ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Μάστερ πλαν για λιμάνι Ελευσίνας: Η πόλη αποκλεισμένη και η Βλύχα μπαζωμένη

Χρήστος Χρηστάκης : Ο ΟΛΕ μόνο για «business» ενδιαφέρεται!

Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) συνεχίζει να αδιαφορεί για την πρόοδο της πόλης και για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της. Δεν μελετά την μετεγκατάσταση του Λιμένα σε νέα θέση εκτός πόλης και εντός Δήμου όπως προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Αντίθετα σχεδιάζει την  υπερεκμετάλλευση ολόκληρου του παράκτιου μετώπου με την ολοκληρωτική καταστροφή του Όρμου της πολύπαθης  Βλύχας και την χωροθέτηση λιμενικών δραστηριοτήτων προς όφελος του ΟΛΕ σε όλο το παράκτιο μέτωπο της πόλης.

Με γνωμοδοτική απόφασή του που ελήφθη στις 28/6/2023 ενέκρινε:

  • Την επιχωμάτωση άνω των 160 στρεμμάτων του Όρμου της Βλύχας από την δυτική πύλη του ΤΙΤΑΝ έως ακτές της ΠΥΡΚΑΛ με πλήρη εξαφάνιση της φυσικής εκβολής του ρέματος Σούρες και του υδροβιότοπου. Σκοπός η δημιουργία νέου κρηπιδώματος 1260 m και η δημιουργία τερματικού σταθμού για πλοία χύδην και γενικού φορτίου μήκους έως 200 m, αποθηκευτικών χώρων κ.α.
  • Την εξωφρενική κατασκευή σιδηροδρομικού άξονα σύνδεσης του νέου τερματικού Σταθμού με το υφιστάμενο δίκτυο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής (με καρατόμηση του ακινήτου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ) και την διέλευση βαρέων εμπορευματικών μεταφορών μέσα από την καρδιά της πόλης!
  • Την χωροθέτηση στα δυτικά κρηπιδώματος για την εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων.
  • Την επιχωμάτωση του γραφικού λιμενίσκου των αλιέων.
  • Την επιχωμάτωση 10 στρ. θάλασσας στο Καλυμπάκι για την αναβίωση Ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων δίπλα στον οικισμό του Καλυμπακίου.
  • Την παγίωση της άσκησης ναυπηγικής δραστηριότητας στο parking σκαφών του Καλυμπακίου, δίπλα στην Μαρίνα.
  • Την υπερεκμετάλλευση του υφιστάμενου λιμένα με την κατασκευή νέων λιμενικών έργων για την υποδοχή 300-400 θέσεων σκαφών αναψυχής διαφόρων κατηγοριών συμπεριλαμβανομένων superyacht και megayacht.

Δεν προκαλεί κατάπληξη η παραπλανητική ανακοίνωση του ΟΛΕ που εμφανίζει το σχέδιο ως «έξοδο της πόλης στην θάλασσα»! Το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι να αποκτήσουν οι Δημότες πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο. Δυστυχώς μόνο οι «business» τους ενδιαφέρουν…

Μάστερ πλαν για λιμάνι Ελευσίνας: Η πόλη αποκλεισμένη και η Βλύχα μπαζωμένη 3

Προκαλεί θυμηδία η χωροθέτηση …ξενοδοχείου απέναντι από τον ΚΡΟΝΟ, εκεί που ο ΟΛΕ ενέκρινε την φορτοεκφόρτωση LNG και παζαρεύει την εγκατάσταση λειτουργιών υποδοχής και μεταφόρτωσης αποβλήτων πλοίων. Δυστυχώς δεν έχουν κατανοήσει ούτε την αξία του εμβληματικού ΚΡΟΝΟΥ ούτε την σημασία του περιβάλλοντος χώρου του.

Για την απόφαση του ΟΛΕ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Χρηστάκης δήλωσε:

«Η απόφαση του ΟΛΕ είναι παντελώς αναχρονιστική και αντιστρατεύεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων των τελευταίων διοικήσεων που σχεδιάζουν ερήμην των σύγχρονων αναγκών της πόλης και «οραματίζονται» άλλοτε υδατοδρόμια στο λιμάνι, άλλοτε εξέλιξή του λιμένα σε ενεργειακό κόμβο, άλλοτε σύνδεσή του με  μελλοντικές εμπορευματικές χρήσεις του Αεροδρομίου κ.α  Σχέδια φαραωνικά που ουδόλως εγκρίθηκαν ακόμα και από τους αρμόδιους φορείς  αφού αντιστρατεύονται την αρχή της βιωσιμότητας και απαιτούν τεράστιες χρηματοδοτήσεις.

Μάστερ πλαν για λιμάνι Ελευσίνας: Η πόλη αποκλεισμένη και η Βλύχα μπαζωμένη 5

Ο ΟΛΕ ακολουθεί παντελώς λανθασμένη μεθοδολογία όπως επισημαίνουν οι βασικοί μελετητές του Χωροταξικού Σχεδίου του Θριασίου Πεδίου: πριν επιλύσουν με τεκμηριωμένη μελέτη το ζήτημα της νέας θέσης του λιμένα σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο ( εκτός πόλης στην επικράτεια του Δήμου), προχωρούν σε εκπόνηση master plan (Προγραμματικού Σχεδίου)!

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Χαλυβουργική μας δίνουν μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία: η μετεγκατάσταση του λιμένα να γίνει μέσα στην βιομηχανική της περιοχή που διαθέτει λιμενικές υποδομές και συνδέεται άμεσα ή μπορεί να συνδεθεί με όλα τα δίκτυα. Η μεγάλη ευκαιρία για ένα σύγχρονο λιμάνι, εκτός πόλης στην επικράτεια του Δήμου,  με ταυτόχρονη διασφάλιση στο ακέραιο όλων των θέσεων των εργαζομένων δεν πρέπει να χαθεί. Ποιος διαφωνεί ότι τα οφέλη της πόλης  θα είναι τεράστια όχι μόνο στον τομέα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και της αναψυχής αλλά και της δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν;

Είναι ιστορικές οι ευθύνες του Δημάρχου ο οποίος δεν αξίωσε από την Κυβέρνηση την συμμετοχή του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, στο ΔΣ του ΟΛΕ, είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε με την ιδιότητα του Δημάρχου. Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως 10 ημέρες μετά την απόφαση του ΟΛΕ ο Δήμαρχος σιωπά…

Η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου θα πρέπει να αναδείξει μια νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για την μεγάλη ευκαιρία, στρατηγικής σημασίας, που μας παρουσιάζεται και θα εργαστεί για να γίνει αυτή η επιλογή αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας μας. Αναμένουμε και τις θέσεις των συνυποψηφίων μας Δημάρχων».

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button