απελευθέρωση της Ακρόπολης.

10. Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ – Δημόσιο ψυχιατρείο, κληροδότημα – δωρεά του Χιώτη εφοπλιστή Ζωρζή Δρομοκαϊτη, προσφορά στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, από το 1880.

11. Τον ΔΙΟΜΗΔΕΙΟ ΚΗΠΟ, μοναδικό βοτανικό κήπο με χιλιάδες είδη φυτών, δένδρων, λουλουδιών που ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστος στον πολύ κόσμο.

12. Το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ως τόπο μαρτυρίου και θυσίας Ελλήνων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, την περίοδο της κατοχής.

Ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις πανελλαδικής ή και παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η γνωστή στο παρελθόν σε όλους ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ στο ΔΑΦΝΙ, στον χώρο του Τουριστικού περίπτερου με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Το καθένα από αυτά που ήδη ανέφερα αποτελεί ξεχωριστό θέμα της συλλογής μου και των ενδιαφερόντων μου. Ελπίζω ότι θα δοθεί ευκαιρία να γίνετε κοινωνοί μαζί με μένα ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην προβολή και την διατήρηση αυτής της βαριάς κληρονομιάς.

Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς, τους εκλεκτούς φίλους και φίλες, που έχετε αγκαλιάσει την διαδικτυακή γωνιά μου, και που μου κάνατε την τιμή να συμμετέχετε στην σημερινή μας εκδήλωση ως κοινωνοί στην πολύχρονη προσπάθειά μου να αναδείξω την ιστορική ταυτότητα της πόλης, που ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι…Γιάννης Γεωργίου ΙγγλέσηςΣΥΛΛΕΚΤΗΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧ/ΚΟΣ Ε.Μ.Π.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΧΑΪΔΑΡΙ – Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ»

Επικοινωνία: 210-5321688 – 6944.397954, ΔΑΒΑΚΗ 30, email: [email protected] , διεύθυνση ομάδας: https://www.facebook.com/groups/176942705772508/

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button