ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Κορυφαίος Βέλγος συνταξιούχος ιολόγος στέλνει γράμμα στα παιδιά του

Ο Γκίντο Βανχάμ, συνταξιούχος ιολόγος και μικροβιολόγος που μελετούσε την ταχεία εξάπλωση των ιών, υπήρξε επικεφαλής της ιολογίας στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα του Βελγίου. Θεωρείται κορυφαίος ιολόγος. Ακολουθεί το γράμμα που έστειλε στα παιδιά του και τους εξηγεί τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, για να μείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Το γράμμα έδωσε στη δημοσιότητα ο γιος του Πίτερ.

«Αγαπητοί μου Νέλε, Γιόχαν και Πίτερ,

Όπως υποσχέθηκα όταν μίλησα μαζί σας προηγουμένως στο τηλέφωνο, ήθελα να μοιραστώ μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία του COVID-19 και να σας προσφέρω μερικές από τις γνώσεις μου και κάποιες συμβουλές. Ελπίζω να σας βοηθήσει καθώς προσαρμόζεστε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Worldometer για τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τους αριθμούς εκεί, αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) είναι αυτή τη στιγμή στο αυξανόμενο τμήμα της καμπύλης των ανιχνευόμενων περιπτώσεων. Επίσης, είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνουμε εκεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, διότι τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ευρώπη χρειάζονται κάποιο χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα: Ο ιός έχει επώαση περίπου δύο εβδομάδων, έτσι θα βλέπετε τους αριθμούς να μειώνονται σημαντικά μόνο μετά από αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελβετία και το Βέλγιο, όπου ζούμε, καθώς και οι ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα δείχνει ότι η αυξανόμενη τάση μπορεί να πέσει.

Αλλά όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες, αλλά και οι αθροιστικές. Στην Κίνα, μόνο 56 άτομα ανά εκατομμύριο έχουν μολυνθεί επισήμως από την έναρξη της επιδημίας. Το Βέλγιο, με 59, ήδη ξεπέρασε τη σωρευτική πυκνότητα των περιπτώσεων, ενώ στην Ελβετία (159) και την Ιταλία (292) ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος. Φυσικά, όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτίμησης, καθώς εξετάζονται σήμερα μόνο σοβαρά ασθενείς.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών και των νεότερων και υγειών ενηλίκων στην εξάπλωση του ιού. Αλλά ένα “ενοχλητικό” χαρακτηριστικό των ιών είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα ή πρόκειται να αναπτύξουν συμπτώματα, διαδραματίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται αυτός ο κορωνοϊός είναι πραγματικά μια απόδειξη αυτού του γενικού χαρακτηριστικού. Αυτός είναι ένας λόγος για να χωρίσετε τα μικρά παιδιά από τους ηλικιωμένους.

Τώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία του ποσοστού θανάτου αυτού του ιού. Είναι πράγματι χαμηλό (λιγότερο από το ένα τοις εκατό) για ανθρώπους σαν εσάς, αλλά θα πρέπει ακόμα να θεωρήσετε ότι μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά. Οπότε να προσέχετε! Και σκεφτείτε και τους άλλους. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερο για τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, όπως και εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι από 70 για παράδειγμα. Δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές τέτοιες εποχές. Μπορούμε να μεταφέρουμε την ασθένεια και μπορεί να πεθάνουν από αυτήν.

Στο τέλος, το ποσοστό θνησιμότητας θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας. Αλλά θα εξακολουθούν να είναι “πολλές” φορές, πιθανώς δεκάδες φορές, υψηλότεροι από τη γρίπη. Και δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ο κορωνοϊός COVID-19 θα γίνει ποτέ “όπως η γρίπη” σε ποσοστά θνησιμότητας και ανοσία: μπορεί να γίνει πιο αδύναμος με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπτύσσουμε ανοσία έναντι αυτού. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο. Και μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο εναντίον του μέσα σε ένα χρόνο, λύνοντας το πρόβλημα επίσης.

Αλλά εξίσου, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο μολυσματικός και μπορεί να αναπτύξει αντίσταση κατά των ανθρωπίνων αντισωμάτων ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει αντισώματα για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματός μας. Σε αυτή την περίπτωση επιστρέφουμε στην αρχή και νέες επιζήμιες επιδημίες με τον COVID-19 μπορεί να ακολουθήσουν.

