ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καφέ κάδος ανακύκλωσης – Τι γνωρίζεις γι’ αυτόν;

νικος γεωργιαδης

Τον τελευταίο καιρό σε πολλές γειτονιές έχει κάνει την εμφάνιση της μια νέα κατηγορία κάδων ανακύκλωσης. Καφέ κάδος ανακύκλωσης! 

Κάποιοι είπαν ότι «εδώ δεν έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε όσο πρέπει με τους παλιούς, τώρα βάζουμε και καινούργιους…». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι πετάνε ότι να ‘ναι παντού, χωρίς διάκριση, δημιουργώντας πρόβλημα στη διαχείριση των ανακυκλούμενων αποβλήτων. Είναι ντροπή για την πολιτισμένη κοινωνία μας να μην έχουμε αποκτήσει έστω και λίγη οικολογική συνείδηση. Βέβαια είναι ντροπή και σε πολλούς δήμους είτε η ανυπαρξία ειδικών κάδων είτε η αδιαφορία για τη συγκομιδή πχ χαρτιού ή άλλων ανακυκλούμενων σκουπιδιών.

Πάντως ό,τι καινούργιο αρχίζει έστω και δειλά να εμφανίζεται σε αυτό το χώρο, μόνο οφέλη έχει να προσφέρει και πρέπει να το αγκαλιάσουμε με θέρμη. Ας επανέλθουμε λοιπόν στον καφέ κάδο ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση βιοαποβλήτων

Αυτή η κατηγορία λοιπόν θα χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων και την ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ τους. Κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα ‘’οργανικά υλικά’’ των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται ΚΟΜΠΟΣΤ. Χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους, μια και είναι μια μάζα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και μικροοργανισμούς. ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ !!!

Καφέ κάδος ανακύκλωσης - Τι γνωρίζεις γι' αυτόν; 3
Καφέ κάδος ανακύκλωσης


Τι πετάμε:

Φλούδα, τσόφλια αβγού, φρούτα και λαχανικά, κοτσάνια, χαρτί κουζίνας, κατακάθια καφέ, φίλτρα καφέ, ξερά φύλλα, χόρτα, κομμένο γκαζόν, φύκια, άχυρα, πριονίδια, στάχτες από τζάκια, κοπριά από άλογα, βοοειδή (όχι όμως από σκυλιά ή γατιά γιατί μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα κλπ).

Αποφεύγουμε να πετάμε πλαστικά, γυαλί, λίπη, κρέας, ψάρια, τυριά, ζυμαρικά, ψωμί και αλλά μαγειρεμένα υλικά γιατί μυρίζουν άσχημα και μαζεύουν μύγες, ποντίκια κατσαρίδες κλπ.

Εκτός των δήμων, μεγάλη προσπάθεια θα γίνει στις μεγάλες κεντρικές λαχαναγορές των πόλεων και στις λαϊκές αγορές μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των και στους χώρους πώλησης ψαριών κλπ.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλουμε σε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button