ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Μείωση 10% στα υπέρογκα δημοτικά τέλη – Γιατί επιβάλλεται, πώς μπορεί να γίνει”

Αλεξάκης Δημήτρης, Δημοτικός Σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση”

“Ξανά” στην πλάτη των νοικοκυριών της πόλης μας η υπέρογκη χρέωση των τελών καθαριότητας με 1,69ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από την παρούσα Δημοτική Αρχή του Βαγγέλη Ντηνιακού. Ξανά στο Χαϊδάρι! Είμαστε από τους ακριβότερους μεταξύ των 66 Δήμων στην Αττική. Χωρίς καμία δικαιολογία! Τα ίδια και με τις επαγγελματικές στέγες. 4,49 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η Δημοτική μας Παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” πρότεινε μείωση των τελών καθαριότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 10%. Η Δημοτική Αρχή δεν το δέχθηκε και το απέρριψε για ακόμα μία χρονιά!

Συνεδρίασε στις 25 Οκτωβρίου 2022 στο Δημαρχείο της Πόλης μας, η Οικονομική Επιτροπή για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά το έτος 2023. Καμία διάθεση από τη Δημοτική Αρχή για αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και ενεργειακών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για τους πολίτες, με την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα και την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, να τσακίζουν όλους τους οικογενειακούς προγραμματισμούς!

Ένα πεδίο που είναι αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Αυτοδιοίκησης, αυτός της καθαριότητας της πόλης μας, αποτελεί ακόμα έναν εισπρακτικό χωρίς έλεος μηχανισμό!

Η Δημοτική Αρχή του Βαγγέλη Ντηνιακού συνεχίζει με συνέπεια για μια ακόμα χρονιά την ανάλγητη εισπρακτική τακτική! Την ίδια “συνεπή εισπρακτική τακτική” είχε υπηρετήσει με συνέπεια και ο πρώην Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Μιχάλης Σελέκος!

Καμία διάθεση για σύνθεση και για προσαρμογή των τελών στις κρατούσες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες!

Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα της υπερβολικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας στην πόλη μας;

Ποιος είναι ο προγραμματισμός εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων της πόλης μας, που θα συνέβαλε στη μείωση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και στη μείωση των δαπανών μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ Φυλής;

Κανένας!

Όταν αρκετοί Δήμοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα εξοικονομώντας χρήματα και ελαφρύνουν τα έξοδα των κατοίκων και επαγγελματιών (Χαλάνδρι, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη κ.α.), εξοικονομώντας παράλληλα φυσικούς πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον!

Ελάχιστα έχουν γίνει δυστυχώς!

Είναι απορίας άξιο να διαπιστώνουμε ότι οι όμοροι Δήμοι διατηρούν χαμηλά τα τέλη καθαριότητας (π.χ. Δήμος Ιλίου 1,25ευρώ/τ.μ. για οικίες και 3,75ευρώ/τ.μ.)!

Είναι απορίας άξιο να διαπιστώνουμε άλλους Δήμους (π.χ. Νέας Σμύρνης) να μειώνουν από το 2020 κατά 10% τα τέλη για οικίες (από 1,55 στο 1,40ευρώ/τμ.) και καταστήματα (4,2ευρώ/τ.μ.) και στο Χαϊδάρι να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας και τι πρέπει να γίνει και στην πόλη μας!

Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου καταθέσαμε όπως έγινε και στην περσινή συνεδρίαση (ΟΚΤ. 2021 https://xaidarisimera.gr/chaidari-teli-kathariotitas-kai-diachei/ ) σειρά προτάσεων και τη μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2023 κατά 10% μόνο στις οικίες και στα καταστήματα. 

Η Δημοτική Αρχή απέρριψε τις προτάσεις μας, αφού διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία ελέω Υπουργείου Εσωτερικών και της σιγής ιχθύος που τηρούν οι άλλες δύο παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Χαϊδάρι Ψηλά” που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή!

Οι προτάσεις μας, συνοπτικά όπως κατατέθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή :

1. Λόγω της εμπεριστατωμένης άποψής μας, η οποία είχε κατατεθεί και στην αντίστοιχη περυσινή συζήτηση αλλά δεν έγινε δεκτή, η οποία βασίζεται:

α. στην ύπαρξη πλέον και δυνατότητα εφαρμογής των οριζόμενων για τη μείωση των αποβλήτων στο εγκεκριμένο (Μάϊος 2022) Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας κατά το έτος 2023,

