ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μάνδρα: Ποιοι εκτέλεσαν τον Χρήστο Γιαλιά – Ο άγνωστος τσακωμός μία ημέρα πριν τη δολοφονία

Στις “συνεργασίες” και επαγγελματικές δραστηριότητες αναζητούν κυρίως, το κίνητρο και τους ηθικούς αυτουργούς της υπογραφής συμβολαίου θανάτου σε βάρος του 59χρονου επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά. Εξετάζουν και μία επαγγελματική αντιδικία με συνεργάτη του, η οποία είχε προκύψει από ένα οικονομικό ζήτημα “απώλειας” κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Για αυτή την υπόθεση το θύμα φαίνεται να είχε απαλλαγεί πρόσφατα, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του φαίνεται να “ήρθε στα χέρια” με τον αντίδικο πρώην συνεργάτη του, μέσα σε δικηγορικό γραφείο.

“Το θύμα είχε πολλές επαφές και διασυνδέσεις με πολλά άτομα, και αλλοδαπούς, από τα οποία μπορεί να έχει προέλθει η προστριβή και το κίνητρο της δολοφονίας του” αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Παράλληλα ερευνούν παλαιότερες αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητες του θύματος, σε εμπόριο όπλων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών για λογαριασμό μελών της αλβανικής μαφίας, οι οποίες όμως ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν και στοιχειοθετήθηκαν σε βάρος του.

Παρότι δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, παρά μόνο κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν την πιθανότητα “επιδερμικής” συμμετοχής του θύματος σε λαθρεμπόριο τσιγάρων ομάδας της Ελευσίνας, όπως και αντίστοιχες πληροφορίες ότι ο “αντίδικος” πρώην συνεργάτης του είχε παρόμοια συμμετοχή στην ίδια παράνομη δραστηριότητα με άλλη όμως ομάδα, ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ουσιαστικά, θα ερευνήσουν αν η δολοφονία του σχετίζεται με τις πρόσφατες εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου μελών της Greek Mafia και τις συλλήψεις ατόμων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που κατηγορούνται ότι τις διέπραξαν, με αφορμή την επικυριαρχία στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, παρότι στην πρόσφατη έρευνα των αξιωματικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής με την εξιχνίαση τριών δολοφονιών, δεν προέκυψε κανένα “άκουσμα” που να αφορούσε τον 59χρονο επιχειρηματία αναφορικά με λαθρεμπόριο τσιγάρων.

“Είδα τους δύο δολοφόνους να φεύγουν”

Ο Χρήστος Γιαλιάς, έφυγε από την επιχείρησή του λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης, με κατεύθυνση την έπαυλη του, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Ένα σπίτι “φρούριο”, περιτριγυρισμένο από κάμερες ασφαλείας και πάνω από την κεντρική πύλη μια υπερυψωμένη σκοπιά. Στο εσωτερικό του φαίνεται να υπήρχαν και κάποια θωρακισμένα οχήματα, τα οποία για άγνωστο λόγο δεν χρησιμοποιούσε το θύμα. Το σημείο που επέλεξαν οι εκτελεστές προκειμένου να υλοποιήσουν το δολοφονικό σχέδιό τους ήταν ενδιάμεσα, σε ένα τυφλό κομμάτι της διαδρομής, χωρίς ορατότητα από την επιχείρηση ή από το σπίτι του. Μαζί του έφυγε και ένας φίλος και συνεργάτης του.Play Video

“Με τον Χρήστο ξεκινήσαμε μαζί από την επιχείρηση. Θα πηγαίναμε σπίτι του να κάτσουμε. Καθυστέρησα λίγο, αλλά τον ακολουθούσα σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Κάποια στιγμή έχασα για λίγο την οπτική επαφή λόγο του δρόμου και τις στροφές. Άκουσα κάποιους κρότους. Όταν έφθασα στην οδό Αγίας Αικατερίνης, είδα το αυτοκίνητο του Χρήστου να καίγεται. Από δίπλα του είδα μια μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού με δύο άτομα να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα”, ανέφερε ο φίλος του θύματος στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν.

Στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, με τους αστυνομικούς να αναζητούν τέτοιο υλικό. Η περιοχή έχει πολλούς παράδρομους και χωματόδρομους, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν μια αναζήτηση των πιθανών διαδρομών που ακολούθησαν οι δράστες, προκειμένου να εντοπίσουν την μοτοσυκλέτα, όταν αυτή κινήθηκε σε δρόμους που μπορεί να έχει καταγραφεί η κίνησή της. Παράλληλα έχουν προβεί στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου και “σάρωση” της περιοχής για ενεργοποιημένες τηλεφωνικές συνδέσεις το επίμαχο χρονικό διάστημα. Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής θα προσπαθήσουν μέσω καταθέσεων από συγγενικά του πρόσωπα και στενούς του συνεργάτες, να διαπιστώσουν αν το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα, αν δεχόταν απειλές και είχε “άσπονδους” εχθρούς.

