Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση για την Ευρώπη στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου – Τι τόνισε ο κάθε ομιλητής
Σε υψηλό επίπεδο κινήθηκε η εκδήλωση για Μέλλον της Ευρώπης, που οργανώθηκε την Πέμπτη στο Δημαρχείο. Άλλωστε, και μόνον το γεγονός ότι διοργανώθηκε στην πόλη μας μια εκδήλωση από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον Δήμο Χαϊδαρίου με ομιλητή μεταξύ άλλων τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αποτελεί είδηση πρώτου μεγέθους.
Η συζήτηση απλώθηκε σε καίρια ελληνικά, ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή θέματα, μια και στο πάνελ συνυπήρξε ένα δυνατό μείγμα πολιτικής εμπειρίας και νεανικής σκέψης. Συμμετείχαν “μπαρουτοκαπνισμένοι” πολιτικοί, έγκριτοι πανεπιστημιακοί, μάχιμοι αυτοδιοικητκοί, αλλά και νέοι επιστήμονες που έβαλαν τη δική τους “πινελιά”. Παρακολούθησε και πήρε μέρος στη συζήτηση σύσσωμη η αυτοδιοικητική ηγετική ομάδα της Δυτικής Αθηνας.
Το Χαϊδάρι Σήμερα κατέγραψε και παρουσιάζει τα πιο βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις των ομιλητών, ως μια μικρή δική μας συμβολή στην εξέλιξη αυτού του τόσο σημαντικού διαλόγου που πραγματοποιείται φέτος σε όλη την Ευρώπη. Οι γνώμες των πολιτικών, των επιστημόνων αλλά και των απλών πολιτών, οι προτάσεις τους και προφανώς οι κριτική τους στα «κακώς κείμενα» της ΕΕ πρέπει να ακουστούν και να ληφθούν υπ’ όψη.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που έδειξε η ΕΕ στις συνθήκες της πανδημίας. Ως σημαντικά παραδείγματα αυτής της ανθεκτικότητας τόνισε την επιτυχία του πανευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού σχεδίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μεγάλος στόχος της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι η κατοχύρωση της αυτονομίας της, ενεργειακής, τεχνολογικής, στρατιωτικής, οικονομικής.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας της ΕΕ στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, όπου ανέφερε ως ιδιαίτερα θετικό το παράδειγμα της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας. Επίσης αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας στο θέμα της μετανάστευσης και στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Διαβίωσης. Ο Υπουργός ζήτησε την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης , ώστε όλες οι απόψεις να καταγραφούν και να συζητηθούν στη συνέχεια.
Η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στην αυξημένη αποδοχή της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η ερμηνεία για αυτή την αποδοχή που έδωσε η κα Διαμαντοπούλου είναι ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν το μέγεθος των προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, μέχρι τον ανταγωνισμό από την Κίνα και την σχετική απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή μας. Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, ακόμη και τα μεγαλύτερα κράτη στην ΕΕ δεν διαθέτουν από μόνα τους το αναγκαίο μέγεθος για να δώσουν λύσεις.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, στάθηκε αρχικά στα οφέλη που έχουν οι Δήμοι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έθεσε το ζήτημα της αύξησης της απορροφητικότητας των πόρων, μέσω της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης σε εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία, τονίζοντας ότι το οικονομικό κόστος αυτής της μετάβασης πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Ο Δήμαρχος έκλεισε αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν για την αποδοχή της ΕΕ από τους πολίτες, όπως το Γαλλικό δημοψήφισμα το 2005 ή το Brexit. Ως απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες ο Βαγγέλης Ντηνιακός ζήτησε την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την αμεσότερη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της ΕΕ.
Ο γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, έθεσε το ερώτημα σε ποιους τομείς παρέμβασης επιθυμούμε να έχουμε μια «μεγαλύτερη Ευρώπη». Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ήταν ότι χρειαζόμαστε την κοινή δράση όταν ο κρίσιμος παράγοντας είναι η συλλογική ισχύς και όταν τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχουν διακρατικό χαρακτήρα, όπως είδαμε πρόσφατα με την πανδημία. Συμφώνησε λοιπόν και αυτός με την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ενώ έθεσε και το ζήτημα της υπεράσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί τα ανελεύθερα καθεστώτα στον κόσμο.
Ως εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών μίλησαν για τις θετικές εμπειρίες τους αλλά και για τα προβλήματα που έχουν επισημάνει στις λειτουργίες της ΕΕ η εκπαιδευτικός Φανή Σκληρού, ο Χαϊδαριώτης σύμβουλος στρατηγικής σε θέματα τεχνολογίας Πέτρος Δάρας, η περιβαλλοντολόγος και στέλεχος της WWF Θεοδώτα Νάντσου, η φοιτήτρια του ΟΠΑ και παιδί οικογένειας μεταναστών στην Ελλάδα Ειρήνη Οντούλ.
Ολόκληρο το video της εκδήλωσης ΕΔΩ.