σκαραμαγκάς

Επί ποδός βρίσκονται η διοίκηση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά και το Α.Τ. Χαϊδαρίου για την έναρξη του φετινού Ραμαζανιού. Ο λόγος είναι πως στον καταυλισμό κατοικούν περίπου 2.700 πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι και φέτος πρέπει να αποφευχθούν οι κοντινές επαφές κατά την προσευχή.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, στο χώρο τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτική Προστασία, μεταξύ τους και αυτά για την απαγόρευση θρησκευτικών συναθροίσεων, και την αποφυγή συνωστισμού. 

Σε μηνύματα που εκφωνήθηκαν με μεγάφωνα πριν λίγες μέρες σε αραβικές γλώσσες, οι πρόσφυγες ενημερώθηκαν για την παραπάνω απαγόρευση όπως και της χρήσης ηχητικών εγκαταστάσεων για ομαδική προσευχή κατά το φετινό Ραμαζάνι. Πάντως στη Δομή διαμένουν κατά καιρούς και χριστιανοί πρόσφυγες, κυρίως Ασσύριοι, καθώς και ανήκοντες στην ιρακινή μειονότητα των μη μουσουλμάνων Γεζίντι κτλ.

Έτσι οι μουσουλμάνοι που διαμένουν στη δομή έχουν το δικαίωμα μόνο της οικογενειακής προσευχής στους οικίσκους τους, αντί κοινής που γινόταν άλλες φορές.

Ραμαζάνι

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων». Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους. Το 2020 το Ραμαζάνι αρχίζει στις 23 Απριλίου και τελειώνει στις 23 Μαΐου.

Θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα κατά το οποίο οι Μουσουλμάνοι από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν. Μετά τη Δύση δειπνούν και στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς.

Φέτος ό,τι προβλέπει συνάθροιση δεν θα επιτραπεί. Ως προς την έξοδο, επιτρέπεται μόνο σε 50 από τους διαμένοντες και μπορεί να βγει κάποιος μόνο αν επιστρέψει ένας από τους προηγούμενους.