ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Λευτέρης Καπετανάκης: Στάση ζωής για μένα η συνέπεια και η διαχρονική προσήλωση στις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ!

Συνομιλώντας με τον Λευτέρη Καπετανάκη, είτε πριν 20 – 30 χρόνια είτε σήμερα, αποκομίζεις πάντα την ίδια εντύπωση: Ότι έχεις να κάνεις με έναν ευπροσήγορο και ευχάριστο συνομιλητή, που ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Είτε αυτός είναι πελάτης στα μαγαζιά του είτε πολίτης στο δρόμο είτε ψηφοφόρος στις εκλογές! Την ίδια εντύπωση μας άφησε και η τωρινή μας συνομιλία με αφορμή την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ στο Δυτικό Τομέα της πάλαι ποτέ Β’ Αθηνών. Σ’ αυτή δεν θέλαμε να σταθούμε στα γνωστά στερεότυπα και στις ερωτήσεις που προκαλούν απαντήσεις ξεπατικωμένες από τα φυλλάδια των κομμάτων, αλλά με κάπως πιο προσωπικά στοιχεία, μένοντας όμως πάντα σε πολιτικά πλαίσια. 

Μετά από 45 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, μετά από 25 χρόνια θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου, τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε τώρα με την κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στο Δυτικό Τομέα:

Νομίζω ότι η ίδια η ερώτηση εμπεριέχει και την απάντηση. Αυτή η διαδρομή που περιγράφετε με δίδαξε ότι η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι η πιο σημαντική από όλες. Από όποια θέση κι αν βρέθηκα, αλλά και χωρίς καμιά επίσημη ιδιότητα, προσπάθησα πάντα να είμαι χρήσιμος στην πόλη μου και στους συμπολίτες μου. Γι’ αυτό αποδέχτηκα με χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης την πολύ τιμητική πρόταση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα του Κινήματος.

Οι συνάδελφοί μου με εκλέγουν επί δεκαετίες πρόεδρο στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Τουριστικών Περιοχών Αθήνας και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τυχόν εκλογή μου θα σημαίνει εκπροσώπηση του κόσμου της αγοράς στο Κοινοβούλιο.

Μήπως έπαιξε ρόλο και η δημιουργία ξεχωριστής εκλογικής περιφέρειας στη Δυτική Αθήνα;

Αναμφίβολα ναι! Μην ξεχνάτε όμως ότι ήδη από τη δεκαετία του ’80, εδώ από το Χαϊδάρι ξεκίνησε ο αγώνας για να αντιστραφεί η πολλαπλή υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, μια σημαντική έκφραση της οποίας είναι και η πολιτική υποεκπροσώπηση. Εμείς εδώ, με τον Κυριάκο Ντηνιακό, σηκώσαμε πρώτοι αυτή τη σημαία. Ο αγώνας αυτός δικαιώθηκε θεσμικά αλλά μένει να δικαιωθεί και πολιτικά με την εκλογή ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν τα προβλήματά της και έχουν αγωνιστεί για την επίλυσή τους. Τολμώ να πω με το χέρι στην καρδιά ότι είμαι ένας από αυτούς.

Η σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ιστορική ή συγκυριακή;

Πιο ιστορική και διαχρονική δεν γίνεται! Χαριτολογώντας θα σας έλεγα ότι «ήμουν ΠΑΣΟΚ πριν το ΠΑΣΟΚ», με την έννοια ότι στις δημοτικές εκλογές του 1975, επειδή το νεοσύστατο τότε Κίνημα δεν προλάβαινε να σχηματίσει συνδυασμούς σε όλη τη χώρα, μετείχα μαζί με άλλους δύο συναδέλφους, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο συνδυασμό της Αριστεράς υπό τον αείμνηστο Δήμαρχο Δημήτρη Γιαχνή, όπου όχι μόνο εξελέγην αλλά διετέλεσα και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος στη χώρα αλλά και στην ιστορία του Δήμου! Έκτοτε δεν απουσίασα από κανένα κοινωνικό και πολιτικό αγώνα πάντα μέσα από τις τάξεις της δημοκρατικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Η συνέπεια και η σταθερή προσήλωση στις ιδρυτικές αρχές του μεγάλου πατριωτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού μας Κινήματος, ήταν και είναι για μένα βίωμα και στάση ζωής!

