ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Το δρόμο προς το Κοινοβούλιο παίρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση στο opengov.

Από εδώ και πέρα αναμένεται να ενσωματωθούν κάποιες από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στη διαβούλευση και, σύμφωνα πηγές του ΑΠΕ, την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Με ανακοίνωσή του το Υπ. Παιδείας επισημαίνει ότι “το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύεται στην πιο αδικημένη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Αυτό δείχνει ότι η παρέμβαση έχει τεράστιο αναπτυξιακό και ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Αποτελεί παρακαταθήκη και σπόρο απόκτησης του πολυτιμότερου αγαθού, για τους νέους ανθρώπους, της εκπαίδευσης, της γνώσης και πολιτισμού. Το όλο εγχείρημα συνιστά τομή τόσο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών όσο και στην κατεύθυνση περαιτέρω αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής”.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ, την ικανοποίηση ότι στα σχόλια που έγιναν στη διαβούλευση δεν τίθενται βασικά ζητήματα υπό συζήτηση. «Είναι ένα ζήτημα, με το οποίο ασχολούμαστε επτά μήνες, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και αυτό φαίνεται και από τα σχόλια», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, η συντριπτική πλειονότητα των ζητημάτων που έχουν προκύψει για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, έχουν λυθεί.

Οι περισσότερες αντιδράσεις, πάντως, που κατεγράφησαν στη διαβούλευση, αφορούσαν τις σχολές και τα τμήματα (808 σχόλια) του νέου πανεπιστημίου και στην πλειονότητά τους διατύπωσαν το αίτημα αυτονομίας του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και την αυτονομία του τμήματος Επιστημών Γραφιστικών Τεχνών και Συσκευασίας. 

Πολλές αντιδράσεις (283 σχόλια) κατέγραψε και το άρθρο 5, που αφορά στους φοιτητές. Το «ακανθώδες» ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων προηγούμενων ετών φαίνεται ότι απασχολεί όσους σχολίασαν στο εν λόγω πεδίο, ζητώντας στην πλειονότητά τους, την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων όλων των προηγουμένων ετών, ως πτυχία πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, τα ζητήματα αυτά, αλλά και όσα προέκυψαν από τη διαβούλευση, θα εξεταστούν, ώστε να διερευνηθεί ποια αιτήματα θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- και ποια όχι. 

Γύρω από το θέμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπάρχουν ενστάσεις, τόσο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα (πχ κρίσες καθηγητών) όσο και για την ποιότητα των τίτλων. Θα επανέλθουμε με αναλυτικότερη παρουσίαση.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button