ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Η θάλασσα του Σκαραμαγκά και το όραμα που χάνεται”

Πολυσήμαντη είναι η τοποθέτηση του Δημήτρη Τσατσαμπά στις εξελίξεις που τρέχουν για την Ακτή Σκαραμαγκά. Επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων, σημερινής και προηγούμενης. Κυρίως όμως με αρκετή σαφήνεια “χρωματίζει” και την ευθύνη της αυτοδιοίκησης, που “δεν έκανε ότι θα μπορούσε σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Δεν ενήργησε επίμονα και αποφασιστικά, ώστε να διεκδικήσει αποτελεσματικά”. Η κατηγορία θα μπορούσε να αποδοθεί και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά εκτιμούμε ότι αφορά κυρίως τη σημερινή, επί των ημερών της οποίας διενεργούνται οι διαγωνισμοί εκποίησης. Πρόκειται για θέση που γεννά ένα σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της διοίκησης του Δήμου. Το ίδιο δηκτική είναι και η ακροτελεύτια φράση του άρθρου για το πώς μπορεί να ανατραπεί η δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις βέβαια, υπάρχει το ίδιο το φλέγον θέμα: Η Δυτική Αττική και το Χαϊδάρι χρειάζονται το οξυγόνο της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης. Το να γίνει η προβλήτα νο 4 αποθήκη κοντέινερ δεν προάγει τίποτε από τα δύο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δημήτρη Τσατσαμπά:

Η κυβέρνηση στην παραθαλάσσια έκταση του Σκαραμαγκά, εκτός από την πώληση των ναυπηγείων, προχωράει τις διαδικασίες και για την πώληση του τελευταίου τμήματος, που θα μπορούσε να διασωθεί και να διαμορφωθεί σε τόπο παραθαλάσσιας – θαλάσσιας αναψυχής για τους πολίτες (του χώρου που τώρα έχουν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες).

Για τους κατοίκους του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας η ρομαντική προσδοκία, αλλά και δικαιωματική απαίτηση να αποκτηθεί ξανά μετά από πολλά χρόνια η δυνατότητα πρόσβασής τους σε μέρος της ακτογραμμής του Σκαραμαγκά, μέρα με τη μέρα χάνεται.

Ήδη η εντολή αποχώρησης των προσφύγων έχει δοθεί, όχι όμως για να αποδοθεί η έκταση στον Δήμο για ήπιες χρήσεις υπέρ των πολίτων, όπως ήταν η ακατοχύρωτη υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά για να παραδοθεί χωρίς βάρη στον μελλοντικό ιδιοκτήτη προς εμπορική και βιομηχανική χρήση-εκμετάλλευση.

Δεν έχω την αίσθηση ότι η αυτοδιοίκηση έκανε ότι θα μπορούσε σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Δεν ενήργησε επίμονα και αποφασιστικά, ώστε να διεκδικήσει αποτελεσματικά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη θάλασσά τους.

Η οριστική απώλεια της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, θα είναι βαριά ήττα για το Χαϊδάρι και ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα. Μια ακόμη ήττα για την ποιότητα της ζωής στα δυτικά προάστια του 1.000.000 κατοίκων.

Στην ερώτηση, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα, η απάντηση είναι ναι!! Αρκεί αυτό να μην είναι μια ακόμη τυπική υπηρεσιακή πράξη, ένα δελτίο τύπου επικοινωνιακής κατανάλωσης ή ένα κρεμασμένο πανό για το θεαθήναι. Αν το θέλουμε και το πιστεύουμε, όλοι μαζί το μπορούμε, γιατί στην ιστορία των δίκαιων λαϊκών διεκδικήσεων, ακόμα και όταν τα συμφέροντα ήταν μεγάλα, όταν οι αγώνες δόθηκαν πραγματικά και ενωμένα κερδήθηκαν…

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άρχισε η απομάκρυνση 2.500 προσφύγων από τον Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button