ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα με τιμή Ελβετίας και μισθοί Τρίτου Κόσμου!

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δέχεται σφοδρές πιέσεις από το λόμπι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Ο λογαριασμός αυτός ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Του Σωτήρη Καμενόπουλου / slpress.gr

Τα χρήματα που εισρέουν στον Ειδικό Λογαριασμό προέρχονται από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Είναι ο πράσινος φόρος που πληρώνουμε όλες και όλοι μας μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ηλεκτρικό ρεύμα με τιμή Ελβετίας και μισθοί Τρίτου Κόσμου! 3

Η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας 0.19 ευρώ/kWh, βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, οι μισθοί των οποίων είναι μακράν υψηλότεροι από αυτούς της Ελλάδας. Η τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 0.11 ευρώ/kWh, δηλαδή είναι 42.1% πιο φτηνή από την τιμή των νοικοκυριών. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας παγκοσμίως για τα νοικοκυριά είναι 0.12 ευρώ/kWh, δηλαδή η Ελλάδα έχει 36.8% πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά, σε σχέση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τιμή κιλοβατώρας για τις επιχειρήσεις ίση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (0.11 ευρώ/kWh). Με λίγα λόγια έχουμε μισθούς πείνας, αλλά πληρώνουμε τιμές ρεύματος Ελβετίας! Όμως, οι επιχειρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν στηρίζονται σε χαράτσια τύπου ΕΤΜΕΑΡ δεν καθίστανται αυτομάτως “κρατικοδίαιτες”; Δύο μέτρα και δύο σταθμά στον φιλελευθερισμό δεν πρέπει να υφίστανται!

Η συνέχεια ΕΔΩ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button