Ξεκίνησε το Ιρλανδικό Φεστιβάλ της Αθήνας στο Χαϊδάρι! – Το πρόγραμμα Σάββατο και Κυριακή – Είσοδος δωρεάν

Το τριήμερο Athens Irish Festival, μια γιορτή μουσικής, χορού, τέχνης και πολιτισμού, δημιουργημένη με αγάπη από τον πολιτιστικό σύλλογο Inis, ξεκίνησε την Παρασκευή 13/6 στο Ανοιχτό Θέατρο Χαϊδαρίου .
Σήμερα Σάββατο, το Ιρλανδικό Φεστιβάλ της Αθήνας υπόσχεται -μεταξύ άλλων- μια ζωηρή ιρλανδική μουσική βραδιά, ενώ αύριο Κυριακή έχει μαθήματα ιρλανδικού χορού! Το κλείσιμο θα κάνει ένα σύνολο καλλιτεχνών από τις πιο γνωστές μουσικές οικογένειες της Ιρλανδίας.
Πιο αναλυτικά:
Σάββατο 14
Η μουσική ξεκινάει με τους masters της Ιρλανδικής παράδοσης, John (βιολί) και Jacinta McEvoy (κονσερτίνα/κιθάρα). Την σκυτάλη παίρνει ένα εκρηκτικό τρίο από την Ιρλανδία, ο Paddy Cummings (μπάντζο), ο Mike Walsh (φλάουτο) και ο Patrick O’Loughlin (ακορντεόν). Η βραδιά θα κορυφωθεί με τις Noriana, αθηναϊκό συγκρότημα με κέλτικη ψυχή και όνομα νεράιδας. Τα τραγούδια και οι φλογερές μελωδίες τους θα μας παρασύρουν σε χορό κάτω από τα αστέρια.

Κυριακή 15 Ιουνίου
Τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, μπορείτε να πάρετε μέρος σ ένα αφηγηματικό παιχνίδι για τον θρυλικό βασιλιά Brian Boru και την Μάχη του Clontarf με συντονίστρια την Georgie Δόκου ενώ παράλληλα διεξάγεται ένα ακόμη εισαγωγικό μάθημα Ιρλανδικών από το Greek Irish Society.
Έπειτα, μία ανοιχτή συζήτηση για την Κέλτικη Κουλτούρα στην Ελλάδα εξερευνά τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στις ομιχλώδεις χώρες του Ατλαντικού. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο χορός! Eισαγωγικό μάθημα στα βασικά βήματα του Sean-nós με δασκάλα την Aneta Dortová και τον Shane Meehan στο βιολί. Ακολουθεί το αιθέριο πολυφωνικό σχήμα Άσμα Cordis. To όνομά τους σημαίνει το τραγούδι της καρδιάς και αγαπάνε τα παραδοσιακά τραγούδια αλλά και τους πειραματισμούς με νέες συνθέσεις πάνω σε αυτά.
Και από τα τραγούδια, πάμε σε μαγευτικά jigs και reels με τον Βρετόνο Yann Ecorchard (βιολί/φλάουτο), τον Αγγλοιρλανδό Angus Whiston (μπάντζο) και τον Ιρλανδό Paul Stapleton (κιθάρα). Η μέρα – και το φεστιβάλ- κλείνει με ένα σύνολο καλλιτεχνών από τις πιο γνωστές μουσικές οικογένειες της Ιρλανδίας. Ο Seamus Sands (βιολί), ο Níall Ó Beaglaoich (ακορντεόν)και η Maeve McSweeney (φλάουτο) μοιράζονται την παράδοση όπως την έζησαν από παιδιά. Μαζί τους, με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς Sean-nós η Aneta Dortová.
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ ΕΔΩ.