ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Κάνε γάμο, όχι φραμπαλά

του αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατσιμπρή, με αφορμή το κόστος του Θρησκευτικού Γάμου

Έφριξα διότι επιλέγουν Πολιτικό Γάμο ως οικονομικό και αυτό γιατί;

Γιατί αν τελέσουν θρησκευτικό Γάμο πρέπει για να μπουν στην διαδικασία ώστε αντί μυστήριο να κάνουν μια πράξη για να κερδίσουν εντυπώσεις και να μπουν στο μάτι των καλεσμένων… Να στολίσουν την Εκκλησία σαν ανθοπωλείο… (Η Εκκλησία είναι από μόνη της στολισμένη ήδη με εικόνες Αγίων, που δεν ανθίζουν κατά περίοδο αλλά διαρκώς Στολίζουν και χαρίζουν Χάρη Ευωδία και Ευλογία). Θέλουν επίσης να φορέσουν ως νύμφες τα ακριβότερα νυφικά και αν είναι δυνατόν κάποιου επώνυμου οίκου… (αν παραδειγματιζόντουσαν όμως από τις επώνυμες και αιώνες χαραγμένες στην συνείδηση των πιστών θα δουν πως οι νύμφες Χριστού στολίστηκαν με ένα απλό φόρεμα και έμειναν για πάντα τα ονόματά τους και Θρησκευτικά και Ιστορικά, όπως είναι για παράδειγμα η νύμφη του Χριστού Αικατερίνη, η οποία δεν φέρει φόρεμα οίκου αλλά απλό καθαρό και τίμιο ένδυμα αγάπης και πίστεως προς τον Χριστό που παντρεύτηκε, σε σχέση με αυτές που επιλέγουν κάποιου οίκου και τα διαζύγια φτάνουν στο 65%).

Επίσης η μανία να κατακλύζουν με ρύζια, όσπρια, κουφέτα αλλά και μερικές φορές βίδες την στιγμή του χορού του Ησαΐα διότι τάχα αυτό θα τους ριζώσει και στερεώσει, ενώ στην ουσία καταστρέφουν το μεγαλείο του μυστηρίου, καταστρέφουν το τέμπλο, τα στασίδια και οτιδήποτε στο διάβα της πτώσης τους και κάνουν το μυστήριο απλά “τζερτζελέ”. Προ του τέλους θέλουν να έχουν μπομπονιέρες πάλι είτε γνωστού οίκου είτε με διάφορα πραγματάκια επάνω, και έτσι χάθηκε το παραδοσιακό απλό τούλι με κουφέτα. Και τέλος να πραγματοποιήσουν δεξίωση, και τελικός οι καλεσμένοι να έχουν να λένε το 1/3 ότι δεν τους άρεσε το ορεκτικό, το 1/3 ότι ήταν χάλια το κυρίως πιάτο, το 1/3 ότι δεν ήταν καλό το κρασί η απλά χάλια το γλυκό…. Και τα αποφάγια της δεξίωσης να φτάνουν το 45-50%… και φυσικά ουδείς να μην είναι ουσιαστικά ευχαριστημένος…

Ευχαριστημένος μένει ο καταστηματάρχης και μερικές φορές η Τράπεζα που πήραν δάνειο για να καλύψουν αυτά τα άκαιρα κουτά έξοδα. Κλείνοντας πρέπει να έχουν καλοπληρωμένο φωτογράφο και λήπτη βίντεο, που θα τοποθετήσει τεράστιους προβολής ώστε μαζί με το μυστήριο να κάνουν και σολάριουμ, και εκτός αυτού να μην αφήνει σε ησυχία ούτε τους ιερείς να πράξουν αλλά ούτε το ζευγάρι να αισθανθεί και νοιώσει το μυστήριο αυτό που είναι «Μέγα» μιας και τελούνται και συντελούνται μυστήρια πράγματα… δύο ξεχωριστά σώματα, δύο ξεχωριστά πρόσωπα ενώνονται και γίνονται ουσιαστικά, πραγματικά και θεολογικά «ΕΝΑ»
.
Και έτσι καταλήγουν να θεωρούν το «ΜΕΓΑ» Μυστήριο του Γάμου, ακριβότερο μιας και στο «πίσω» του μυαλού τους δεν έχουν το μυστήριο αλλά είτε το «τι θα πεί ο κόσμος» είτε το «πρέπει να είναι πιο φανταστικό από το τελευταίο που πήγαμε για να τους μπούμε στο μάτι»

Για να τελέσουν ένα Πολιτικό Γάμο αρκούνται σε ένα απλό άσπρο φόρεμα καθαρό και καινούργιο και ένα κουστούμι απλό και καθαρό, και μια απλή ανθοδέσμη, τι τους εμποδίζει αυτά να φορέσουν και στον Θρησκευτικό Γάμο τους;;;;; (αν και εμένα δεν μου αρέσει να λέω Θρησκευτικό αλλά Ουσιαστικό Γάμο).

Για να τελέσουν τον Πολιτικό Γάμο τους αρκούνται σε ένα βάζο λουλούδια και όχι στολισμούς από έξω μέχρι μέσα… (λουλούδια που σαπίζουν…) ενώ η Εκκλησία τους ήδη είναι στολισμένη με Άνθη τους Αγίους μας που δεν σαπίζουν, δεν βρωμάνε, δεν… δεν… δεν… και πάνω από όλα πάντα μένουν με προσμένουν τον καθένα μας να προστρέξει κοντά τους.

Γιατί για έναν Πολιτικό Γάμο αρκούνται σε μια απλή μπομπονιέρα και μερικές φορές και ένα γλυκό και στον Ουσιαστικό Γάμο τους θέλουν μπομπονιέρες εξαντρίκ και τραπέζια με φραμπαλάδες, τούρτες 10 ορόφων, κόνσεπτ την είσοδο του ζεύγους με μπαλάντες βεγγαλικά κ.λ.π χαζά έξοδα ε;;;;

Εν κατακλείδι… Ο Ουσιαστικός Γάμος είναι εκτός από Ουσιαστικός αρκετά πιο φτηνός. Μόνο όταν σκεφτούμε ότι θα τον πράξουμε ως Μυστήριο και όχι ως Φραμπαλά. Άρα η απόφαση Πολιτικός Γάμος η Ουσιαστικός Γάμος είναι στο τι έχουμε στο πίσω μέρος του δικού μας μυαλού… στην τελική το τι θέλουμε να τελέσουμε: Μυστήριο ή …φραμπαλά;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button