ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγινε κι αυτό! “Έψαχνα σε 15 φαρμακεία νευρολογικό σκεύασμα της μάνας μου!”

Μια σοβαρή καταγγελία κάνει ο αναγνώστης μας κ. Λ.Δ., σχετικά με την εξάντληση σκευάσματος για τα αυτοάνοσα νοσήματα, την οποία φαρμακοποιός απέδωσε στο γεγονός ότι κυκλοφόρησε η φήμη ότι καταπολεμά τον covid-19! Γράφει ο συμπολίτης:

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα (σσ. Σάββατο 14 Μαρτίου) αναγκάστηκα να γυρίσω 15 φαρμακεία σε Χαϊδάρι, Περιστέρι και Αιγάλεω για να βρω ένα φάρμακο για την ασθένεια της μητέρας μου. Το φάρμακο λέγεται plaquenil 200mg και χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων. Ύστερα από μια μικρή έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων λόγω μιας φήμης ότι καταπολεμά τον ιό SARS-CoV-2 (μια φαρμακοποιός στο Περιστέρι μου είπε πρώτη για αυτή τη φήμη και για το πώς έδωσε σήμερα όλα τα κουτιά που είχε). Ο λόγος λοιπόν που ένιωσα την ανάγκη να σας γράψω είναι ώστε να αναρτηθεί άρθρο, που να προτρέπει τους ανθρώπους να μην ακούν φήμες και να μην παίρνουν μόνοι τους φάρμακα που δεν πρέπει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και να δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα σε ανθρώπους που όντως αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Σημείωση εφημερίδας: Σύμφωνα με το Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων, το σκεύασμα Hydroxychloroquine sulfate 8Q2869CNVH – HYDROXYCHLOROQUINE SULFATE, υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine) – plaquenil, διαθέτει ανθελονοσιακές ιδιότητες και ασκεί ευεργετική επίδραση στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η υδροξυχλωροκίνη έχει αρκετές φαρμακολογικές δράσεις οι οποίες μπορεί να εμπλακούν στα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα οι ουσίες χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη είναι οι “δημοφιλέστερες δραστικές ουσίες τις τελευταίες 30 μέρες”. Ίσως αυτό εξηγεί πράγματι την έλλειψη του φαρμάκου που αναφέρει ο αναγνώστης μας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων, ώστε να μην το στερηθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη για την τακτική τους θεραπεία.

Πιο αναλυτικά από το galinos.gr

Η χλωροκίνη (chloroquine) δεσμεύεται στο DNA και μεταβάλλει τις ιδιότητες του. Η χλωροκίνη δεσμεύεται επίσης με τη σιδηροπρωτοπορφυρίνη IX και αυτό οδηγεί σε λύση της μεμβράνης του πλασμωδίου. Στην κατασταλτική θεραπεία, η χλωροκίνη αναστέλλει το ερυθροκυτταρικό στάδιο ανάπτυξης των πλασμωδίων. Σε οξεία νόσο από ελονοσίας, διακόπτει την ερυθροκυτταρική σχιζογονία του παρασίτου. Η ικανότητά του να συγκεντρώνεται σε παρασιτοποιημένα ερυθροκύτταρα μπορεί να αντιπροσωπεύει την επιλεκτική τοξικότητα έναντι των ερυθροκυτταρικών σταδίων της πλασμωδιακής μόλυνσης.
Η υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine) διαθέτει ανθελονοσιακές ιδιότητες και ασκεί ευεργετική επίδραση στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η υδροξυχλωροκίνη έχει αρκετές φαρμακολογικές δράσεις οι οποίες μπορεί να εμπλακούν στα θεραπευτικά της αποτελέσματα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button