ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κρούσμα της νόσου Kawasaki σε παιδί στο “Αττικόν”

Ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου Kawasaki, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανό συσχετισμό της με τη νόσο COVID-19. Ένα ακόμη παιδί με την ίδια νόσο νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το παιδί που νοσηλεύεται «Αττικόν», προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν είναι θετικό ή αρνητικό στον κορωνοϊό. Το παιδί στο «Ιπποκράτειο» είναι προς το παρόν αρνητικό, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Για το θέμα ρωτήθηκε, σήμερα, και ο Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από αναφορές για εμφάνιση της φλεγμονώδους ασθένειας και σε ελληνικά νοσοκομεία.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι είναι ενήμερος, επισήμανε πως φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση εμφάνισης της ασθένειας με την πανδημία του κορονοϊού, όμως υπογράμμισε ότι είναι σπάνια νόσος για την οποία υπάρχει θεραπεία

Το σύνδρομο πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών με τα συμπτώματα να είναι εξανθήματα κα πυρετός, όμως, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, οι παιδίατροι είναι ενήμεροι, υπάρχει μια επαγρύπνηση, αλλά όχι προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα.

Για την εμφάνιση της φλεγμονώδους αυτής νόσου έχουν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες και άλλοι επιστήμονες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου έχουν διαπιστωθεί αρκετά περιστατικά

Για τη νόσο Kawasaki μίλησε και ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ στο Open, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμη αν σχετίζεται η νόσος Kawasaki με τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής σε σχέση με την ίδια τη νόσο υπογράμμισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που τη γεννά» διευκρίνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία, ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια στεφανιαία νοσήματα αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Τέλος για τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα τόνισε ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Kawasaki. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία γιατί συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κορωνοϊό».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button