Λιομάζωμα στο Χαϊδάρι – Παππούδες και εγγόνια σε δράση
Όμορφες στιγμές ελληνικής ζωής γύρω από μια κατάφορτη ελίτσα, στο Χαϊδάρι. Ο Κώστας Ρηγάκης και η Αγγελική Γκανά μαζί με τα εγγονάκια τους Αγγελική και Στέλιο, μαζεύουν τον καρπό από μια κορωνέικη ελιά στο Πάρκο Εθελοντισμού, στο Άνω Δάσος.
Το δεντράκι κόντεψε να τσακιστεί φέτος από το βάρος της καρποφορίας, αν και δεν έχει τις καλλιεργητικές φροντίδες του ελαιώνα, δείγμα πόσο θαυματουργό δέντρο είναι η ελιά. Η συγκεκριμένη κατάφερε να τα βγάλει πέρα με τους ατέλειωτους φετινούς καύσωνες χάρη σε μερικά ποτίσματα που έγιναν στο πάρκο μέσα στο καλοκαίρι. Και νάτη τώρα, έτοιμη να δώσει το λάδι της πρώτη φορά.
Τη φύτεψε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Κώστας και φέτος σκέφτηκε, ως γνήσιος Κρητικός, να απλώσει το πανί του για να ζήσουν τα εγγόνια το λιομάζωμα. Σκέφτεται μάλιστα να πάει τον καρπό σε λιοτρίβι στα Μέγαρα, για να δουν τα παιδιά και τη διαδικασία της ελαιοποίησης.
Το Χαϊδάρι έχει πολλά ελαιόδενδρα σε πεζοδρόμια και ανοιχτούς χώρους, λίγα από τα οποία έχουν την τύχη να ραβδιστούν, κυρίως για την συγκομιδή βρώσιμης ελιάς. Στα περισσότερα ο καρπός πέφτει σταδιακά στο έδαφος. Σε κάποιους Δήμους της πρωτεύουσας, όπως η Γλυφάδα, ο Άλιμος και το Παλαιό Φάληρο, γίνεται οργανωμένη συγκομιδή και φτιάχνεται λάδι για την κοινωνική κουζίνα και τις οικογένειες σε οικονομική αδυναμία, με διανομή μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Αυτή τη στιγμή στο Πάρκο Εθελοντισμού υπάρχουν αρκετές μεγαρίτικες ελιές με καρπό σε εξαιρετική κατάσταση (φέτος λόγω ζέστης δεν εμφανίστηκε δάκος), αλλά δεν φαίνεται να βρίσκονται ενδιαφερόμενοι για λιομάζωμα. Θα μπορούσαν ίσως κάποια σχολεία να οργανώσουν μια εκπαιδευτική δράση, με τη βοήθεια βέβαια ανθρώπων που γνωρίζουν από αυτά
Στην ερώτηση πόσο κατάλληλο προς βρώση είναι το «ελαιόλαδο του πεζοδρομίου», ο κ. Σταύρος Βέμμος, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απάντησε στην “Καθημερινή” πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση του καρπού του δέντρου που βρίσκεται στο αστικό περιβάλλον.