ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μενδώνη για Λίμνη Κουμουνδούρου: Θέλουμε επισκέπτες και ανάδειξη της περιοχής

Εκτενή αναφορά για στην Λίμνη Κουμουνδούρου έκανε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην περιοχή.

“Οικολογική καταστροφή”

8 βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτησή τους τον περασμένο Απρίλιο προς το Υπουργείο Πολιτισμού περιέγραφαν την υποβάθμιση της Λίμνης και της γύρω περιοχής:

Η θέση της μέσα στην βιομηχανική ζώνη Σκαραμαγκά – Ασπροπύργου έχει ως αποτέλεσμα η λίμνη να έχει μολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι συχνές διαρροές των παρακείμενων δεξαμενών πετρελαίου, τα τοξικά στραγγίσματα της χωματερής του Δήμου Φυλής, οι αποθήκες καυσίμων του Ελληνικού Στρατού, η χρησιμοποίηση του ευρύτερου χώρου της λίμνης ως χωματερής απόρριψης μπαζών έχουν επιφέρει ουσιαστικά μια οικολογική καταστροφή.

Μενδώνη για Λίμνη Κουμουνδούρου: Θέλουμε επισκέπτες και ανάδειξη της περιοχής 3

Ζητούσαν να πληροφορηθεί η Βουλή σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση ώστε:
– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Κουμουνδούρου, να σταματήσει η μόλυνσή της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματός της.
– Να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος Ρειτών και ο ιστορικός χαρακτήρας της λίμνης.

“Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προσέλκυση επισκεπτών και τη γενικότερη ανάδειξη της περιοχής”

Στην απάντηση της η κα Μενδώνη ενημερώνει ότι η Λίμνη Κουμουνδούρου είναι προστατευόμενη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος με περιμετρική ζώνη προστασίας πλάτους πενήντα μέτρων γύρω από αυτή.

Αναφέρει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, μεριμνά για τη διατήρηση της περιμετρικής ζώνης προστασίας της λίμνης, διενεργώντας συστηματικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις. Επίσης τονίζει ότι το Υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προσέλκυση επισκεπτών και τη γενικότερη ανάδειξη της περιοχής. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού (22-25 Μαΐου 2025), προγραμματίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκπαιδευτικός περίπατος στην Λίμνη Κουμουνδούρου και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης, με πρωτεύοντα σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Νίκο Δένδια ήρθε η ώρα να ελευθερώσεις έναν υπερπολύτιμο χώρο της Αττικής!

Ολόκληρη η απάντηση της κ. Λίνας Μενδώνη:

Μενδώνη για Λίμνη Κουμουνδούρου: Θέλουμε επισκέπτες και ανάδειξη της περιοχής 5

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4588/8.4.2025 Ερώτησης των Βουλευτών κ. Χρήστου Τσοκάνη, Νίκου Αμπατιέλου, Γιάννη Γκιόκα, Βιβής Δάγκα, Σεμίνας Διγενή, Λιάνας Κανέλλη, Χρήστου Κατσώτη, Αφροδίτης Κτενά, Διαμάντως Μανωλάκου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται στη νοτιοδυτική απόληξη του βόρειου τμήματος του όρους Αιγάλεω, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ασπρόπυργου, βόρεια της διερχόμενης Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου. Κατά την αρχαιότητα έφερε την ονομασία Μεγάλος Ρειτός και ήταν η μεγαλύτερη από τις δύο φυσικές λίμνες των Ρειτών. Η μικρότερη, στα βόρεια, με την ονομασία Μικρός Ρειτός, αποστραγγίσθηκε και επιχωματώθηκε κατά τη δεκαετία του 1950, με σκοπό την κατασκευή των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Η περιοχή του ορεινού όγκου Αιγάλεω, εντός του οποίου εντάσσεται η λίμνη, είναι προστατευόμενη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους σύμφωνα με τις 25638/23-11-1968 (Β΄ 669) και 25638/27-03-1969 (Β΄ 236) Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.Η Λίμνη Κουμουνδούρου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος με περιμετρική ζώνη προστασίας πλάτους πενήντα μέτρων γύρω από αυτή, με την Υ.Α. Α/Φ31/41/1/02-01-1974 του Υπουργείου Πολιτισμού (Β΄ 5).

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, μεριμνά για τη διατήρηση της περιμετρικής ζώνης προστασίας της λίμνης, διενεργώντας συστηματικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Προβολή και Ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού και των μνημείων που σηματοδοτούν την πορεία της», το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες- δείκτες σε δώδεκα (12) επιλεγμένα σημεία, στα οποία σώζονται τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού, τοπόσημα και μνημεία που σχετίζονται με την πορεία της, από την αρχή της, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στην Αθήνα, έως το πέρας της, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Στην περιοχή της Λίμνης Κουμουνδούρου η ενημερωτική πινακίδα παρέχει πληροφορίες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, για την αρχαία Ιερά Οδό, τις λίμνες των Ρειτών και την διέλευση της πομπής των πιστών κατά την τέλεση των Ελευσινίων Μυστηρίων της αρχαιότητας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Αρχαίας Ιεράς Οδού, το οποίο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης Αφαίας, σε πολύ κοντινή απόσταση από την περιοχή της Λίμνης Κουμουνδούρου. Πρόκειται για έναν πολυμεσικό σταθμό ενημέρωσης  για την αρχαία Ιερά Οδό, σε σχέση με όλα τα μνημεία-τοπόσημα απ’ όπου διέρχεται, ανάμεσα στα οποία και η Λίμνη Κουμουνδούρου.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προσέλκυση επισκεπτών και τη γενικότερη ανάδειξη της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, προωθούνται και προβάλλονται οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως οι ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι επετειακές και οι μουσικές εκδηλώσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης Αφαίας, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το 2023, ενώ έχουν εκδοθεί ενημερωτικά τρίπτυχα για τα σημεία ανάδειξης της αρχαίας Ιεράς οδού και τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης Αφαίας.

Για το τρέχον έτος, στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού (22-25 Μαΐου 2025), προγραμματίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκπαιδευτικός περίπατος στην Λίμνη Κουμουνδούρου και στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης, με πρωτεύοντα σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής.

Μενδώνη για Λίμνη Κουμουνδούρου: Θέλουμε επισκέπτες και ανάδειξη της περιοχής 7

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαργαρίτη
Μαργαρίτη
2 ημέρες πριν

Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!!!
Έχει περάσει ποτέ η κα Μενδώνη από την λίμνη Κουμουνδούρου??
Ξέρει περί τίνος πρόκειται???

Back to top button
1
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x