Αυτή τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μαζί με την συνεπή πολιτική μου στάση όλα αυτά τα χρόνια καταθέτω στην κρίση των συμπολιτών μου και ζητώ την υποστήριξή τους και τον έναν από τους τρεις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Υπηρετήσατε σε όλες σχεδόν τις θέσεις ευθύνης της διοίκησης του Δήμου. Τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

Πράγματι, αν εξαιρέσεις τη θέση του Δημάρχου, θήτευσα σε όλες τις άλλες θέσεις της Διοίκησης επί πολλά χρόνια. Το έχω πει πολλές φορές ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο! Η άμεση και καθημερινή επαφή αλλά και ο έλεγχος από τους πολίτες, το ορατό αποτέλεσμα της δουλειάς σου, η λήψη αποφάσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή της πόλης και των πολιτών σε γεμίζουν γνώσεις και εμπειρίες, οξύνουν την κρίση σου και μεγαλώνουν το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διαθέτει κάθε πολιτικός σε όποια θέση κι αν βρίσκεται. Αυτή τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μαζί με την συνεπή πολιτική μου στάση όλα αυτά τα χρόνια καταθέτω στην κρίση των συμπολιτών μου και ζητώ την υποστήριξή τους και τον έναν από τους τρεις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Υποθέτουμε ότι δεν ζητάτε μόνο την ψήφο των κατοίκων του Χαϊδαρίου, αλλά όλης της Δυτικής Αθήνας. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς;

Ότι ποτέ δεν είδα και δεν είδαμε το Χαϊδάρι ως αυτόνομη νησίδα ανάπτυξης σε μια συνολικά υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα. Όποιος έχει παρακολουθήσει την αυτοδιοικητική μας ιστορία γνωρίζει ότι πρώτο-πρώτο στα προγράμματά μας, στις διεκδικήσεις μας και στο δημόσιο λόγο μας βάζαμε το ζήτημα της ανάπτυξης και της προόδου όλης της ευρύτερης περιοχής. Και όχι γενικά και αφηρημένα αλλά με βάση συγκεκριμένες προτάσεις και επεξεργασμένο σχέδιο. Σας θυμίζω ότι ακόμη και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, του γνωστού μας ΑΣΔΑ, που τόσα έχει προφέρει στο ζήτημα αυτό, ήταν πρωτοβουλία που πήραν ο Κυριάκος Ντηνιακός από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον τότε Δήμαρχο Καματερού Βασίλη Κατσαρό, εκ μέρους του ΚΚΕ. Θεωρώ το εαυτό μου ευτυχή που συνέβαλα και εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις σε αυτή την εξέλιξη.

Η Βουλή είναι γεμάτη γιατρούς και δικηγόρους αλλά σπανίζουν οι άνθρωποι της αγοράς. Σας απασχολεί αυτό;

Ως άνθρωπο της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο με απασχολεί και με προβληματίζει αυτή η εικόνα, αλλά θεωρώ θεσμική αναπηρία να μην ακούγεται ουσιαστικά στη Βουλή η φωνή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που όλοι συμφωνούν ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας! Εγώ όσα χρόνια έχω στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό μετερίζι, άλλα τόσα και περισσότερα έχω στη μαχόμενη αγορά! Οι συνάδελφοί μου μάλιστα μου κάνουν την τιμή να με εκλέγουν επί δεκαετίες ως Πρόεδρο και εκπρόσωπό τους στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Τουριστικών Περιοχών Αθήνας και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τυχόν εκλογή μου θα σημαίνει εκπροσώπηση του κόσμου της αγοράς στο Κοινοβούλιο.

Η διαδρομή μου με δίδαξε ότι η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι η πιο σημαντική από όλες.

Και μια κλασσική πολιτική ερώτηση για το τέλος. Γιατί οι πολίτες να προτιμήσουν το ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις εκλογές;

Ζητάμε κατ΄ αρχήν από τους πολίτες που βρίσκονταν διαχρονικά στο πλευρό της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν με τον πιο αισχρό τρόπο από τον κ. Τσίπρα, να επιστρέψουν στο σπίτι τους! Και η λύση δεν είναι βέβαια η Δεξιά, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τώρα παριστάνει την «αθώα του αίματος»! Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι το πραγματικό ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές ασκώντας ουσιαστική και προγραμματική αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών και δρομολογώντας προοδευτικές εξελίξεις.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button