Δήμος Χαϊδαρίου: Εντός των ημερών η επίσημη παρουσίαση της μελέτης εκτροπής του Χαϊδαρορέματος
Ο Δήμος Χαϊδαρίου θα ενημερωθεί αναλυτικά τις επόμενες μέρες για τη νέα μορφή που θα έχει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Αθηνών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει γι’ αυτό.
Η τεράστια καταστροφή στη Βαλένθια και η εκατόμβη των νεκρών είναι ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα για το πόσο ευάλωτα είναι τα αστικά κέντρα σε τέτοιας έντασης πλημμυρικά φαινόμενα, που η κλιματική κρίση κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Όταν η νεροποντή είναι τόσο έντονη πιθανότατα κανένα αντιπλημμυρικό δεν μπορεί να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις της, ωστόσο σίγουρα μπορεί να τις μετριάσει, ώστε να σωθούν ζωές και περιουσίες.
Το Χαϊδάρι είναι εκτεθειμένο σε πλημμύρες και λασποροές από το Ποικίλο και τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει σοβαρά συμβάντα το 2013 και το 2014, που ευτυχώς άφησαν πίσω τους μόνο υλικές ζημιές. Ενδεικτικό για το πόσο εύκολα γειτονιές της πόλης κατακλύζονται από χειμάρρους, είναι το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει την οδό Λουντέμη, στο Δυτικό Δάσος Χαϊδαρίου, μετά από μια μικρή μπόρα φέτος τον Αύγουστο…
Όμως, ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους εδώ και δεκαετίες. Μπορούμε να μιλάμε για μια “ιστορία ματαιωμένων αντιπλημμυρικών”, με διαχρονική ευθύνη των διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής και των κυβερνήσεων.
Εδώ και μια 20ετία, το λιγότερο, περιμένουμε την υλοποίηση της “μητέρας όλων των αντιπλημμυρικών” στην περιοχή μας, που είναι το μεγάλο έργο κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών. Στην ουσία πρόκειται για το Χαϊδαρόρεμα που αποστραγγίζει την ανατολική λεκάνη του Ποικίλου. Το έργο προορίζεται να μαζέψει όλα τα νερά, που τώρα κυλούν επιφανειακά στη Λεωφόρο και μπαίνουν στο κεντρικό Χαϊδάρι (Κορυτσάς, Φιλοπάππου κτλ). Περιμένουμε επίσης την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού του Δυτικού Δάσους και της Κάτω Αφαίας. Αλλά και παρεμβάσεις ορεινής υδρονομίας και φράγματα στο Ποικίλο και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που θα συγκρατούν τα νερά και τις λάσπες ψηλά ώστε να μην μπαίνουν απότομα, μαζικά και ορμητικά στην πόλη.
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναφερθεί στην ολική ανατροπή όσον αφορά την αντίληψη του έργου της Λεωφόρου Αθηνών: Αντί να καταλήγει ο αγωγός στον Κηφισό, νέα μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας προβλέπει την εκτροπή του Χαϊδαρορέματος προς τη θάλασσα του Σκαραμαγκά με μια μεγάλη σήραγγα μήκους 3 χλμ., που φτάνει σε βάθος 70 μ.
Περισσότερα στοιχεία για την εκτροπή του Χαϊδαρορέματος προς Σκαραμαγκά εδώ: Νέα μελέτη: Το Χαϊδαρόρεμα θα εκτραπεί προς Σκαραμαγκά – Στροφή 180 μοιρών στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του Χαϊδαρίου
Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε πρόσφατα μεταξύ του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως ανέφερε ο τελευταίος σε επίσκεψή του στο Χαϊδάρι.
Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με τη νέα εκδοχή του μεγάλου αντιπλημμυρικού του Χαϊδαρίου, μέχρι να έχει όλα τα δεδομένα υπόψη της. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για το νέο σχεδιασμό. Αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες σε συνάντηση όπου θα παρουσιάσουν την εν λόγω μελέτη τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας και εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου.
Όπως έχουμε γράψει, η νέα μελέτη έχει κατατεθεί για έγκριση περιβαλλοντικών όρων την άνοιξη του 2024 και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα είναι ένα μεγάλο βήμα. Μιλάμε βέβαια για ένα ακριβό έργο, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο πέρα από την ανακούφιση της περιοχής μας, εντάσσεται και στην γενικότερη ανάγκη να απαλλαγεί ο Κηφισός από έναν σημαντικό όγκο νερού σε ισχυρή νεροποντή, παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τον κάτω ρου του ποταμού, όπου οι παρακηφίσιες συνοικίες διατρέχουν σοβαρό πλημμυρικό κίνδυνο. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δώσει προέγκριση για το έργο προκειμένου να μελετηθεί.
Ξέρετε εάν έχει ασχοληθεί ο δήμος για να καθαρίσει το ρέμα στην ιερού λόχου; Μπορείτε να μιλήσετε στον δήμο;
Θα θελαμε σαν κατοικοι της Αφαιας να ενημερωθουμε για την μελετη αυτη,πιθανον να υπαρχουν ενστασεις κα το υπαρχον ρεμα να μην αντεχει το φορτιο με τα νερα του Δασους και Δαφνιου.Να μην υπαρξουν με αλλα λογια αποφασεις ερημην των κατοικων που πιθανο να κινδυνεψουν! εχουμε ηδη πικρες εμπειριες απο παλιοτερες νεροποντες και πλημμυρισμενα σπιτια.