ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Καλός δήμαρχος είναι ο δήμαρχος της πράξης”

Συνέντευξη του Βαγγέλη Ντηνιακού στο έντυπο Χαϊδάρι Σήμερα, φύλλο Μαΐου, πριν την εκλογική διαδικασία της 26 Μαΐου, που τον έφερε στην πρώτη θέση με 41%.

“Με απλή αναλογική και Σελέκο δήμαρχο ο Δήμος Χαϊδαρίου θα είναι ακυβέρνητος. Ο κόσμος θέλει επιτέλους λύσεις για τη ζωή του, όχι ανεύθυνους πολιτικούς μικροϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτή την πάνδημη λαϊκή απαίτηση, το πραγματικά ανεξάρτητο “Χαϊδάρι Ξανά” είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν δημοτικά αδιέξοδα. Εφόσον οι συμπολίτες μας εμπιστευτούν και μας αναθέσουν τον πρώτο ρόλο, όσοι επιθυμούν να συνυπηρετήσουμε το καλό της πόλης θα είναι καλοδεχούμενοι.”

Κύριε Ντηνιακέ, φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Κάντε μια αποτίμηση του έργου της παράταξής σας.

Πιστεύω ότι πετύχαμε δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, το ενωτικό προσκλητήριό μας για συστράτευση και συνεργασία των υγιών δυνάμεων της πόλης μας απέδωσε στον μέγιστο βαθμό, με την συγκρότηση ενός πολύχρωμου, δυναμικού, αλλά και νεανικού σε μεγάλο βαθμό συνδυασμού. Δεύτερον, η θέληση να βάλουμε τέλος στη στασιμότητα και να μπει ο Δήμος μας επιτέλους σε μια πορεία ανόδου και δημιουργίας, έχει τον οδηγό της στο καλά μελετημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμά μας. Και τα δύο οφείλονται στην αδιάκοπη προσπάθεια 5 χρόνων, με την οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αλλά και αποκτήσαμε πολύτιμη γνώση για τα προβλήματα της πόλης. Είμαστε έτοιμοι για πραγματικές παρεμβάσεις – κλειδιά, που θα αντιστρέψουν την τωρινή αρνητική κατάσταση.

Σπέρνει συκοφαντία και διχασμό”

Θα θέλαμε και μια γενικότερη εκτίμησή σας για την παρουσία των άλλων παρατάξεων.

Θα τολμούσα να πω ότι ήταν μια δημιουργική περίοδος, με αρκετές νέες παρουσίες, με ποικιλία θέσεων και απόψεων. Η πόλη μας μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτό και δεσμευόμαστε να βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με όσους προάγουν τον σχετικό προβληματισμό. Εμείς δεν θα προδώσουμε τη δίψα των Χαϊδαριωτών για ανοδική πορεία, θα δουλέψουμε με συνεργατική αντίληψη και θα πετύχουμε. Όμως, υπήρξε μια παραφωνία και την προσωποποιώ στον Μιχάλη Σελέκο. Πράγματι, εκτός από το να ανακυκλώνει βαρετά το πολιτικό μήνυμα της μιζέριας, πολλές φορές έφτασε στο σημείο να σπέρνει τη συκοφαντία και τον διχασμό για να κρύψει την αποτυχία του. Σε μια πόλη όπου όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας, δεν δίστασε να επιστρατεύσει με απίστευτο πολιτικό αμοραλισμό χυδαιολογίες και υπονοούμενα ηθικής φύσεως σε βάρος ανθρώπων και οικογενειών, κάτι που αντιβαίνει κατάφωρα ακόμη και στην πολιτική συμπεριφορά του ίδιου του κόμματός του. Δεν φεύγει με το κεφάλι ψηλά…

Τα τροφεία των παιδικών καλύπτονται εξολοκλήρου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τα λεγόμενα βάουτσερ, και στους περισσότερους δήμους της χώρας οι δημότες δεν πληρώνουν τίποτα από την τσέπη τους. Για ποιο ακριβώς κατόρθωμα καμαρώνει ο κ. Σελέκος;

Η κόντρα σας με τον δήμαρχο κάποιες φορές “χτύπησε κόκκινο”. Είναι θέμα “χημείας”;

Εμείς προσπαθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να είμαστε χρήσιμοι. Παρόλα αυτά δεχτήκαμε επιθέσεις που μερικές φορές μάς παραξένευε η βιαιότητά τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ας δουν οι συμπολίτες τι τερατολογικά υπονοούμενα “ξεφουρνίζει” κάθε τόσο κάτω από την πίεση της ήττας. Αλλά με ιδιαίτερη ευκολία λέει και πολλά ψέματα. Όπως τελευταία, ότι τάχα εγώ υποστηρίζω την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τον Δήμο, ενώ στην πραγματικότητα έχω αρθρογραφήσει για το αντίθετο και μάλιστα έχω πάρει θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φτάνουν να τρομοκρατούν ακόμη και τους υπαλλήλους του Δήμου διαδίδοντας ψέματα σε βάρος μας.

Η δημοτική αρχή στην κριτική που δέχεται προβάλλει έντονα το πρόβλημα της μείωσης των πόρων και την έλλειψη προσωπικού.

