Συναγερμός σήμανε στις 2 τα ξημερώματα στο Λουτράκι, καθώς μια γυναίκα ειδοποίησε την αστυνομία για τέσσερα άτομα που βρέθηκαν νεκρά σε σπηλιά στην περιοχή Άνω Καρμπουνάρι Λουτρακίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για 4 άνδρες ηλικίας από 34 έως 65 ετών.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η γυναίκα που ειδοποίησε, ήταν η σύζυγος του ενός εκ των τεσσάρων θυμάτων.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, Αστυνομία και Πυροσβεστική (επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 5 οχήματα), ενώ γύρω στις 4 το πρωί, έφτασε και το κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, προκειμένου να ανασύρει τα πτώματα των τεσσάρων ανδρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τέσσερις άντρες είχαν πληροφορίες πως στον χώρο των παλαιών αντιαεροπορικών υπόγειων καταφυγίων υπήρχαν θαμμένες λίρες από αντάρτες.

Οι τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν αμέσως από το βράδυ της Παρασκευής την έρευνα τους και αφού εντόπισαν τα σημεία, αποφάσισαν να πάνε να σκάψουν στο καταφύγιο για να βρουν τον θησαυρό, παίρνοντας μαζί τους όλα τα εργαλεία που χρειαζόντουσαν, μέχρι και μια μηχανή πετρελαίου για φως. Βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για αναθυμιάσεις από την γεννήτρια πετρελαίου, μιας και οι ίδιοι οι διασώστες χρειάστηκε να φορέσουν μάσκες προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Γύρω από τους νεκρούς ανθρώπους υπήρχαν όλα τα εργαλεία τους μαζί και η πετρελαιομηχανή, η οποία πιθανόν να σκότωσε τους άτυχους άντρες αφού σε τόσο μεγάλο βάθος δεν ανανεωνόταν το οξυγόνο του καταφύγιου. Οι τέσσερις, δεν σκέφτηκαν ότι η γεννήτρια πετρελαίου θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το κλειστό χώρο.

Πιθανολογείται πως οι άντρες ήταν έτοιμοι να προκαλέσουν έκρηξη σε κάποια σημεία, αφού είχαν βάλει καλώδια προκειμένου να βρουν τις λίρες και δύο από αυτούς είχαν ακόμα τα καλώδια στα χέρια τους.

Ο πιο νέος από τους άντρες ήταν 35 ετών και ο μεγαλύτερος 65 ετών. Ο ένας από τους τέσσερις εντοπίστηκε νεκρός μόλις ένα μέτρο μακριά από την τρύπα που οδηγούσε στην επιφάνεια. Ενδεχομένως έχασε τις αισθήσεις του και κατέληξε στην προσπάθειά του να βγει έξω και να πάρει αέρα. Ο δεύτερος περίπου 5-7 μέτρα από την επιφάνεια και οι άλλοι δύο άντρες σε βάθος 10-20 μέτρων.

Η Αστυνομία θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλα άτομα στη σπηλιά, που βοηθούσαν τους τέσσερις άντρες που βρέθηκαν νεκροί. Όπως αναφέρθηκε ένα από τα σενάρια των Αρχών είναι οι άτυχοι άντρες να έψαχναν για λίρες ή κάποιον άλλο θησαυρό, αν και σημειώνεται ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να γίνονταν ανασκαφές στο σημείο για αρκετό καιρό. 

Στον χώρο έχει πάει ιατροδικαστής προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου των τεσσάρων αντρών, ενώ συγγενείς των άτυχων αντρών δίνουν καταθέσεις στην Αστυνομία.

Στο εν λόγω σπήλαιο, που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων, υπάρχουν γερμανικά καταφύγια ενώ ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι δύσβατος και δύσκολα γίνεται αντιληπτός σε όποιον δεν γνωρίζει την περιοχή. Στη θέση Καρμπουνάρι πηγαίνουν πολλοί περιπατητές, αλλά και κατά καιρούς κάποιοι που ψάχνουν λίρες και θησαυρούς. Οι μύθοι για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι περισσότεροι από κάθε άλλη στην Κόρινθο.