Έχουμε όλοι ήδη άλλους κορωνοϊούς, οι οποίοι μας έκαναν να «πιάσουμε ένα κοινό κρυολόγημα» τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, δεν αναπτύξαμε «διασταυρούμενη ανοσία» σε αυτόν τον νέο. Έτσι, η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να μην είναι εύκολη. Θα μάθουμε περισσότερα σε λίγους μήνες.

Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του φυσικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, όταν θα μπορούμε να εντοπίσουμε εκείνους τους ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, που ήταν σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί και έχει αρρωστήσει. Θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να αποφύγουν να αρρωστήσουν. Όμως, συνολικά, ένα φάρμακο δεν είναι απαραιτήτως η «ασημένια σφαίρα«, επειδή ο COVID19 είναι μια πολύ οξεία λοίμωξη και γι ‘αυτό θα πρέπει να παίρνετε το φάρμακο τη στιγμή που είστε μολυσμένοι, αλλά δεν έχετε αναπτύξει συμπτώματα αλλιώς είναι πολύ αργά. (Από την άλλη πλευρά, αναπτύξαμε ένα καλό εμβόλιο κατά της γρίπης, επομένως αυτό είναι θετικό.)

Συμπερασματικά, όσον αφορά τα επιστημονικά ευρήματα και την πραγματική εξέλιξη του ιού, φαίνεται ότι οι διάδοχοί μου ως ιολόγοι θα έχουν δουλειά για αρκετό καιρό ακόμα.

Τώρα, όσον αφορά τις συστάσεις μου για εσάς.
Νέλε, αγαπάμε πάρα πολύ τον Μαξίμ και τον Μάιλς (τα εγγόνια). Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, είναι καλύτερο να μην τους περιποιούμαστε μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Και είναι ακόμα καλύτερο να μην έρχεστε να μας βλέπετε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά περιστατικά, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής από το να λυπάσαι. Ας παραμείνουμε σε άμεση επαφή μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail.

Γιόχαν, ξέρω ότι πρέπει να επισκεφτείς πολλές επιχειρήσεις για την εργασία σου, να κάνεις ελέγχους τροφίμων σε εστιατόρια και άλλα μέρη με κόσμο. Μου είπες ότι σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, κάποιος που επισκέφτηκες, έβηχε πολύ ενώ ήσουν κοντά. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να προειδοποιείς τους ανθρώπους εκ των προτέρων για να διατηρείτε την απόσταση και να ακυρώσετε τη συνάντησή σας, όταν είναι άρρωστοι ή έχουν συμπτώματα.

Και Πίτερ, ταξιδεύεις πολύ, συχνά με αεροπλάνο, και παίρνεις ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Πρέπει να αποφύγεις και αυτό. Το ταξίδι συνεπάγεται επιπλέον κίνδυνο, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν πρέπει να σταματήσετε τη ζωή σας, αλλά μην ταξιδεύετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Στον ελεύθερο χρόνο σας, βρείτε υπαίθριες δραστηριότητες για να κάνετε κοντά στο σπίτι, όπου μπορείτε να κρατήσετε την απόσταση σας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα αεροπλάνα όπως και να’χει. Δεν είναι το λεωφορείο για δουλειά! Πρέπει να σκεφτούμε την ατμόσφαιρα.

Εκτός από αυτό, ας ακολουθήσουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν μοιραστεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες.

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας, ειδικά όταν έχετε αγγίξει αντικείμενα που έχουν αγγιχτεί από πολλούς, όπως πόμολα πόρτας, κάγκελα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Και μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους με άλλους, αν δεν χρειάζεται. Αραιώστε τις επισκέψεις σας σε μπαρ και εστιατόρια, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετέ τα εξ ολοκλήρου για μερικές εβδομάδες (συμπονώ τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη τώρα).

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αθλήματα και να περπατάτε έξω και είναι καλό να μην απομονώσετε πλήρως: πρέπει επίσης να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, πιθανόν ένα μήνα ή δύο. Προετοιμαστείτε γι ‘αυτό, καθώς είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ας παραμείνουμε σε επαφή και ας υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Θα το ξεπεράσουμε μαζί.

Όσο για τη μαμά σας και εμένα, μην ανησυχείτε για μας. Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός είναι καθαρός (τουλάχιστον για την ώρα) και η μανόλια στον κήπο ανθίζει. Είναι καιρός να κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο τώρα.

Πολλούς χαιρετισμούς,
Ο Μπαμπάς».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button