ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καταφύγιο άγριων ζώων στον Διομήδειο Κήπο!

Η βούληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κατασκευάσει στον Διομήδειο Κήπο Καταφύγιο Άγριων Ζώων, στο πρότυπο των εγκαταστάσεων του Αρκτούρου στο Νυμφαίο της Φλώρινας, θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του κορυφαίου περιβαλλοντικού ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη η σχετική αλληλογραφία έχει προχωρήσει και επίκειται η υλοποίηση του Κέντρου. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο με επιστολή του (26-6-2019) ζήτησε από τη διοίκηση του Βοτανικού Κήπου τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Άγριων Ειδών. Αφορά ζώα που κρίνονται ως μη επανεντάξιμα στο φυσικό περιβάλλον μετά την φροντίδα τους σε κέντρα περίθαλψης. Είτε για λόγους υγείας είτε επειδή βρίσκονται μακριά από τους τόπους φυσική τους εξάπλωσης. Το Υπουργείο προτείνει στον Κήπο τη ανάπτυξη οργανωμένων, θεματικών ανά είδος, δομών φιλοξενίας. 

Θετική απάντηση

Το διοικητικό συμβούλιο του Βοτανικού Κήπου Διομήδους απάντησε κατ΄αρχήν  θετικά στο αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ως χώρος δημιουργίας του Κέντρου προκρίνεται η έκταση του πρώην κάμπινγκ, στο δυτικό μέρος του Κήπου, που περιήλθε πρόσφατα στη δικαιοδοσία του. Η φιλοξενία στο όμορφο δάσος του Δαφνιού θα γίνεται σε μεγάλα κλουβιά για τα πουλιά, περιφραγμένους χώρους για τα θηλαστικά και λιμνούλες για τα υδρόβια είδη.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κ. Δημήτριος Βακάλης, εκτιμά στην επιστολή του πως η οργάνωση αυτών των χώρων σε μεγάλα αστικά κέντρα θα συνεισφέρει και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών. Ήδη, όπως είναι γνωστό, τον Διομήδειο Κήπο επισκέπτονται πάρα πολλά σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αυτά θα εμπλουτιστούν πια με νέο περιεχόμενο, υψηλής εκπαιδευτικής αξίας, χάρη στο καταφύγιο άγριων ζώων .

Αντίστοιχη πρόταση απηύθυνε το Υπουργείο περιβάλλοντος και τον Εθνικό Κήπο και το πάρκο Τρίτση. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κέντρων Φιλοξενίας Άγριας Ζωής στο Λεκανοπέδιο.

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button