ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλο ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στο Χαϊδάρι!

Προσέλευση που αιφνιδίασε ακόμη και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Χαϊδάρι σημειώθηκε στην ψηφοφορία που έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο για την ανάδειξη των νέων τοπικών και νομαρχιακών οργάνων του κόμματος, τους συνέδρων για το επικείμενο Συνέδριο και φυσικά για το όνομα και το σύμβολο του κόμματος.

Όπως μας έλεγαν τα στελέχη που συνομιλήσαμε περίμεναν περί τα 400 άτομα και οι πιο αισιόδοξοι πίστευαν ότι θα έφταναν ή και θα ξεπερνούσαν τα 500. Τελικά ψήφισαν 907 άτομα, μόλις 100 λιγότερα από τα 1007 που είχαν ψηφίσει τον Δεκέμβρη για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος! Δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη συγκριτικά στοιχεία, αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι πανελλαδικά προσήλθε στις κάλπες περίπου το 67% των όσων ψήφισαν πριν λίγους μήνες για αρχηγό, καταλαβαίνει ότι το 90% που ψήφισε στο Χαϊδάρι αποτελεί από μόνο του ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός.

Φυσικά δεν έλειψαν οι συγκρούσεις των μηχανισμών έστω κι αν δεν είχαν την ένταση παλιότερων εποχών. «Άλλωστε αυτό αποτελεί μακρά παράδοση για το ΠΑΣΟΚ» μας έλεγε χαριτολογώντας μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος του Κινήματος «που τώρα που ξαναγυρίζουμε στο παλιό μας όνομα ίσως χρειαστεί να την ξαναθυμηθούμε». Οι μηχανισμοί βέβαια αυτή τη φορά δεν είχαν ιδεολογική ή πολιτική βάση αλλά αντιστοιχούν κυρίως στις επιδιώξεις τόσο του Προέδρου όσο και των υποψηφίων αρχηγών του Δεκέμβρη, κυρίως βέβαια του Γ. Παπανδρέου και του Α. Λοβέρδου. Ο καθένας από την μεριά του επιθυμούσε την εκλογή ανθρώπων της επιρροής του τόσο στα τοπικά και νομαρχιακά όργανα όσο και (περισσότερο) συνέδρων στο Συνέδριο της 20 – 22 Μαΐου. Υπήρχαν μάλιστα και οι –άτυποι- επικεφαλής, που για την πλευρά Ανδρουλάκη ήταν ο προσωπικός του φίλος (και κουμπάρος του) Ηρακλής Δρούλιας, που φέρεται μάλιστα ως βέβαιος υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα, για την πλευρά Λοβέρδου η για χρόνια συνεργάτιδά του Αθηνά Μπούτση και για την πλευρά Παπανδρέου ο Γιώργος Ζάγκας.

Εκεί που δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση ή διαφωνία ήταν στην ψηφοφορία για το όνομα και το σύμβολο του κόμματος. Ακόμη αναζητούνται οι 17 ψηφοφόροι που προτίμησαν το όνομα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, αφού οι 802 ψήφισαν το όνομα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (υπήρχαν και λευκά ψηφοδέλτια) και φυσικά τον πράσινο ήλιο ως σύμβολο! Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε στο ψηφοδέλτιο ως επιλογή το σκέτο ΠΑΣΟΚ που είναι βέβαιο ότι συγκεντρώνει τη γενική προτίμηση, για λόγους… ΑΦΜ όπως λέγεται.

Η σοβαρότερη «μάχη» δόθηκε βέβαια στην εκλογή των συνέδρων, όπου η μονοσταυρία δεν επέτρεψε την οργανωμένη παρέμβαση, οπότε… ο καθένας μόνος του! Αυτό έσπασε τις γραμμές και λειτούργησε υπέρ των «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων, όπως ο τ. Δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος πρώτευσε στη σχετική ψηφοφορία με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και ο οποίος, παρότι γενικά θεωρείται προσκείμενος στην πλευρά Ανδρουλάκη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέλος συγκεκριμένης ομαδοποίησης. Όπως μας πληροφορεί μάλιστα ένα άλλο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Χαϊδάρι, ο Τρύφωνας Δάρας, που είναι περίπου η «θεσμική μνήμη» του Κινήματος στην περιοχή, ο Κώστας Σπηλιόπουλος είναι το μόνο μέλος του ΠΑΣΟΚ στο Χαϊδάρι και ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα πανελλαδικά που έχει πάρει μέρος σε όλα τα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1977! «Και τότε τα Συνέδρια δεν ήταν όπως τα Συνέδρια των μαζών τα σημερινά», μας λέει ο Τρ. Δάρας. «Εκλέγονταν λίγοι σύνεδροι, με σκληρές σταυροδοσίες και ιδεολογικοπολιτικές αναφορές. Ακόμη και για να μπεις στους χώρους του Συνεδρίου υπήρχε σκληρό face control και κάθε σύνεδρος είχε στο καρτελάκι ακόμη και τη φωτογραφία του! Και πως να μην υπήρχε αυτός ο έλεγχος, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο 1ο Συνέδριο το 1981 ήταν παρών ο Αραφάτ, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο τότε από τους Αμερικάνους και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι Σαντινίστας από τη Νικαράγουα, το μέτωπο Πολισάριο από τη Σαχάρα, αντιπροσωπεία του Φιντέλ Κάστρο, η χήρα του Αλιέντε κλπ». Τι εποχές…

Αντιπρόσωποι για το συνέδριο κατά σειρά εκλογής:

1. Σπηλιόπουλος Κώστας 109
2. Ζάγκας Γιώργος 81
3. Λουπέτης Θωμάς 69
4. Λαχανάς Αντώνιος 63
5. Κουμαρέλας Γεώργιο 49
6. Ζεβόλης Ευάγγελος 46
7. Λούντζης Ευστάθιος 46
8. Κυριακάκης Μιλτιάδης 45
9. Κωνσταντινίδης Άγγελος45
10. Χαβιάρας Στυλιανός 41
11. Πυλαρινός Λάμπρος 38
12. Ράντζος Κωνσταντίνος 38
13. Σιώζου Σεβαστή 37
14. Βαρυτιμιάδη Νέλη 32
15. Σοελέδη Ερμιόνη 17
16. Παλμόλογλου Ιωάννα 16
17. Αποστολίδου Ερατώ 14
18. Οσάνα Μαρία – Βασιλική 7

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button