ΔΗΜΟΤΙΚΑ

“Κάτω τα χέρια από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη”

Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου 

Στις αρχές του 2019, αμέσως μόλις παραδόθηκαν στο Δήμο τα κλειδιά του καταστήματος «Αίθριο», έγινε η μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μετά από απόφασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, για ένα χώρο που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε σαν καφέ μπαρ, εστιατόριο, με όλα τα προβλήματα που είναι γνωστά λίγο πολύ σε όλους τους συμπολίτες μας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ασφυκτιούσε μέσα στον μικρό, υπόγειο και επικίνδυνο χώρο στο Παλατάκι. Έτσι με τη μεταφορά της βρέθηκε η καλύτερη δυνατή λύση, σ’ ένα χώρο που έπρεπε να λειτουργεί ούτως ή άλλως, ως χώρος Πολιτισμού προς όφελος όλων των κατοίκων και όχι να το εκμεταλλεύονται ορισμένοι για να κερδοσκοπούν.

Αυτή η απόφαση, από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης, τα μέλη της και την συντριπτική πλειοψηφία των Χαϊδαριωτών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγε ημέρες και με την εθελοντική προσφορά δεκάδων συμπολιτών μας διαμορφώθηκε ο χώρος κατάλληλα και έγινε η μεταφορά των βιβλίων, που επιτέλους βρήκαν χώρο για να αναδειχθούν στο σύνολο τους. Έτσι για πρώτη φορά πάνω από 20.000 βιβλία που ήταν σε κούτες, όσο λειτουργούσε η βιβλιοθήκη στο Παλατάκι, εκτέθηκαν στα ράφια για να έχουν πρόσβαση οι χιλιάδες αναγνώστες. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένα πολύ καλά οργανωμένο παιδικό τμήμα καθώς και Αναγνωστήριο.

Η Βιβλιοθήκη και οι χώροι της πλατείας ομόρφυναν με ζωγραφιές στο κτίριο, στο θεατράκι, τα παγκάκια, τα πεζούλια, που είχαν θέματα για το βιβλίο και την μόρφωση.

Η προοπτική ήταν να αξιοποιηθεί όλος ο χώρος για να γίνονται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, ειδικές εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες να αξιοποιηθεί αντίστοιχα ο περιβάλλον χώρος και το μικρό ανοιχτό θεατράκι.

Η επισκεψιμότητα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα ενεργά μέλη της Βιβλιοθήκης έφτασαν τις 6.500, το Αναγνωστήριο γέμιζε από μαθητές αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, που είχαν τη δυνατότητα μελέτης σε ένα κατάλληλο χώρο. Πολλοί νέοι τίτλοι βιβλίων έρχονταν από τις προσφορές μελών και φίλων της Βιβλιοθήκης.

“Χαϊδάρι Ξανά” με τη βιβλιοθήκη… καφετέρια

Στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης εκατοντάδες συμπολίτες μας κατέκλυσαν όλους του χώρους, μέσα και έξω, αγκαλιάζοντας αυτή τη νέα ελπιδοφόρα αρχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο μοναδικός επικεφαλής παράταξης που δεν εμφανίστηκε στα εγκαίνια, ήταν ο σημερινός Δήμαρχος…

Η άρνηση του κ. Ντηνιακού να λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη και οι αναφορές του πολλές φορές ότι εκεί έπρεπε να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έδειξε τις προθέσεις του από τις πρώτες μέρες και ενώ η Βιβλιοθήκη είχε καταξιωθεί και είχε μπει σε ένα δρόμο πλήρους ανάπτυξης. Έτσι, εντελώς τυχαία!!! ακόμα και η πινακίδα που έγραφε Δημοτική Βιβλιοθήκη εδώ 1 ½ χρόνο έχει πέσει!!! Και παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…

Εδώ και 1 ½ χρόνο όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη μικρή διαρροή που εμφανίστηκε στη στέγη, αλλά εσκεμμένα (παρά τα show στα Δημοτικά Συμβούλια), άφησε να επεκταθεί το πρόβλημα για να βρεθεί το άλλοθι της «ακαταλληλότητας του χώρου», που όμως είναι ταυτόχρονα κατάλληλος για να εκμισθωθεί. Και ενώ υπήρχε πρόβλεψη στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, στο φετινό προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα ως δια μαγείας εξαφανίστηκε…

Η πρόθεση λοιπόν του κ. Ντηνιακού πήρε σάρκα και οστά με την απόφαση κατά πλειοψηφία που πήρε η Οικονομική Επιτροπή για την εκμίσθωση μεγάλου μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να λειτουργήσει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή στον ίδιο χώρο που πρέπει να υπάρχει περιβάλλον ησυχίας και περισυλλογής, θα λειτουργεί κατάστημα καφέ – μπαρ- εστιατόριο με κουζίνα, λάντζα και παρασκευαστήριο.

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση;

  • Ένα τζάμι θα χωρίζει το Αναγνωστήριο από τα τραπεζοκαθίσματα που θα αναπτυχθούν γύρω από τη βιβλιοθήκη.
  • Η βιβλιοθήκη «τεμαχίζεται» αφού χάνει τις αποθήκες, τους βοηθητικούς χώρους, την αίθουσα που προοριζόταν για παιδική βιβλιοθήκη ή χώρος εκδηλώσεων, εκθέσεων, προβολών και περικυκλώνεται από τραπεζοκαθίσματα.

Η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακυρώνει ουσιαστικά την πλήρη ανάπτυξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο χώρος που θέλει να εκμισθώσει ο κ. Ντηνιακός είναι οργανικά μέρη του συνόλου της Βιβλιοθήκης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, που επιβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή υπηρετεί κατά γράμμα την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοτικών χώρων.

Μετά την κατάργηση των περισσότερων τμημάτων στον Πολιτισμό, το κλείσιμο της Στέγης Πολιτισμού Δάσους, την εχθρική στάση απέναντι στους Εθνικοτοπικούς, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους της πόλης, ήρθε η ώρα για τη Δημοτική Αρχή Ντηνιακού να ολοκληρώσει την καταστροφική πολιτική της, με την απαξίωση, την υποβάθμιση και συρρίκνωση της Βιβλιοθήκης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατάφερε από την ίδρυση της το 1979 μέχρι σήμερα με τις ηρωικές προσπάθειες των υπαλλήλων που την υπηρέτησαν, των εθελοντών, των μελών και των φίλων της, να καταξιωθεί στην πόλη μας, να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ καλό δρόμο.

Να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια απαξίωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Να μη γίνει η δημοπρασία για την εκμίσθωση καταστήματος την Μ. Πέμπτη 29/4. Να εξασφαλιστεί από τη Δημοτική Αρχή η χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης της στέγης και της αναβάθμισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που εδώ 1 ½ χρόνο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα μέλη και τους φίλους της Βιβλιοθήκης, τους μαζικούς συλλόγους και φορείς, όλους τους Χαϊδαριώτες να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των χώρων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που θα οδηγήσουν στην απαξίωση και συρρίκνωση της.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button