Κυκλικός κόμβος: Να γιατί θα κυριαρχήσει στο ελληνικό οδικό δίκτυο, αστικό και υπεραστικό

Ο κυκλικός κόμβος υιοθετείται όλο και πιο συχνά σε διάφορους Δήμους για την αντικατάσταση φαναριών σε διασταυρώσεις. Μάλιστα τέτοιου τύπου παρεμβάσεις βλέπουμε όχι μόνο σε αστικές περιοχές, αλλά και σε μεγαλύτερους άξονες, όπως στην αναβάθμιση της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθήνας – Θήβας, στο ύψος της Μάνδρας.
Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, αυτήν την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη παρέμβαση για την αντικατάσταση των περισσότερων φαναριών στο αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο με κυκλικούς κόμβους. Είναι μία χρήση την οποία προωθεί ο νέος ΚΟΚ που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς, βάσει ερευνών ο κυκλικός κόμβος μειώνει τα τροχαία ατυχήματα κατά 30% και συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Στην Ελλάδα ο κυκλικός κόμβος σαν τύπος σύνδεσης κυκλοφοριακών ρευμάτων ήταν μέχρι τώρα περιορισμένος, ειδικά στον αστικό ιστό. Ωστόσο οι παλιοί κυκλικοί κόμβοι, όπου υπήρχαν, διαφέρουν σημαντικά, λειτουργικά και κατασκευαστικά, σε σχέση με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές ενός κυκλικού κόμβου. Κύριο αλλαγή είναι η παραχώρηση προτεραιότητας στην κυκλοφορία της κυκλικής διαδρομής και όχι σε αυτόν που έρχεται να μπει στον κόμβο, όπως στο παρελθόν.
Μέχρι τώρα, στο σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου επιλεγόταν η λύση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στις ισόπεδες διασταυρώσεις με σήμανση ή φωτεινή σηματοδότηση, που δεν παρέχει τον βαθμό ασφάλειας ενός σύγχρονου κυκλικού κόμβου και μπορεί να στοιχίζουν περισσότερο στην κατασκευή και συντήρηση τους.
Ο κυκλικός κόμβος και τα πλεονεκτήματά του
Η κυκλοφορία δεν σταματά ποτέ
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει ο κυκλικός κόμβος και το οποίο γίνεται αντιληπτό κυρίως σε περιόδους μη αιχμής, είναι ότι η κυκλοφορία δε σταματά υποχρεωτικά σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν κινούμενα οχήματα επί του κυκλικού κόμβου, κάτι το οποίο δε συμβαίνει σε σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις. Ακόμη και όταν δημιουργούνται ουρές οχημάτων κατά την είσοδο λόγω συμφόρησης, η κυκλοφορία συνήθως δεν παραμένει απόλυτα σταματημένη.
Αύξηση κυκλοφοριακής ικανότητας
Επιπλέον, οι χαμηλές ταχύτητες που εφαρμόζονται στους κυκλικούς κόμβους συμβάλλουν σε μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ικανότητα, καθώς όσο πιο γρήγορα κινούνται τα οχήματα μέσα στον κόμβο, τόσο πιο δύσκολο και χρονοβόρο είναι για τα εισερχόμενα οχήματα να εισέλθουν την κατάλληλη στιγμή.
Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών
Ο κυκλικός κόμβος ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το γύρω περιβάλλον της διασταύρωσης. Η
κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες, ακόμη και σε ουρές, μειώνει το θόρυβο, την κατανάλωση καυσίμων και τους αέριους ρύπους που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις, σε σχέση με περιπτώσεις απόλυτου σταματήματος και συνεχών επιταχύνσεων και επιβραδύνσεων, “σταμάτα – ξεκίνα”. Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι αισθητή ακόμη και σε περιόδους υψηλών φόρτων.

Αισθητική
Οι κυκλικοί κόμβοι μπορούν να αποτελέσουν κεντρικά και ελκυστικά σημεία μιας πόλης και να γίνουν τοπόσημα, αναβαθμίζοντας την αισθητική του τοπίου με πράσινο (πάντως όχι δέντρα ή θάμνοι που περιορίζουν την ορατότητα), αισθητική αναβάθμιση μέσω των κατάλληλων διαμορφώσεων του χώρου, αλλά και όμορφα υλικά επίστρωσης γύρω από την κεντρική νησίδα.
Δυνατότητα ασφαλούς αναστροφής
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αναστροφής και κατ’ επέκταση αποφυγή επικίνδυνων αριστερών στροφών.
Κυκλοφορία πεζών
Η διέλευση από την πεζοδιάβαση γίνεται με έλεγχο μίας κάθε φορά κατεύθυνσης επερχόμενης κυκλοφορίας, μέσω της χρήσης των διαχωριστικών νησίδων. Σημαντικό ότι η προσέγγιση των οχημάτων στον κόμβο γίνεται με πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Ασφάλεια
Είναι μεγαλύτερη η ασφάλεια για όλους τους χρήστες λόγω χαμηλότερων ταχυτήτων, με συνεπακόλουθη μείωση της σοβαρότητας των συγκρούσεων. Η διείσδυση στην ήδη κινούμενη κυκλοφορία είναι ασφαλέστερη και δίνεται επαρκής χρόνος για τη λήψη αποφάσεων. Μείωση σημείων εμπλοκής και εξάλειψη συγκρούσεων λόγω αριστερών στροφών. Πέρα από τα παραπάνω, είναι γνωστό σε όλους πόσο σοβαρά τροχαία μπορεί να προκαλέσει η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.
Ένας “γόρδιος δεσμός” στο Χαϊδάρι με υπερτοπική σημασία

Αναφερόμαστε σε ένα τοπικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες οδηγούς, καθώς αποτελεί τον βασικό κόμβο σύνδεσης του Νοσοκομείου Αττικόν με τη Λεωφόρο Αθηνών, όπως και των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου.

Πρόκειται για τη διασταύρωση των οδών Ρίμινι – Φλούντζη, όπου συγκλίνουν 8 (!) ρεύματα κυκλοφορίας, δημιουργώντας μια δαιδαλώδη κατάσταση.
Στο σημείο αυτό συγκλίνουν οι κινήσεις προς το Νοσοκομείο Αττικόν, τα Στρατόπεδα, τα πάρκα και την παιδική χαρά, αλλά και οι τοπικές κινήσεις της περιοχής. Ασφαλώς η κυκλοφορία θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με έναν κυκλικό κόμβο. Ή και με έναν δεύτερο στην διασταύρωση Πλουτάρχου – Ρίμινι. Πρόβλημα χώρου δεν υπάρχει. Και στη Λεωφόρο Αθηνών θα μπορούσε να εφαρμοστεί η λύση αυτή.
Μενέλαος Χρόνης
……………………….
Με πληροφορίες από την διπλωματική εργασία “ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ” της Δέσποινας Σπανού, Διπλ. Αγρονόμου Τοπογράφο Μηχανικού, ΑΠΘ 2014.
Στο βόλο ο Μπέος, παρά την τρέλα του, έχει κάνει κυκλικούς κόμβους εδώ και καιρό!!
Γιατί δεν γίνονται τόσο καιρό στη δυτική αθήνα?
Η θηβών μποτιλιάρει, στα γνωστά σημεία διασταυρώσεις!!!
Απλή και οικονομική λύση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια για να μειώσει το χρόνο μετακινήσεων δραστικά!!