β. λόγω της συμπληρωματικής δήλωσης και ενσωμάτωσης επιπλέον τετραγωνικών, τα οποία ήταν αδήλωτα και από τα οποία προκύπτει επιπλέον έσοδο εκατοντάδων χιλιάδων για το Δήμο μας, χωρίς να παράγονται επιπλέον απόβλητα και αντίστοιχα δαπάνες μεταφοράς,

γ. λόγω του υψηλότερου κόστους των τελών συγκριτικά όχι μόνο με τους όμορους Δήμους της Δυτικής Αθήνας αλλά και με τους υπόλοιπους δήμους του Λεκανοπεδίου που βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα από τον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα οι εργατώρες και τα καύσιμά τους να είναι πολλαπλάσια αυτών του Δήμου μας,

δ. λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και των υπερβολικών χρεώσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα,

προτείνουμε οριζόντια μείωση κατά 10% για τους χώρους οικιακής χρήσης και τους χώρους γενικής χρήσης δηλαδή καταστήματα & επιχειρήσεις (πλην Τραπεζών, Σούπερ Μάρκετ κ.ά.), ήτοι μείωση των εσόδων την αντίστοιχων κατηγοριών στα ανταποδοτικά κατά 550χιλ. ευρώ περίπου το 2023.

2. Στους ειδικούς συντελεστές / Πολύτεκνοι – Τρίτεκνοι – Μονογονεϊκές Οικογένειες)

Προσθήκη εδαφίου (δ) : “Σε φοιτητές που διαμένουν στην πόλη μας με ενοίκιο και ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες οικογενειών ή είναι ΑμεΑ ή η οικογένειά τους έχει τη φροντίδα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, μείωση τελών επίσης κατά 50%”.

3. Οι κάτοικοι και επαγγελματίες για να έχουν την έκπτωση πρέπει να υποβάλλουν τα οριζόμενα δικαιολογητικά (να γίνει αποτύπωση με σαφή τρόπο) για την κύρια κατοικία κατά τον μήνα Νοε. και το 1ο 15νθήμερο του Δεκ. 2022 και όχι όπως αναγράφεται ανεδαφικά στην εισήγηση κατά τους μήνες Σεπτ. και Οκτ. σελ.16 της εισήγησης.

Επίσης για τις κατηγορίες, “Πολύτεκνοι – Τρίτεκνοι – Μονογονεϊκές οικογένειες, Α.Μ.Ε.Α., Άποροι – Μακροχρόνια, άνεργοι και Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” να εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δήμο και των δαπανών ενέργειας  κατά περίπτωση, δεδομένης και της εκτόξευσης των τιμών του ενεργειακού κόστους και δεν είναι δυνατό να υπάρχει “τιμωρητική διάθεση” από τη Διοίκηση του Δήμου.

4. Το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ως προς την οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου να αφορά σε μήκος που ορίζεται μεταξύ των οδών Πλαστήρα – Αγωνιστών Στρατοπέδου και της Λεωφ. Αθηνών.

4α. Σε ολόκληρο το μήκος της οδού Στρατάρχη Καραϊσκάκη να ισχύει το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αντί της μη σαφούς αναφοράς στην εισήγηση, που κατακερματίζει την οδό  αναίτια σε τμήματα.

5. Έκπτωση στους επαγγελματίες εστίασης αλλά και στους λοιπούς 60% εφόσον δεν έχουν επεκταθεί αυθαίρετα, επαναφορά στην αρχική θέση όσων έχουν επεκταθεί χωρίς να έχουν την άδεια από τη Διοίκηση του Δήμου και να ικανοποιηθούν με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας αναφορές των συμπολιτών μας για τη διατήρηση ελεύθερων Κ/Χ σαν σημαντική παροχή της πόλης μας σε κατοίκους και επισκέπτες. Οι επεκτάσεις οι οποίες αδειοδοτούνται θα πρέπει να αποτυπώνονται χαρτογραφικά ψηφιακά και να είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου και του Καταστήματος.

6. Συνεχή ενημέρωση των κατοίκων για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες από την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη μη ρύπανση καθώς και το ενδεχόμενο φράξιμο φρεατίων.

Η κατάληψη πεζοδρομίου χωρίς άδεια από τη σχετική υπηρεσία με σακούλες υλικών εκσκαφής ή καθαιρέσεων ή κ.α. οικοδομικών εργασιών ή όταν δεν υπάρχει σχετικός κάδος να επισύρει επιβολή δαπάνης κατάληψης στο διπλάσιο των οριζόμενων στο εδάφιο (Ζ) “Καθορισμός ειδικού τέλους αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης (ανά τόνο ή ανά κυβικό μέτρο) ειδικών απορριμμάτων άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού Καθαριότητας και Προστασίας περιβάλλοντος”.

Χαϊδάρι 26 Οκτ 2022

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button