Το πρόβλημα της κυκλοφορίας στο Χαϊδάρι είναι σύνθετο και περίπλοκο. Φταίνε εποχούμενοι, πεζοί, επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι, Δήμος, Αστυνομία.

γράφει η Φιλιώ Χατζημπεκιάρη

Όπως δεν υπάρχει δημοτικός χώρος για τη λαϊκή του Σαββάτου, έτσι δεν υπάρχει και η ανάλογη υποδομή για τα ΙΧ. Οι επικίνδυνοι ηλίθιοι, που ενάντια στον κώδικα θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους να ποδηλατούν ανέμελα στους κεντρικούς δρόμους, μανούλες που αποβιβάζουν τα βρέφη από την πλευρά του δρόμου, άλλες μανούλες με καρότσια στην άσφαλτο και τα ανήλικα χύμα στο πεζοδρόμιο να τρέχουν (και δεν φταίνε τα παρκαρισμένα), άνθρωποι με κινητικά προβλήματα καταμεσής της Αγωνιστών, γιατί έτσι βολεύονται καλύτερα (είναι και τα πεζοδρόμια σε κακή κατάσταση), ντελιβεράδες που ξεπετάγονται αντίθετα – παράνομα σε μονόδρομους και αιφνιδιάζουν τους οδηγούς, κάδοι απορριμάτων σε γωνίες οδών που περιορίζουν την ορατότητα.

Φορτηγά τροφοδοσίας των καταστημάτων πρωί πρωί στην Αγωνιστών να κλείνουν το ένα ρεύμα (και από το διπλανό κανένα ΙΧ να μην δίνει προτεραιότητα). Σημείο – καρμανιόλα στη γωνία Στρ. Καραϊσκάκη – Ρόδου. ΙΧ και δίκυκλα με ταχύτητες Ε.Ο. στο κέντρο της πόλης.

Το λεωφορείο που στρίβει από την Πλαστήρα στην Αγωνιστών, 7/10 φορές κορνάρει μέχρι να εμφανιστεί ο αφιλότιμος οδηγός που άφησε το ΙΧ του για να ψωνίσει.

Η Τροχαία έχει ειδοποιηθεί από την υπογράφουσα 3-4 φορές, μάταια. Ακόμα την περιμένω τη νομιμότητα, αλλά φαίνεται πως κάποιοι έχουν προνόμια.

Ενδεικτικά, το περίπτερο στην δεξιά έξοδο της Καραΐσκάκη προς την Λ. Αθηνών στο ύψος του Δημαρχείου… Ποιος πάνσοφος θεώρησε ότι το σημείο αυτό είναι ασφαλές για ΙΧ και πεζούς;

Υπάρχουν και αυτοί που φωνάζουν για την Αγία Μαρίνα. Όμως εκεί οι περίοικοι αφήνουν μπάζα στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο, αυτοκίνητα χαλασμένα, εμπόδια από μπετόν… οι ίδιοι δε έχουν κάνει και τις ανύπαρκτες πρασιές τους πάρκινγκ με απαγορευτικά.

Τέλος, αν κάποτε αποφασίστηκε ότι το μέλλον του πεζόδρομου της Καραϊσκάκη θα είναι πρωτίστως ψυχαγωγικό, τότε να δημιουργηθούν δημόσιοι χώροι στάθμευσης να διευκολύνονται οι επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι.

Το επιχείρημα της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι επιεικώς αστείο. Δεν μιλάμε για το Σύνταγμα ούτε μένουν όλοι στο κέντρο, τα δε ΜΜΜ αργοπορούν (3/4 της ώρας για το Μετρό) και δεν καλύπτουν επαρκώς.

Δεν είναι λοιπόν μόνο τα παρκαρισμένα ΙΧ ούτε η καταιγίδα των κλήσεων που θα μας ξεπλύνει από την αδιαφορία και την κακή ανατροφή μας. Το πρόβλημα είναι δομικό, συμπεριφορικό και πολιτικό. Είναι ζήτημα ωριμότητας. Δεν υπάρχει αίσθηση συλλογικότητας. Και μηδενικές υποδομές εννοείται!!!

Όσο για την αστυνομία, εθεάθη τουλάχιστον ένα περιπολικό με πάστες… Δεν πειράζει, αλλά να κάνουν και τη δουλειά τους σωστά, να γράφουν χωρίς αναστολή.