Σημειώνεται πως μετά τη δολοφονία, ειδοποιήθηκαν οι δύο γιοι του από τον πρώτο του γάμο. Μάλιστα, ο ένας είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μάνδρας και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όταν έφθασαν εκεί τα δύο αδέρφια εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές, την ώρα που οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά στο φλεγόμενο όχημα. Αναζητούσαν πυροσβεστήρες και προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν υπήρχε άτομο στο εσωτερικό του, κάτι όμως που επιβεβαίωνε ο φίλος του θύματος που ακολουθούσε. Τότε ένα από τα παιδιά του επιχείρησε να πάει προς το φλεγόμενο όχημα προκειμένου να απεγκλωβίσει τον πατέρα του, αλλά εμποδίστηκε από αστυνομικούς.

“Πυροβόλησαν πεζή”

Όταν το αυτοκίνητο του 59χρονου επιχειρηματία, έφθασε στο σημείο που είχαν επιλέξει οι δράστες, μετά από μία στροφή, όπου έκοψε ταχύτητα, ο εκτελεστής με το καλάσνικοφ άρχισε να πυροβολεί από μπροστά και δεξιά από το όχημα, πλήττοντας το θύμα του στο στήθος και το κεφάλι. Την ώρα που το όχημα του επιχειρηματία βρισκόταν ακόμη σε κίνηση, ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί και από πίσω δεξιά. Όταν βεβαιώθηκε για το θανατηφόρο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό περιέλουσε το εσωτερικό του οχήματος και το θύμα, προκαλώντας φωτιά. Παράλληλα πέταξε στο εσωτερικό του φλεγόμενου οχήματος το πολεμικό καλάσνικοφ, λόγω δυσκολίας μεταφοράς του με μοτοσυκλέτα και επικινδυνότητας εντοπισμού τους με όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε δολοφονία.

Οι αστυνομικοί γύρω από το όχημα του θύματος βρήκαν τουλάχιστον 18 κάλυκες του καλάσνικοφ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Μάνδρα: Ποιοι εκτέλεσαν τον Χρήστο Γιαλιά - Ο άγνωστος τσακωμός μία ημέρα πριν τη δολοφονία

“Συνοδούς” και θωρακισμένα

Οι δράστες φαίνεται να είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες καθώς γνώριζαν το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε το θύμα τους και τις συνήθειες του. Δεν αποκλείουν ακόμη και την τοποθέτηση GPS Tracker στο όχημα του στόχου, προκειμένου να γνωρίζουν αν πάσα στιγμή τις κινήσεις του. Σημειώνεται πως ο 59χρονος, είχε και δεύτερο σπίτι στην περιοχή της Μαγούλας, αλλά όπως όλα δείχνουν, οι δράστες γνώριζαν ή είχαν πληροφορηθεί, πού θα κινηθεί.

Ο 59χρονος επιχειρηματίας, συνήθιζε να έχει συνοδεία ατόμων κυρίως όταν μετέφερε χρήματα, αλλά το απόγευμα της Τετάρτης κινούνταν μόνος, γεγονός που ίσως γνώριζαν οι εκτελεστές του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το θύμα είχε στην φύλαξή του κάποια άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, ενώ στο σπίτι του φαίνεται να είχε κάποια θωρακισμένα οχήματα, ωστόσο την Τετάρτη, χρησιμοποίησε ένα “απλό” όχημα, ενδεχομένως λόγο της μικρής διαδρομής.

Οι εμπλοκές του

Το θύμα φαίνεται να διατηρούσε μια εταιρεία εμπορίας κρεάτων, μία εταιρεία φορτοεκφορτώσεων και μια ακόμη στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θύμα είχε συλληφθεί το 2011 καθώς στην κατοχή του είχαν βρεθεί περίπου 20 πολεμικά καλάσνικοφ. Είχε συλληφθεί επίσης για ανασφάλιστους εργαζόμενους αλλά και για “υπενοικιάσεις” Πακιστανών εργατών για απασχόληση σε εργοστάσια και χωράφια του Θριάσειου. Το 2018 είχε δολοφονηθεί η πρώην σύζυγός του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο αγόρια, στο πλαίσιο ληστείας έξω από το σπίτι της στη Μάνδρα.

Πηγή: TheTOC

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button