ΕΛΛΑΔΑ

Κλήσεις από drone – Εναέριοι έλεγχοι κυκλοφορίας… τελευταίας τεχνολογίας

Υπο το άγρυπνο βλέμμα της Τροχαίας θα κινούνται οι οδηγοί σε οδικούς άξονες σε όλη την Ελλάδα.

Η Τροχαία θα επιστρατεύσει ειδικά drones που θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο παραβάσεις και ατυχήματα, μεταδίδοντας την εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. Σύντομα μάλιστα, δύο drone τελευταίας τεχνολογίας θα παραληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ, για να επιτηρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία.

Ακολουθώντας τα παράδειγμα αρκετών χωρών της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, κ.α.), η Ελλάδα θα ρίξει στη μάχη της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα την τεχνολογία των εναέριων μέσων (drones), τα οποία και θα μπορούν να καταγράφουν τους οδηγούς εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τον Κ.Ο.Κ. και να… μοιράζουν κλήσεις, στέλνοντας εικόνα σε ζωντανή σύνδεση στα κέντρα επιχειρήσεων των κρατικών Αρχών.

Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις οι κλήσεις θα στέλνονται πιθανότατα ταχυδρομικά στους οδηγούς, όπως γίνεται και με τις περιπτώσεις παραβάσεων που καταγράφονται από χερσαίες κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας. 

Θα πετάνε νύχτα-μέρα και θα καταγράφουν τις συμπεριφορές οδηγών, δίνοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της κάθε περιοχής, το οποίο με τη σειρά του θα κινητοποιεί τις επίγειες δυνάμεις.

Τα νέα drone θα πετούν σε ύψος έως και 120 μέτρων, εντοπίζοντας ακόμα και παραβάσεις στο εσωτερικό οχημάτων όπως χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης, ή επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας.

Η επιχειρησιακή εμβέλειά τους θα αγγίζει τα 10 χιλιόμετρα, ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα χειρίζονται τα drone και για την καταγραφή της εικόνας θα κατασκευαστούν ειδικά κέντρα.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από δύο Εθνικές Οδούς με πολλά ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα από τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Αμέσως μετά την πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη, αντίστοιχα ιπτάμενα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας αναμένεται να τοποθετηθούν στο οδικό δίκτυο που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα κοκ. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button