Κλιματισμός στο Μετρό: Τι θα γίνει με τους συρμούς που “βράζουν”

Η προσπάθεια εγκατάστασης κλιματιστικού συστήματος στα παλιά τρένα του Μετρό της Αθήνας δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Παράλληλα, λόγω ηλικίας, θα χρειαστούν πέρα από την εγκατάσταση κλιματισμού και την αναβάθμιση-ανακαίνιση και άλλα στοιχεία των συρμών αυτών, με στόχο την επαναφορά των δρομολογίων ανά 3 λεπτά.
Όπως είπε πριν από λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ενώ μέχρι το τέλος του 2027 η Αθήνα θα έχει έναν ολοκαίνουριο στόλο λεωφορείων, στο Μετρό τα πράγματα θα είναι δύσκολα και αυτό το καλοκαίρι. Η ανάσα δροσιάς στους 24 συρμούς του μετρό, ηλικίας 25 ετών, που εκ κατασκευής δεν διαθέτουν κλιματισμό, αργεί.
ΟΙ δυσκολίες για να μπει κλιματισμός στο Μετρό
Η δυσκολία για να μπει κλιματισμός στο Μετρό έγκειται στο γεγονός πως πρέπει ουσιαστικά γίνει μεγάλη παρέμβαση στους παλιούς συρμούς για να περαστεί το σύστημα και ο χώρος που διατίθεται φαίνεται πως καθιστά σπαζοκεφαλιά τον τρόπο εγκατάστασης. Το βασικό, βέβαια, είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση και μετά… όλα γίνονται.
Παρά τις δυσκολίες, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, στο ίδιο συνέδριο, τον τελευταίο χρόνο έγινε ένα σαφάρι εξεύρεσης πόρων που απέδωσε, καθώς από τα 450 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί τον περασμένο Αύγουστο, τώρα ανέβηκαν στα 900 εκατ. και η προσπάθεια συνεχίζεται.
«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αναβάθμιση 12 συρμών, στους οποίους θα βάλουμε και air condition. Φέτος το καλοκαίρι δεν προλαβαίνουμε, αλλά εγγυόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε», ανέφερε. Στόχος είναι η παράταση της ωφέλιμης ζωής τους κατά 20 χρόνια και ο διαγωνισμός αναμένεται το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε, όμως, οι εν λόγω συρμοί τις ημέρες του καύσωνα αποσύρονται -ειδικά στον ηλεκτρικό όπου έχουν μετακινηθεί τέσσερις από αυτούς για να στηρίξουν τις μετακινήσεις στο δίκτυο Πειραιάς-Κηφισιά.
Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την προμήθεια 7 καινούργιων διρευματικών συρμών που θα μπορούν να εξυπηρετούν τη Γραμμή 3 ως το αεροδρόμιο. Το κόστος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Αναζητούνται, ωστόσο, επιπλέον πόροι για ακόμη 8 συμβατικούς συρμούς, ώστε να συνθέσουν ένα επαρκές μείγμα για την αποσυμφόρηση του δικτύου μετρό της πόλης, που τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά, ειδικά τους θερινούς μήνες. Στόχος είναι οι χρονοαποστάσεις να επανέλθουν στα 3 λεπτά.

Έφτασε το πρώτο πρότυπο βαγόνι
Το πρώτο βήμα για την αλλαγή εικόνας στους συρμούς που κινούνται στην πόλη γίνεται με την άφιξη του πρότυπου βαγονιού, που αρχικώς αναμενόταν το καλοκαίρι του 2024, από το έργο της ανακατασκευής 14 τρένων της Γραμμής 1. Η σύμβαση των 71,7 εκατ. ευρώ -κατόπιν αναπροσαρμογής του τιμήματος προς τα επάνω κατά 6,22 εκατ. ευρώ– για τους παλιότερους συρμούς του ηλεκτρικού, άνω των 40 ετών, μπήκε μετά από σειρά καθυστερήσεων σε ρυθμό.
Έτσι, ο πρώτος ολοκληρωμένος συρμός θα είναι έτοιμος στα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα απαιτηθούν δίμηνες δοκιμές, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από τη ΣΤΑ.ΣΥ. για να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι. Από αυτό το σημείο και μετά, στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι κάθε μήνα να ολοκληρώνεται και ένας συρμός, ώστε ως το τέλος του 2026 να επανενταχθούν στα καθημερινά δρομολόγια.
Επίσης, αυτή τη στιγμή, η ΣΤΑ.ΣΥ. «τρέχει» αυτήν την περίοδο κι ένα πρόγραμμα ανάταξης παροπλισμένων συρμών, ειδικότερα τεσσάρων της Γραμμής 1 και πέντε των Γραμμών 2 και 3, όπως είπε ο κ. Κοτταράς. Για να συμπληρωθεί το απαιτητικό παζλ των ανατάξεων, αναζητείται χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 10 ακόμα συρμών, με στόχο την ολική ανάταξη του στόλου της Γραμμής 1 ως το τέλος του 2027.