ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ιδιωτικό σχολείο στη θέση του 9ου Δημοτικού Αιγάλεω

Η Β΄ΕΛΜΕ (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) παίρνει θέση στο “σήριαλ” της μεταστέγασης – συστέγασης του 9ου με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ – ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ του 9ου ΜΕ ΤΟ 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΑΙΓΑΛΕΩ

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) εξαρχής έχει δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 9ο και 14ο, μετά την μονομερή απόφαση του Δημάρχου, κόντρα μάλιστα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού στο χώρο του 14ου. Η απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής για μεταστέγαση του 9ου, συνοδευόμενη μάλιστα από μια πρόχειρη, κατά την εκτίμησή μας, έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας, με την συναίνεση της Α/θμιας Εκπαίδευσης αλλά και την αδράνεια των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και συνολικά της κυβέρνησης, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δύο σχολείων, τόσο στο θέμα της ασφάλειας (το 14ο δεν πληροί τις κτιριακές πρoδιαγραφές για αυτή την συστέγαση), όσο και στο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο που θα παρέχεται σε ακατάλληλες αίθουσες, στον αύλειο χώρο, στην επάρκεια των WC κλπ. 

Κι ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας έχει δεσμευτεί, τόσο σε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Επιτροπής κατά την συνάντηση τους, όσο και από το βήμα της Βουλής, για θετική εισήγηση στην κυβέρνηση και κατάθεση τροπολογίας για τρίχρονη επίταξη του σχολείου και αναγκαστική εκμίσθωση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ως σήμερα δεν έχουμε δει κάποια θετική εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Επίσης στις 25/01 σε έγγραφο του Δήμου προς το ΥΠΑΙΘ που ζητά έλεγχο καταλληλότητας για το 9ο Δημοτικό (το έγγραφο έπεται της απόφασης του Δημάρχου για μεταστέγαση), το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας απαντά στις 30/01 ότι ήταν αρμοδιότητα του Δήμου να συστήσει Επιτροπή καταλληλότητας, να ελέγξει το 14ο Δημοτικό αν είναι ασφαλές και κατάλληλο για να στεγάσει το 9ο. Επίσης στο απαντητικό έγγραφο του ΥΠΑΙΘ αναφέρονται αναλυτικά και όλες οι ενέργειες που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος, πριν αποφασίσει τη μεταστέγαση.

Κι ενώ πραγματοποιείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2/2 για το θέμα του 9ου Δημ. Σχολείου, μαθαίνουμε ότι την ίδια μέρα έχει εκδοθεί άδεια εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και έχει δηλωθεί ως έδρα του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Εκπαιδευτική  ΑΝΟΙΞΗ Α.Ε».

Τέλος, προσκαλούμαστε σε δια ζώσης συνεδρίαση της ΔΕΠ στις 08/02 και ώρα 14.00 στο Δημαρχείο Αιγάλεω. Η πρόσκληση με την Ημερήσια Διάταξη (Α΄ δόση τακτική επιχορήγηση σχολικών μονάδων και παραχωρήσεις σχολικών χώρων) μας είχε σταλεί εγκαίρως, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν το θέμα της μεταστέγασης του 9ου και συστέγασής του με το 14ο. Αυτό μας μεταφέρθηκε μόνο τηλεφωνικά τόσο στις 07 όσο και το πρωί της 08/02.  Ζητήσαμε να σταλεί εκ νέου η πρόσκληση με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης  όπου θα περιλαμβάνεται και το θέμα της μεταστέγασης, όπως επίσης να αποσταλούν προς ενημέρωση των μελών, τα όποια εισηγητικά και σχετικά έγγραφα. Τα έγγραφα τελικά μας απεστάλησαν στις 11.43.

Βάσει όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι Δημοτική Αρχή, Υπουργείο Παιδείας, Εσωτερικών και συνολικά η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί στο Αιγάλεω, με τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς δύο δημόσιων σχολείων να βρίσκονται σε  καθεστώς ανασφάλειας. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το παιδαγωγικό κενό που έχει δημιουργηθεί.

Μαζί με τους γονείς, τους δασκάλους και τους μαθητές δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, ασφαλή και αξιοπρεπή σχολική στέγη.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:

ΟΧΙ στη μεταστέγαση – συστέγαση του 9ου στο 14ο Δημοτικό Σχολείο και κατ’ επέκταση ΟΧΙ στη διπλή βάρδια (πρωί, απόγευμα) των δύο σχολείων (τέθηκε από την πλευρά της Α/θμιας Εκπαίδευσης)

Ο Δήμος να υλοποιήσει ΤΩΡΑ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει σε άμεση, αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτηρίου.

Άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και της παραμονής του στο κτήριο που ήδη στεγάζεται.

 Να κατατεθεί ΑΜΕΣΑ η τροπολογία για τρίχρονη επίταξη και αναγκαστική εκμίσθωση, όπως είχε δεσμευτεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας σε συνάντησή του με Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αιγάλεω, παρουσία εκπροσώπων φορέων της περιοχής και βουλευτών.

Επίλυση με ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου, του στεγαστικού ζητήματος ΟΛΩΝ των σχολείων του Δήμου Αιγάλεω (κυρίως όσων έχουν πληγεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον σεισμό του Ιουλίου 20191ο, 2ο Γυμ, 7ο, 11ο, 17ο Δημοτικά και των 8 Ειδικών Σχολείων, με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και καταλληλότητας αλλά και τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΕ

    Κατσωνόπουλος Θοδωρής

Τακτικό μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αιγάλεω

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button