ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μακρόν: Ή κοινό ταμείο ή κατάρρευση της Ε.Ε.

«Θα είναι ιστορικό λάθος να ζητήσουμε ξανά να πληρώσουν οι “αμαρτωλοί”. Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με το σχέδιο Μάρσαλ… οι άνθρωποι ακόμα μιλούν για αυτό σήμερα». Ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον Γάλλο πρόεδρο, που κάλεσε για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικού εγχειρήματος, εκτός κι εάν υποστηρίξει τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού (όπως αυτή της Ιταλίας) και τις βοηθήσει να ανακάμψουν.

Μιλώντας στους Financial Times από το Ελιζέ, ο Μακρόν υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» από το να ιδρυθεί ένα ταμείο που θα έχει ως αποστολή «να εκδώσει κοινό χρέος με κοινές διασφαλίσεις», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες-μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους κι όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους. 

Η Γερμανία και η Ολλανδία απορρίπτουν αυτήν την ιδέα. Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ώρα της αλήθειας» στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει, εάν είναι κάτι παραπάνω από μία κοινή οικονομική αγορά. Η έλλειψη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, θα πυροδοτήσει και την οργή των λαϊκιστών στη νότια Ευρώπη. 

«Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σήμερα, σας λέω ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν. Σήμερα, αύριο, την επόμενη ημέρα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ίσως και στη Γαλλία και αλλού. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Εάν πράγματι είναι πολιτικό εγχείρημα, ο ανθρώπινος παράγοντας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και οι αρχές της αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο… στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθεί η οικονομία… Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι μαι ηθική επιστήμη

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινός ταμείου ή για την πρόνοια στον κοινοτικό προϋπολογισμό ενός ποσού περίπου 400 δισ. ευρώ -εκτός από την έκτακτη βοήθεια που ήδη έχει προσφέρει η ΕΚΤ κι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί–, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες που απορρέουν από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές χώρες. 

Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες υποστηρίζουν την παραπάνω πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα, Γερμανία, Ολλανδία και άλλα βόρεια μέλη αντιτίθενται σε αυτό. 

Την επόμενη Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν το εν λόγω σχέδιο, καθώς και άλλα έκτακτα εργαλεία. Όπως επισημαίνουν οι FT, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως πιέζει σθεναρά προς την παραπάνω κατεύθυνση. 

Σημειώνεται πως όταν ο Μακρόν ρωτήθηκε για το εάν μια πιθανή αποτυχία σε ένα τέτοιο ταμείο μπορεί να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ευρωζώνης, απάντησε πως «ναι, πρέπει να είμαστε σαφείς… αλλά και την κατάρρευση της ευρωπαϊκής ιδέας. Δεν μπορείς να έχεις μια ενιαία αγορά που ορισμένοι θυσιάζονται. Δεν είναι πλέον δυνατό να μην έχεις μη αμοιβαία χρηματοδότηση για τις δαπάνες που ρίχνονται στη μάχη κατά του κορονοϊού». 

Ο Mακρόν υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη έχουν ήδη παραβιάσει το πνεύμα των κανόνων που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς πολλοί έχουν αγνοήσει τις απαγορεύσεις για την παροχή κρατικής βοήθειας σε επιχειρήσεις, προκειμένου να σώσουν θέσεις εργασίας. 

Στο σημείο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία μπορεί να πληρώσει πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι η Ελλάδα ή η Ιταλία γι’ αυτόν τον σκοπό. 

Σύμφωνα πάντα με τους FT, ο Μακρόν είπε ακόμα πως βρίσκεται σε έναν «μόνιμο διάλογο» με τη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και πως πιστεύει πως αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την κρίση. «Θα είναι ιστορικό λάθος», είπε, «να ζητήσουμε ξανά να πληρώσουν οι “αμαρτωλοί”. Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με το σχέδιο Μάρσαλ… οι άνθρωποι ακόμα μιλούν για αυτό σήμερα». 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button