Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δέχεται σφοδρές πιέσεις από το λόμπι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Ο λογαριασμός αυτός ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Του Σωτήρη Καμενόπουλου / slpress.gr

Τα χρήματα που εισρέουν στον Ειδικό Λογαριασμό προέρχονται από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Είναι ο πράσινος φόρος που πληρώνουμε όλες και όλοι μας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας 0.19 ευρώ/kWh, βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, οι μισθοί των οποίων είναι μακράν υψηλότεροι από αυτούς της Ελλάδας. Η τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 0.11 ευρώ/kWh, δηλαδή είναι 42.1% πιο φτηνή από την τιμή των νοικοκυριών. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας παγκοσμίως για τα νοικοκυριά είναι 0.12 ευρώ/kWh, δηλαδή η Ελλάδα έχει 36.8% πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά, σε σχέση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις ίση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (0.11 ευρώ/kWh). Με λίγα λόγια έχουμε μισθούς πείνας, αλλά πληρώνουμε τιμές ρεύματος Ελβετίας! Όμως, οι επιχειρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν στηρίζονται σε χαράτσια τύπου ΕΤΜΕΑΡ δεν καθίστανται αυτομάτως “κρατικοδίαιτες”; Δύο μέτρα και δύο σταθμά στον φιλελευθερισμό δεν πρέπει να υφίστανται!

Η συνέχεια ΕΔΩ