ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία για ελληνικό σαμπουάν που περιέχει απαγορευμένη – επικίνδυνη ουσία

Η χημική ουσία Butylphenyl Methylpropional ή Lilial είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλά καλλυντικά και μη. 

Όπως αναφέρει το cibum.gr , το 2020, κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ως «καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος ή τοξική για την αναπαραγωγή» ουσία, με βάση μελέτες σε ζώα. Με αυτήν την ταξινόμηση, η χρήση του lilial σε καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας, που πωλούνται στην ΕΕ και τη Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύτηκε από τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) το Lilial, είναι ύποπτο για βλάβη στη γονιμότητα ή στο αγέννητο παιδί  προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική δερματική αντίδραση. Επίσης το Lilial έχει αναγνωριστεί ότι έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής – μπορεί να επηρεάσει τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Μετά τις αναφορές αναγνωστών του cibum.gr για αφρόλουτρο της AVON για  λάδι για μούσι HAYWKINS & Briemble, για μαλακτικό ρούχων και για βρεφικό μαλακτικό και ενώ συνεχίζονται οι αναφορές στην πλατφόρμα  της ΕΕ για επικίνδυνα καλλυντικά, τώρα αναγνώστης ενημέρωσε για σαμπουάν που παράγεται από ελληνική εταιρεία, που περιέχει Lilial. Πρόκειται για “σαμπουάν με γάλα γαϊδούρας” που περιέχει Butylphenyl Methylpropional, όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες πώλησής του.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο τα συστατικά του σαμπουάν να έχουν αλλάξει και η εταιρεία να έχει αφαιρέσει το συστατικό και απλά, να μην έχουν ανανεωθεί οι πληροφορίες στους ιστότοπους πώλησης. Στην ίδια τη σελίδα της εταιρείας, δεν αναφέρεται η απαγορευμένη ουσία ως συστατικό ωστόσο υπάρχει η πληροφορία για παρουσία «αρώματος» χωρίς να διευκρινίζεται για ποια ουσία πρόκειται.

Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι περιέχουν τα προϊόντα σας είναι διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών. Αποφύγετε προϊόντα που δεν αποκαλύπτουν τα συστατικά του αρώματος τους και που χρησιμοποιούν τον όρο «άρωμα» χωρίς διευκρίνιση ή επικοινωνήστε με τις ίδιες τις εταιρείες για να ενημερωθείτε για τα συστατικά. Και είναι ευνόητο ότι πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button