Ως προς το δεύτερο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σχεδόν 700 άτομα εργάζονται σήμερα στον Δήμο, μόνιμοι και συμβασιούχοι. Ούτε η ίδια η διοίκηση Σελέκου δεν αρνείται ότι ουδέποτε ο Δήμος είχε τόσο πολύ προσωπικό! Τους αξιοποιούν όλους αυτούς τους ανθρώπους; Απάντηση είναι αυτό που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά στην πόλη… Ως προς το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, έχω να σχολιάσω ότι η μείωση των πόρων είναι ίδια σε όλους τους Δήμους, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι σε πολλούς από αυτούς γίνονται θαύματα. Η τοπική δημοτική αρχή έχει πλήρη άγνοια των σύγχρονων καλών πρακτικών στην αυτοδιοίκηση. Αλλά, επιπλέον, βολεύεται με τη μιζέρια! Για τις ανάγκες μιας παράλογης κομματικής στρατηγικής αρέσκεται στο να εργαλειοποιεί τη δυσπραγία, για να έχει την ευκαιρία να την εκμεταλλεύεται σε φραστικό επίπεδο κάνοντας τάχα “σκληρή αντιπολίτευση” για να ικανοποιεί το ακροατήριο του ΚΚΕ. Είναι μια ανεύθυνη πολιτική εκμετάλλευση της φτώχειας. Αντί να την αντιπαλεύουν με έργα βελτίωσης της καθημερινότητας για τα λαϊκά στρώματα, την αφήνουν να σέρνεται για να την χρησιμοποιούν στο βωμό του κομματικού συμφέροντος. Δηλαδή, από τη μια απραξία και από την άλλη δήθεν αγωνιστικότητα.

Ποιος είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, ο καλός δήμαρχος;

Καλός δήμαρχος είναι ο δήμαρχος της πράξης. Ειδικά για το παραμελημένο Χαϊδάρι, αυτό ισχύει εκατό φορές. Τόσων χρόνων ολοκληρωτική ακινησία σε όλους τους κρίσιμους τομείς, κυριολεκτικά έφερε πίσω τη ζωή μας! Θα είμαστε επιθετικοί απέναντι στο τέλμα. Αυτή είναι η δέσμευση μεταξύ των μελών του συνδυασμού μας, αυτό είναι το βασικό πεδίο όπου θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας: Ζωτικοί τομείς της καθημερινότητας να έχουν προωθηθεί βήματα μπροστά. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά! Το πρόγραμμά μας είναι αποκαλυπτικό για όσα έχουμε σχεδιάσει.

Η μείωση των πόρων είναι ίδια σε όλους τους Δήμους, αλλά η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι σε πολλούς από αυτούς γίνονται θαύματα. Η τοπική δημοτική αρχή έχει πλήρη άγνοια των σύγχρονων καλών πρακτικών στην αυτοδιοίκηση.

Συνεργασίες

Υποθετική ερώτηση: Αν εκλεγεί η Λαϊκή Συσπείρωση, θα δώσετε στήριξη για να προχωρήσουν τα δημοτικά θέματα; Και αντίστροφα: Αν εκλεγείτε εσείς, θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση στήριξης των επιλογών σας από τον Μ. Σελέκο;

Για την οικονομία της συζήτησης: Όλοι γνωρίζουν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου περιφρονεί κάθε άλλη φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ρίχνει πάντα σε άλλους τις ευθύνες που έχει για την απραξία της. Διχάζει, επιτίθεται κατά πάντων, ακόμη και κατά πολιτών, κόβει γέφυρες με όλες τις παρατάξεις, χωρίς καμία απολύτως περίσκεψη για το μέλλον της πόλης και τη ζωή των ανθρώπων εδώ. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε σε σοβαρά θέματα, ό,τι δημιουργικό κι αν προτείναμε, είπε όχι. Με απλή αναλογική και Σελέκο δήμαρχο ο Δήμος Χαϊδαρίου θα είναι ακυβέρνητος. Μόνο κομματισμός του χειρίστου είδους, που δεν θα βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο την τοπική μας κοινωνία και την ίδιες τις ζωές μας.

– Αντίστοιχα, με τις άλλες παρατάξεις τι περιθώρια συνεργασιών υπαρχουν;

Ο κόσμος θέλει επιτέλους λύσεις για τη ζωή του, όχι ανεύθυνους πολιτικούς μικροϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτή την πάνδημη λαϊκή απαίτηση, το πραγματικά ανεξάρτητο “Χαϊδάρι Ξανά” είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν κομματικά στεγανά και δημοτικά αδιέξοδα. Το δείξαμε με τη στάση μας το 2014, όπου δεν πήγαμε κόντρα στο τότε λαϊκό αίσθημα. Δηλώνουμε και σήμερα ότι από κάθε θέση που θα μας ορίσει ο χαϊδαριώτικος λαός θα υπηρετήσουμε τα συμφέροντά του χωρίς δεύτερες σκέψεις. Εφόσον οι συμπολίτες μας εμπιστευτούν και μας αναθέσουν τον πρώτο ρόλο, όσοι επιθυμούν να συνυπηρετήσουμε το καλό της πόλης θα είναι καλοδεχούμενοι.

