ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κολωνάκι και Γλυφάδα έλαμψαν με Prada και Gucci από… Αγία Βαρβάρα

Τη δαιδαλώδη διαδρομή 23.000 δεμάτων με απομιμήσεις επώνυμων και ακριβών προϊόντων, όπως Nike, Prada, Adidas, Tommy Hilfiger, Emporio Armani, Under Armour κ.ά. αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Τα είδη-μαϊμού διαφημίζονταν μέσω site υψηλής επισκεψιμότητας και κατόπιν διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα – ακόμη και σε αγορές περιωπής, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά και το Κολωνάκι.

Η υπόθεση αφορά την εξάρθρωση μιας πολύ καλά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με τζίρο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτής της τάξης είναι το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει η σπείρα, χάρη στις αποστολές 23.000 δεμάτων με απομιμητικά προϊόντα, επί το πλείστον επώνυμες φίρμες υποδημάτων, όπως Prada, Gucci, Nike κ.ά. Τα κέρδη που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξίσου εικονικών εταιρειών-μαϊμού.

Εκεί κατέληγαν οι αντικαταβολές των καταναλωτών που εισέπραττε για λογαριασμό της συμμορίας ένα υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στην Κηφισιά. Αλλά το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο 1,5 εκατ. ευρώ που απέσπασε η σπείρα δεν υπολογίζονται τα κέρδη από τις αυτοπρόσωπες, απευθείας παραλαβές των παραγγελιών από χιλιάδες άλλους πελάτες. Επ’ αυτού, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. λέει στο «ΘΕΜΑ» ότι «ενδέχεται ο τζίρος να ήταν έως και διπλάσιος».

Οι περισσότερες παραδόσεις γίνονταν σε καλές περιοχές της Αθήνας, φερ’ ειπείν στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα και την Κηφισιά, ακόμη και σε ορισμένα καταστήματα στα εν λόγω μέρη, οι ιδιοκτήτες των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να τα πλάσαραν στην πελατεία τους.

Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν υπήρξαν τρεις καταγγελίες ιδιωτών στην υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι δύο ήταν επώνυμες και η τρίτη ανώνυμη. Ωστόσο όλοι οι καταγγέλλοντες είχαν προβεί σε ηλεκτρονική παραγγελία επώνυμων υποδημάτων, τα οποία διαφημίζονταν σαν αυθεντικά σε δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν παπούτσια Nike, τα οποία πωλούνταν προς 80 ευρώ το ζευγάρι και οι πελάτες πλήρωναν με αντικαταβολή για να τα παραλάβουν. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες δεν συνοδεύονταν από κάποιο νόμιμο παραστατικό. Σε μία περίπτωση η παράδοση έγινε από courier και σε κάποια άλλη το πακέτο παρέδωσε ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος δεν ήταν υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε παραπάνω χρήματα από τον πελάτη για να το παραδώσει.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι παρατυπίες προκάλεσαν υποψίες σε ορισμένους πελάτες, οι οποίοι δεν δίστασαν να καταφύγουν στις αστυνομικές αρχές και να καταγγείλουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν επιπλέον 8 άτομα τα οποία είχαν αναφέρει σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. την υποψία ότι τα επώνυμα προϊόντα που τους είχαν παραδοθεί ήταν αμφιβόλου γνησιότητας.

Η αχόρταγη «μαϊμού»

prada_maimou_in__3_
Επρόσωποι των εταιρειών Adidas, Tommy Hilfiger, Emporio Armani, Under Armour και Converse κλήθηκαν από την Αστυνομία προκειμένου να εξετάσουν την αυθεντικότητα των προϊόντων

Μέσω της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι τα χρήματα των αντικαταβολών από τις παραγγελίες είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο μια ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), διαχειριστής της οποίας είναι ο ένας εκ των συλληφθέντων. Αλλοι εξαπατηθέντες πελάτες, 20 τον αριθμό, είχαν προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή, καταγγέλλοντας ότι οι παραγγελίες παραδίδονταν χωρίς να έχουν εκδοθεί φορολογικά παραστατικά. Από διαδικτυακές αναζητήσεις προέκυψε ότι πίσω από τον συγκεκριμένο ιστότοπο με τα χιλιάδες επώνυμα προϊόντα-«μαϊμού» κρυβόταν η έδρα του φυσικού καταστήματος, συγκεκριμένα στην Ιστιαία του Νομού Ευβοίας.

Με στόχο να εξακριβωθεί εάν τα προϊόντα ήταν αυθεντικά ή απομιμήσεις, η Οικονομική Αστυνομία κάλεσε στα γραφεία της εκπροσώπους οίκων μόδας. Συγκεκριμένα, προσήλθε ο εκπρόσωπος της Nike στην Ελλάδα προκειμένου να

Η συνέχεια στην πηγή: protothema.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button