Στην κορυφή της ατζέντας μας η Καθαριότητα”

– Περιηγηθήκατε σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε;

Ενδεικτικά, ούτε μια πλατεία φροντισμένη και καθαρή, κάδους άπλυτους επί χρόνια να μυρίζουν αποπνικτικά, πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν, γεμάτα εμπόδια. Δεν αξίζει αυτό στον Χαϊδαριώτη. Και να φανταστεί κανείς ότι οι υπάλληλοι περισσεύουν!

– Θα μείνουμε για πάντα στην “εξουσία του κάδου”; Είναι δυνατή η ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων;

Αυτά που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας, από Πράσινα Σημεία και δικό μας σταθμό μεταφόρτωσης μέχρι πρόγραμμα αποκομιδής με sms, είναι δοκιμασμένα και απολύτως εφικτά. Η αλλαγή στην καθαριότητα για εμάς είναι θέμα γενικότερης φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων, είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Μία απορία: Τι έχει γίνει -αλήθεια -με το πλυντήριο των κάδων, δε μας έχουν απαντήσει. Κι ακόμα, αρνούνται, παρά το αίτημα μας, να μας δώσουν τα στοιχεία της ανακύκλωσης από το 2010 και μετά. Και ξέρετε γιατί το αρνούνται; Γιατί θα αποκαλυφθεί ότι ως προς την ανακύκλωση κατρακύλησαν το Χαϊδάρι στις τελευταίες θέσεις, σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το παρελθόν. Αλλα πώς να μην συμβεί αυτό, αφού ο ίδιος ο Δήμος αδειάζει τους μπλε κάδους παράνομα με τα κοινά απορριμματοφόρα και όχι μέσω των ειδικών οχημάτων ανακύκλωσης! Και κρύβουν και συκοφαντούν.

Πακέτο άμεσης στήριξης των οικονομικά αδύναμων και ανέργων νέων του Χαϊδαρίου

Βασικό επιχείρημα της διοίκησης του Δήμου είναι ότι μείωσε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και ότι παλεύει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα τροφεία των παιδικών καλύπτονται εξολοκλήρου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τα λεγόμενα βάουτσερ, και στους περισσότερους δήμους της χώρας οι δημότες δεν πληρώνουν τίποτα από την τσέπη τους. Για ποιο ακριβώς κατόρθωμα καμαρώνει ο κ. Σελέκος; Όσο για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, στα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια, αλλά ένα ακίνητο του Δήμου, δεν διέθεσε για να δέχεται αστέγους. Το μόνο που λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει κάποιο κρατικό πρόγραμμα. Το πώς δίνει τις μάχες για τη φτώχεια, κανείς δεν το έχει καταλάβει και πολύ περισσότερο δεν το βιώνουν όσοι έχουν τα προβλήματα.

Δε λέμε ότι εμείς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στο Δήμο μας, όμως δε θα αρκεστούμε σε καταγγελίες και δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Υπάρχουν εργαλεία παρέμβασης, για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει ιδέα.

Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής;

Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο πρωτοβουλιών σε αυτό το τόσο ευαίσθητο πεδίο, με όχημα νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για ένα αποτελεσματικότερο δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Σκοπός μας είναι η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Αλληλεγγύης, που θα καταγράφει τις ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης μας, θα ενθαρρύνει και θα συντονίζει εθελοντικές ομάδες. Όσοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση, θα λαμβάνουν προσωποποιημένη Κάρτα Δημότη για πιο γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση. Χωρίς αμφιβολία απαιτείται ελάφρυνση δημοτικών τελών σε κατηγορίες πληθυσμού όπως ΑμεΑ, άπορους, πολύτεκνες οικογένειες. Για τους άστεγους θα διαθέσουμε τους αναγκαίους πόρους και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσουμε το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε να υπάρχει άστεγος στην πόλη μας

Η νεολαία αντιμετωπίζει ένα ιδιότυπο “διωγμό”, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη ακόμη και με 60% ποσοστό ανεργίας, με αποτέλεσμα την φυγή στο εξωτερικό. Είναι εφικτή η ουσιαστική παρέμβαση ενός δήμου σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα;

Δε λέμε ότι εμείς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στο Δήμο μας, όμως δε θα αρκεστούμε σε καταγγελίες και δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Υπάρχουν εργαλεία παρέμβασης, για τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει ιδέα. Εμείς έχουμε εξαγγείλει με το πρόγραμμά μας τη δημιουργία Πρότυπου Δημοτικού Γραφείου Διασύνδεσης, που θα λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος του ιδιωτικού τομέα της πόλης με τους νέους, ώστε να έχουν συνεχή ενημέρωση για επαγγελματικές ευκαιρίες. Επίσης θα παρέχουμε συγκεκριμένα και ουσιαστικά κίνητρα σε τοπικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων έως 30 ετών. Επίσης θα επιδιώξουμε την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης των νέων και μέσω του ιδίου του Δήμου.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button